Cottagecore: Στάση ζωής ή απόλυτο deco trend του 2021;

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Cottagecore: Στάση ζωής ή απόλυτο deco trend του 2021;

Ναι, αποτελεί τη Νο1 τάση της χρονιάς στη διακόσμηση του σπιτιού μας.

Πολλά trends κάνουν την εμφάνισή τους κάθε εποχή, λίγα από αυτά όμως παραμένουν κλασικά και αναλλοίωτα με την πάροδο των ετών. Κάποια ορίζουν και αποτυπώνουν μια στάση ζωής, μια φιλοσοφία πίσω από την οποία εκφράζεται η συναισθηματική, πολιτιστική, κοινωνική αλλά και δημιουργική τάση της εποχής. Άλλες πάλι απλώς αποτελούν μια ιδέα που διαφοροποιείται από το σύνολο και αποκτά θαυμαστές (παροδικούς τις περισσότερες φορές).


Ένα στυλ όμως που, όσα χρόνια κι αν περάσουν, μας θυμίζει την πιο ρομαντική και αγνή πλευρά του εαυτού μας είναι το Cottagecore (επίσης γνωστό με το όνομα Farmcore ή Countrycore). Και μπορεί εδώ στην Ελλάδα να το ονομάζουμε απλώς Vintage (που αποτελεί μια γενικότερη φιλοσοφία), το cottagecore είναι μια αισθητική εμπνευσμένη από μια ρομαντική ερμηνεία της αγροτικής ζωής. Οι άνθρωποι που απολαμβάνουν το cottagecore ενδιαφέρονται για την ιδέα μιας πιο απλής ζωής, μιας αποστασιοποίησης από τους ταχύτατους ρυθμούς και χρόνους, καθώς και για την απόλυτη αρμονία του ίδιου τους του εαυτό με τη φύση. Συγκεκριμένα θέματα που σχετίζονται με το cottagecore είναι η διατήρηση του περιβάλλοντος, η υγιεινή διατροφή και η φροντίδα (σε εσωτερικό και εξωτερικό επίπεδο) των ανθρώπων. Κύριο χαρακτηριστικό είναι η ομορφιά, εκείνη που απορρέει από μέσα μας και έρχεται σε πλήρη αρμονία με τη φύση.

Το Cottagecore επικεντρώνεται γύρω από αυτό που «θα βιώναμε στα παραμύθια». Εξοχικά σπίτια στην ύπαιθρο, περιτριγυρισμένα με φυτά και μεγάλους κήπους γεμάτους λουλούδια, μυρωδιές και ζώα. Απαλά χρώματα, pastel αποχρώσεις, γήινες πινελιές και floral μοτίβα. Πρωταγωνιστής βέβαια σε αυτό το στυλ είναι η αγαπημένη μας τεχνική του decoupage. Όπου κι αν γυρίσεις το μάτι σου πέφτει επάνω σε χειροτεχνίες με μεράκι και ρομαντισμό. Τεχνοτροπίες σε βάζα, πιάτα, ταπετσαρίες, έπιπλα, μικροαντικείμενα, όλα έχουν μια συναισθηματική σύνθεση με τη φύση και τα ζώα.

Θαρρείς πως βρίσκεσαι στο «Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι», ή σε μια παλιά αγροικία της Αγγλίας και από μέσα θα ξεπηδήσει η αγαπημένη γιαγιά των παραμυθιών μας, εκείνη που μαγειρεύει υπέροχα φαγητά με υλικά από το μποστάνι της, που ετοιμάζει τα πιο νόστιμα γλυκά και διηγείται τα πιο όμορφα παραμύθια... Αυτό είναι το Cottagecore style. Ακόμα και οι «The New York Times» πρόσφατα παρουσίασαν αυτό το διακοσμητικό στυλ-φαινόμενο , το οποίο σαρώνει τα κοινωνικά μέσα και το διαδίκτυο. Ποιος δεν αγάπησε την ταινία «Μικρές Κυρίες», με τα υπέροχα κοστούμια και τα μοναδικά σκηνικά δίπλα στη φύση;

Στη gallery που ακολουθεί πάμε να ταξιδέψουμε μαζί στο cottagecore style και να οικειοποιηθούμε ιδέες και μοτίβα που θα δώσουν τον χώρο μας την ρομαντική διάθεση που έχει ανάγκη.