Kintsugi: Η τέχνη της εύρεσης ομορφιάς μέσα ... σε ατέλειες

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Kintsugi: Η τέχνη της εύρεσης ομορφιάς μέσα ... σε ατέλειες

Γιατί η ομορφιά κρύβεται παντού, αρκεί να την παρατηρήσεις!

Αλήθεια, ξέρεις τι είναι η τέχνη «Kintsugi»; Στο πρώτο άκουσμα καταλαβαίνεις πως προέρχεται από την Ασία, αλλά τι ακριβώς είναι και πώς έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο μεγάλα deco trends της εποχής;

Η Kintsugi είναι μια ιαπωνική τέχνη κατά την οποία επισκευάζονται σπάσμένα κεραμικά είδη. Αυτό όμως που έχει προάγει αυτή την κατασκευαστική διαδικασία σε υπέροχη τέχνη είναι η μέθοδος που χρησιμοποιούν οι τεχνίτες της. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιεί τον χρυσό και άλλα μέταλλα για την αποκατάσταση σπασμένων κομματιών, πράγμα που κάνει εμφανή την διαδικασία, αντί να την κρύβει.

Η διαδικασία αυτή φέρνει τις ατέλειες σε πρώτο πλάνο! Όπως αντιλαμβάνεσαι στην Kintsugi δε μιλάμε για λάθη αλλά για καθοριστικά βήματα που μεταμορφώνουν τα αντικείμενα σε μικρά έργα τέχνης, με πινελιές χρυσού.

Τα αποτελέσματα αυτής της ιδέας ανακατασκευής είναι εκπληκτικά! Όσοι έχουν μελετήσει τις ιαπωνικές παραδόσεις μιλούν για το Kintsugi ως μια μαγική θεραπεία! «Πρόκειται για την εύρεση ομορφιάς μέσα από ατέλειες», εξηγεί η Erin Niimi Longhurst, συγγραφέας του βιβλίου Kintsugi Wellness. «Στην ιαπωνική τελετή τσαγιού, οι ρωγμές σε κύπελλα φαίνονται πιο ενδιαφέρουσες. Μπορούμε να τις θεωρήσουμε ως ελαττώματικές, αλλά το Kintsugi συμβουλεύει πως αυτές οι ατέλειες μπορούν να κάνουν αυτά τα αντικείμενα πολύ πιο όμορφα». Η Longhurst εξηγεί επίσης ότι η έννοια αυτή δεν ισχύει μόνο για αντικείμενα. «Η ιδέα αυτή είναι μια τόσο όμορφη μεταφορά για τη ζωή. Αντί να κρύβουμε μια ουλή, για παράδειγμα, το Kintsugi προτείνει να την αγκαλιάσουμε και να αγαπήσουμε αυτό που μας κάνει διαφορετικούς από τους άλλους».



«Ο όρος Kintsugi σημαίνει "με χρυσή επισκευή" και είναι ακριβώς μια μεταφορά για να κατανοήσουν οι άνθρωποι ότι η ζωή δεν θα είναι ποτέ τέλεια και πως ο καθένας μας έχει ατέλειες», λέει η Longhurst. «Πρόκειται για αυτοπραγμάτωση και πρέπει να κάνετε δουλειές για τον εαυτό σας εάν θέλετε να τον βελτιώσετε... ».

Στο βιβλίο της, σπάει αυτή τη φιλοσοφία ευεξίας σε δέκα ενότητες, όπως το Wabi-Sabi (Θαύμασε την ατέλεια), το Gaman (Ζήσε με μεγάλη ανθεκτικότητα), το Kaizen (Συνεχής βελτίωση) και το Kansha (Να καλλιεργείς ειλικρινή ευγνωμοσύνη). Ο καθένας από εμάς έχει τον δικό του τρόπο για να μπορέσει να εφαρμόσει το Kintsugi. Μια μετατόπιση της νοοτροπίας σου μπορεί να σε βοηθήσει να εκτιμήσεις αντικείμενα λόγω της αντιληπτικής φθοράς τους.

Πολύ ενδιαφέρουσα τοποθέτηση! Γι΄αυτό εξάλλου και το Kintsugi έχει αγαπηθεί πολύ. Γιατί δεν αποτελεί μόνο τέχνη αλλά μια ολόκληρη στάση ζωής. Μια οπτική στο ενδιαφέρον μέσα από τη φθορά του χρόνου και στο μοναδικό μέσα από τις ατέλειες.

Θαύμασε κι εσύ στην gallery που ακολουθεί αυτή την εξαιρετική ιαπωνική τέχνη...