Πώς να πετύχεις μια διακόσμηση σε ζεστούς τόνους που θα κάνει τη διαφορά

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Πώς να πετύχεις μια διακόσμηση σε ζεστούς τόνους που θα κάνει τη διαφορά

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για να δημιουργήσεις έναν χώρο που θα αποπνέει ζεστασιά και χαλάρωση.

Όταν πρόκειται για την επιλογή της ιδανικής παλέτας χρωμάτων για το σπίτι μας, υπάρχει ένα βήμα που συχνά παραλείπουμε ενώ δεν θα 'πρεπε. Δεν λαμβάνουμε υπόψιν ποια είναι τα πιο ψυχρά σημεία του χώρου μας και ποια από αυτά πρέπει να ζεστάνουμε. Και δε μιλάμε φυσικά για την ζεστασιά της ατμόσφαιρας αλλά για την επιλογή θερμών χρωμάτων που θα δημιουργήσουν την αίσθηση ενός cozy χώρου.

Υπάρχουν πολλά περισσότερα στοιχεία μέσα στον χώρο τα οποία μπορείς να ζεστάνεις, πέρα από τα προφανή. Και αναφέρομαι στα προφανή γιατί συνήθως το μάτι (αλλά και το μυαλό μας) πάει κατευθείαν στα χρώματα των τοίχων. Μήπως λοιπόν ήρθε η στιγμή να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο σκέψης που θα μας κάνει να δούμε τα δεδομένα από άλλη οπτική, διαμορφώνοντας ταυτόχρονα την αισθητική μας αντίληψη;

Για παράδειγμα εσύ θα σκεφτόσουν ποτέ να αναβαθμίσεις αξεσουάρ του χώρου σου που φαίνονται μονότονα, να μεταποιήσεις χρωματικά υλικά και αντικείμενα που σκορπίζουν ψυχρότητα αλλά και να αλλάξεις ριζικά γωνιές που εκπέμπουν «ατονία»; Αυτές οι λεπτομέρειες έχουν συνήθως την πιο ουσιαστική ισχύ στο σχεδιασμό ενός άνετου και φωτεινού χώρου συνεπώς σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραμελήσεις.

Κατανόησε τους τόνους

zesta2

Ενώ είναι εύκολο για τους περισσότερους από εμάς να εντοπίσουμε και να συνδυάσουμε τα έντονα χρώματα που αποτελούν τους πρωταγωνιστές σ' έναν ζεστό χώρο (όπως το κίτρινο και το κόκκινο) αλλά και τους κυρίαρχους ενός πιο δροσερού (το μπλε και μοβ για παράδειγμα), οι περισσότεροι μπορεί να συνδυάζουν στο σπίτι τους δύο χρώματα του αντίθετου χρωματολογίου με τέτοιο τρόπο που να εναρμονίζεται πλήρως με την αισθητική που θέλουμε να δώσουμε στον χώρο μας. Ας πάρουμε για παράδειγμα το λευκό. Θεωρώ ότι το λευκό είναι τόσο ζεστό όσο και δροσερό - εξαρτάται απλώς από τον τόνο του λευκού που θα επιλέξουμε. Να θυμάσαι πως όλα έχουν να κάνουν από την ατμόσφαιρα που προσπαθείς να δημιουργήσεις, που έρχονται σε συνδυασμό με τον φωτισμός και, τελικά, τις προσωπικές σου προτιμήσεις.

Εντόπισε τη διαφορετικότητα

zestasia3

Πρώτα απ' όλα πρέπει να κατανοήσεις τη διαφορετικότητα. Πρέπει να αντιληφθείς πιο χρώμα είναι θερμό και ποιο ψυχρό. Μπορεί μέσα στην παλέτα ενός χρώματος να βρεις και ψυχρές αλλά και θερμές αποχρώσεις, αρκεί να καταλάβεις με ποια άλλα χρώματα αναμιγνύεται. Μπορεί σε αυτό να σε βοηθήσει αν σκεφτείς τις εποχές: η κλίματα του φθινοπώρου και του καλοκαιριού προσφέρονται για φυσικά πιο ζεστούς τόνους, ενώ ο χειμώνας και η άνοιξη δημιουργούν πιο δροσερά τοπία. Μπορεί να θεωρούμε πως τα ζεστά ουδέτερα χρώματα κάνουν έναν χώρο να φαίνεται μεγαλύτερος όμως στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει. Εμπειρικά να σου πω πως το χρώμα αλλάζει τη διάθεση και όχι το μέγεθος ενός δωματίου.

Έλα να εμπνευστούμε λοιπόν με μερικές υπέροχες γωνιές που αποπνέουν ηρεμία και ζεστασιά...