Γκρίζο διαζύγιο: η ολοένα και πιο κοινή πρακτική μεταξύ ατόμων άνω των 50 ετών

Το ποσοστό διαζυγίων τριπλασιάζεται σε άτομα άνω των 50 ετών, λένε οι στατιστικές.
Το «γκρίζο διαζύγιο» είναι μια νέα τακτική που αντανακλά τον τρόπο που επιλέγουν να χωρίσουν κυρίως τα ζευγάρια άνω των 50 ετών. Η αύξησή του στις Ηνωμένες Πολιτείες αντανακλά μια τάση κοινωνικών, οικονομικών αλλά και δημογραφικών αλλαγών.
Τις τελευταίες δεκαετίες, το διαζύγιο σε ζευγάρια άνω των 50 ετών, γνωστό ως «γκρίζο διαζύγιο», έχει σημειώσει αξιοσημείωτη ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες, δημιουργώντας μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα για πολλές οικογένειες.
Σύμφωνα με στοιχεία του Pew Research Center, τα ποσοστά διαζυγίων σε αυτή την ηλικιακή ομάδα έχουν διπλασιαστεί από τη δεκαετία του 1990, ενώ σε άτομα άνω των 65 ετών έχουν τριπλασιαστεί.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν εκείνοι που επιβεβαιώνουν το περίφημο «τώρα ή ποτέ» αφού πέρασαν 20, 30 ακόμα και 40 χρόνια με το ίδιο άτομο και βλέπουν πως τίποτα δεν αλλάζει.
Στην ίδια κατηγορία ανήκουν οι άνθθρωποι που βγαίνουν στη σύνταξη και συνειδητοποιούν ότι θέλουν να κάνουν κάτι άλλο στη ζωή τους, τα τελευταία χρόνια που τους απομένουν.
Το ποσοστό διαζυγίων τριπλασιάζεται σε άτομα άνω των 50 ετών
Τα στοιχεία που παρέχονται από το Εθνικό Ινστιτούτο Δημογραφικών Μελετών της Γαλλίας αναφέρουν ότι τα τελευταία τριάντα χρόνια, ο αριθμός των διαζυγίων μεταξύ ατόμων άνω των 50 ετών έχει διπλασιαστεί, φτάνοντας από το 14% στο 33,5% (1996-2016).
Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη αύξηση των χωρισμών έγινε στα άτομα άνω των 60 ετών, που έφτασαν από το 3,5% στο 10% του συνόλου των διαζυγίων, δηλαδή τρεις φορές περισσότερο από ό,τι τη δεκαετία του 1990.
Ο Serge Guérin, κοινωνιολόγος με εξειδίκευση στις μεγαλύτερες ηλικίες, εξηγεί ότι αυτά τα ζευγάρια «δεν προβάλλουν πλέον τον εαυτό τους στο μέλλον όπως οι γονείς και οι παππούδες τους και θέλουν να επενδύσουν πλήρως σε αυτό το τελευταίο κομμάτι της ζωής τους, να αναπτύξουν τη φαντασία που σχετίζεται με την ηλικία τους και να επιτρέψουν στον εαυτό τους αλλαγές στην προοπτική τους».
Αυτή η αναζήτηση για κάτι περισσότερο στο τελευταίο μέρος της ζωής, έρχεται όταν δεν υπάρχουν πια παιδιά να φροντίσουν, όταν το ζευγάρι είναι μόνο του, όπου η αγάπη θα μπορούσε να έχει τελειώσει και όπου δεν υπάρχει καν δουλειά στην οποία θα μπορούσαν να επικεντρωθούν.
Η συνταξιοδότηση είναι μια απόφαση που ξεκίνησε από την πλειοψηφία των γυναικών (το 70% των διαζυγίων χορηγούνται κατόπιν αιτήματός τους), μια λεπτομέρεια που βασίζεται στην οικονομική ανεξαρτησία του γυναικείου φύλου.
Σε πολλές από τις περιπτώσεις, στόχος του χωρισμού δεν είναι καν να βρεις άλλον σύντροφο αλλά περισσότερο το να ζεις διαφορετικά, να απολαμβάνεις διαφορετικά πράγματα και να μην εξαρτάσαι από κάποιον που σου κόβει τα φτερά ή που δεν θέλει να συμβαδίσει μαζί σου.
Οι στατιστικές υποδεικνύουν ότι οι baby boomers είναι πιο επιρρεπείς στο διαζύγιο και παράγοντες όπως το σύνδρομο άδειας φωλιάς, η αλλαγή προτεραιοτήτων, τα οικονομικά προβλήματα και το μειωμένο στίγμα γύρω από το διαζύγιο μπορούν επίσης να παίζουν ρόλο.
Αυτή η οικογενειακή «επανάσταση» επηρεάζει τα μεγαλύτερα παιδιά αυτών των ζευγαριών περισσότερο από τους ίδιους τους γονείς σε ζητήματα όπως τα εγγόνια, οι κληρονομιές, τα περιουσιακά στοιχεία και παραδόσεις που αλλάζουν.