Ποια είναι τα κατάλληλα έπιπλα-γραφεία για το δωμάτιό σου;

Ποια είναι τα κατάλληλα έπιπλα-γραφεία για το δωμάτιό σου;

Το γραφείο σου είναι σίγουρα χώρος όπου περνάς αρκετές ώρες, είτε για δουλειά είτε για μελέτη. Επομένως, θα πρέπει να φέρεις τον χώρο ακριβώς στα μέτρα σου για να κάνεις τη ζωή σου εύκολη ενόσω περνάς χρόνο εκεί. Η επιλογή του κατάλληλου γραφείου είναι τόσο σημαντική όσο και η επιλογή μιας βιβλιοθήκης ή μιας συρταριέρας και όχι μόνο.

Η σωστή οργάνωση των συσκευών και των εγγράφων ή βιβλίων που ενδεχομένως βρίσκονται στο δωμάτιο μονάχα ευκολότερη θα κάνει τη ζωή σου και πιθανότατα θα αυξήσει την παραγωγικότητά σου. Οι λόγοι είναι απλοί: σε ένα γραφείο όπου όλα είναι οργανωμένα, γνωρίζεις ανά πάσα στιγμή πού βρίσκονται ενώ το (έπιπλο) γραφείο είναι πεντακάθαρο και πάνω του θα βρεις μόνο τα καθημερινά σου εργαλεία, σίγουρα θα σου παρέχει ηρεμία όση δουλειά κι αν έχεις μπροστά σου. Ποια είναι τα βασικά που θα πρέπει να υπολογίσεις όταν στήνεις το γραφείο σου, λοιπόν;

Διάλεξε το ιδανικό γραφείο

Ευρύχωρο, με πολλά συρτάρια και γωνιακό για να χωράει δύο οθόνες κι έναν εκτυπωτή, ή μήπως ένα εντελώς απλό γραφείο όπου θα βρίσκεται μονάχα ο υπολογιστής σου και δύο-τρία ακόμη αντικείμενα; Η επιλογή εξαρτάται αφενός από τη διαθέσιμη έκταση του δωματίου, αφετέρου από τη φύση της δουλειάς σου και τον αριθμό συσκευών ή γενικότερα εργαλείων που χρειάζεσαι σε καθημερινή βάση.

Ευτυχώς, οι επιλογές σε σχέδια δεν είναι λίγες. Μπορείς κάλλιστα να διαλέξεις το απλούστερο γραφείο, δηλαδή ένα που διαθέτει μικρή ή μεγάλη επιφάνεια και απλώς τον σκελετό που το κάνει να στέκεται. Σε κάτι πιο σύνθετο, μπορείς να προτιμήσεις ένα από τα “retro” γραφεία που διαθέτουν ενσωματωμένα συρτάρια ακριβώς κάτω από την επιφάνεια εργασίας, για να αποθηκεύεις χρήσιμα αντικείμενα που δεν είναι απαραίτητο να πιάνουν διαρκώς χώρο στην βασική επιφάνεια.

pic2

Οι πιο επαγγελματικές επιλογές έρχονται με πλάτη που δεν αφήνει ακάλυπτο κάποιο κενό, ουσιαστικά κρύβοντας τα πόδια σου ή ένα ξεκούραστο υποπόδιο που μπορεί να χρησιμοποιείς. Μάλιστα, κάποια γραφεία συνοδεύονται από μια μικρή συρταριέρα που τοποθετείται ελεύθερα σε μια από τις δύο πλευρές του (ή οπουδήποτε, μιας και είναι ανεξάρτητο έπιπλο) ώστε να έχεις άμεση πρόσβαση σε συρτάρια με έγγραφα ή άλλα χρήσιμα αντικείμενα χωρίς να «φορτώνεις» το γραφείο σου.

Αρκετά δημοφιλή είναι πλέον τα γραφεία με ενσωματωμένο υπερυψωμένο ράφι, πάνω στο οποίο μπορείς να τοποθετήσεις την οθόνη σου ή κάποια άλλη συσκευή και από κάτω να έχεις χώρο για το πληκτρολόγιο και το ποντίκι, ας πούμε. Έτσι, γλιτώνεις τα έξοδα μιας επιπλέον βάσης που θα εξυπηρετούσε τον ίδιο σκοπό, ενώ διατηρείς αψεγάδιαστη την εμφάνιση του γραφείου μιας και το ράφι είναι φυσική προέκτασή του.

Οργάνωσε τα έγγραφα και τα εργαλεία σου

Καλή οργάνωση σημαίνει ταχύτητα, ευκολία, ελάχιστος κόπος. Όταν με «κλειστά μάτια» μπορείς να εντοπίσεις οτιδήποτε κι αν ψάχνεις μέσα στο γραφείο σου, είναι φυσικό επόμενο πως η οποιαδήποτε σχετική ενέργεια θα ολοκληρώνεται γρηγορότερα και χωρίς εκνευρισμό ή κούραση. Για να το επιτύχεις αυτό, υπάρχουν μερικοί ανεκτίμητοι «σύμμαχοι» την βοήθεια των οποίων μπορείς να… επιστρατεύσεις.

Αρχικά, η διαχρονική και αποδεδειγμένα χρήσιμη βιβλιοθήκη. Αν υπάρχουν πολλά βιβλία, ντοσέ και κλασέρ στο χώρο, τότε μια βιβλιοθήκη είναι σίγουρα προτιμότερη επιλογή από ένα συρτάρι ή μια στοίβα επάνω στο γραφείο σου. Μπορείς να βρεις σχέδια που ταιριάζουν σε οποιοδήποτε χώρο, από απλού τύπου λιτές βιβλιοθήκες που τοποθετούνται οπουδήποτε έως πιο συμπαγείς και «γεμάτες» λύσεις για πιο μεγάλο όγκο ή επαγγελματικούς χώρους. Βέβαια, δεν είναι ανάγκη να τοποθετήσεις μόνο βιβλία ή εργαλεία δουλειάς γενικότερα στα ράφια της. Γιατί όχι ένα γλαστράκι που ομορφαίνει το χώρο και σου φτιάχνει τη διάθεσή ή ένα αποσμητικό χώρου που δε βρίσκεται σε «πρώτο πλάνο»;

pic3

Αντίστοιχα, αν χρησιμοποιείς πράγματα που έχουν εξελιχθεί σε προέκταση του χεριού σου, όπως μια ατζέντα ή μολύβια σχεδίου, τότε προτιμότερη λύση είναι μια συρταριέρα που βρίσκεται κοντά στο γραφείο – κατά προτίμηση, εντός εμβέλειας του χεριού σου για να μη σηκώνεσαι διαρκώς από τη θέση σου. Αν τα αντικείμενα αυτά δεν πρέπει να βρίσκονται σε κοινή θέα και χρήζουν προστασίας, τότε μπορείς να επιλέξεις μια συρταριέρα με κλειδαριά και να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

Το ίδιο ισχύει και για τα ερμάρια, τα οποία εξυπηρετούν και τους δύο παραπάνω σκοπούς. Δηλαδή, λόγω της φύσης τους ως μακρόστενα κατά βάση έπιπλα, μπορείς να τοποθετήσεις κλασέρ ή άλλα αντικείμενα μέσα τους, όπως θα έκανες με μια βιβλιοθήκη, και να κλειδώσεις τα πορτάκια, όπως θα έκανες σε μια συρταριέρα. Κι αν προτιμήσεις ένα χαμηλού ύψους ερμάριο, τότε έχεις την άνεση να τοποθετήσεις χρήσιμα πράγματα στην κορυφή του, όπως έναν εκτυπωτή που δεν είναι απαραίτητο να καταλαμβάνει χώρο από το γραφείο σου.

Μια αναπαυτική καρέκλα

Αν το γραφείο είναι η καρδιά του χώρου σου, τότε η καρέκλα είναι η ραχοκοκαλιά του. Ίσως η σημαντικότερη επιλογή, μιας και επηρεάζει ακόμη και την υγεία σου, καλό θα ήταν να διαλέξεις μια καρέκλα που σε βολεύει στο έπακρο ώστε να διατηρείς πάντοτε τη σωστή στάση του σώματος ενόσω κάθεσαι.

Υπάρχουν διάφορα είδη καρέκλας γραφείου, από κλασικές επιλογές με μαξιλάρι στο κάθισμα και μπράτσα για να ακουμπάς τα χέρια σου έως πλήρως ρυθμιζόμενες, εργονομικά σχεδιασμένες καρέκλες που έρχονται ακριβώς στα μέτρα σου. Αν βρίσκεσαι διαρκώς σε κίνηση, τότε πιθανότατα μια πιο απλού τύπου καρέκλα να σε βολέψει, ειδικά αν τη συνδυάσεις με ένα πιο αναπαυτικό μαξιλάρι στο κάθισμα.

pic4

Σε περίπτωση, όμως, που περνάς πολλές ώρες καθιστός τότε μια πιο περίτεχνη πρόταση είναι απαραίτητη. Αρχικά, θα πρέπει να ρυθμίζεται το ύψος στο σημείο που τη θέλεις ώστε αν χρησιμοποιείς υποπόδιο να βρεις την ιδανική θέση και τα πόδια σου να ακουμπάνε σε αυτά χωρίς να τεντώνεσαι. Έπειτα, θα πρέπει να διαθέτει ειδικά σχεδιασμένη πλάτη ή ξεχωριστό μαξιλάρι λαιμού, για να ακουμπάς και να ξεκουράζεσαι παράλληλα καταπολεμώντας την επιθυμία να σκύψεις εμπρός. Οι πιθανότητες λένε πως μια τέτοιου σχεδιασμού καρέκλα θα διαθέτει πολύ αναπαυτική πλάτη, η κλίση της οποίας θα είναι ρυθμιζόμενη ώστε να βρεις τη χρυσή τομή μεταξύ άνεσης για εργασία και ξεκούρασης κατά τη διάρκεια αυτής.

Μικρά, όμως θαυματουργά, εξτραδάκια

Ο εφιάλτης πολλών γραφείων, ειδικά όσων περιλαμβάνουν πληθώρα συσκευών, είναι η διαχείριση καλωδίων. Σε πολύ απλό επίπεδο, ένας σταθερός υπολογιστής με μια οθόνη, ένα πληκτρολόγιο κι ένα ποντίκι θα χρειάζεται τουλάχιστον 5 καλώδια για να λειτουργήσει και οποιαδήποτε επιπλέον συσκευή συνεπάγεται ένα με δύο καλώδια επιπλέον έκαστη. Είναι εύκολα κατανοητό πως αν όλα τα καλώδια αφεθούν ανεξέλεγκτα, τότε η… μοίρα αναπόφευκτα θα τα συνδυάσει σε μια πλεξούδα που δύσκολα ξεμπλέκεται. Με ένα απλό διαχωριστικό καλωδίων, η ζωή σου γίνεται εύκολη και ο ενδεχόμενος εκνευρισμός εξαλείφεται: τοποθετείται σε ένα σημείο της επιλογής σου και όλα τα καλώδια περνούν μέσα από εκείνο, ώστε να διατηρούνται σε τάξη και να μην υπάρχει κίνδυνος να μπλεχτούν.

pic5

Μια σίγουρη επιλογή για κάθε χώρο είναι επίσης ένα φωτιστικό γραφείου, που θα σε βοηθήσει να ξεκουράζεις τα μάτια σου όταν χρειάζεται να διαβάσεις ή να σχεδιάσεις κάτι και ο φωτισμός του χώρου δεν είναι 100% βολικός ή επαρκής. Επίσης, για τις πιο ξεκούραστες μέρες, μπορεί να δημιουργήσει φοβερή ατμόσφαιρα στο δωμάτιο και να καταλήξεις να το προτιμάς έναντι του κυρίως φωτισμού – πιθανότατα, μάλιστα, θα είναι πιο οικονομική επιλογή έναντι της βασικής εγκατάστασης φωτισμού.