Shibori: η ιαπωνική τεχνική που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα deco trend της εποχής

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Shibori: η ιαπωνική τεχνική που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα deco trend της εποχής

Δες πόσο εύκολα μπορείς να διακοσμήσεις το σπίτι σου με υφάσματα που θα βάψεις μόνη σου!

Ποις θα μας έλεγε πως μια τεχνική βαφής μέσα σε έναν κουβά θα μπορούσε να αποτελέσει το Νο1 trend της εποχής.

Κι όμως, αυτή η τεχνική έρχεται από την Ιαπωνία και μπορεί να μετατρέψει τα υφάσματά σου σε κάτι τόσο ξεχωριστό και μοναδικό. Πρόκειται για για μια αρχαία κλωστοϋφαντουργική τέχνη, η οποία αναβιώνει σήμερα μέσα από τα ρούχα καθώς και τα υφάσματα που διακοσμούν το σπίτι αλλά και την γκαρνταρόμπα μας. Εμεις σήμερα θα σταθούμε σε αυτή την τεχνική για να δούμε πώς μπορούμε μόνες μας, με τον πιο απλό τρόπο, να δημιουργήσουμε από το μηδέν ένα σπάνιο ύφασμα, στα χρώματα της αρεσκείας μας.

Αναμφισβήτητα αυτή η τεχνική δεν είναι ο τυπικός τρόπος βαψίματος ενός υφάσματος! Η τέχνη Shibori είναι ιαπωνική τεχνική βαφής και χρονολογείται από τον 8ο αιώνα. Παραδοσιακά, ένα λευκό ύφασμα (συνήθως μετάξι ή βαμβάκι) ήταν διπλωμένο ή στριμμένο και έπειτα το βύθιζαν σε μια φυσική χρωστική ουσία indigo. Η λέξη «shibori» προέρχεται από το ρήμα «shiboru», το οποίο σημαίνει «να πιέζεις και να στρίβεις».

Πώς μετατρέπεις ένα λευκό αδιάφορο ύφασμα με αυτή την τεχνική;

Αρχικά παίρνεις το ύφασμα και το στρίβεις. Έπειτα το περιχύνεις με την βαφή.Το δεμένο κομμάτι αντιστέκεται στη βαφή. Αφού αφήσεις το ύφασμα να εμποτιστεί καλά, αφαίρεσέ το και άφησέ το να στεγνώσει... Καθώς στεγνώνει στον αέρα, η βαφή μπορεί να συνεχίσει να απλώνεται προς τις άκρες. Όταν ξετυλίξουμε το ύφασμα, εμφανίζονται σχέδια, όπου ακριβώς έχει εμποτιστεί η βαφή. Συνήθως -όλα οσα θα δεις στο Instagram- αποτελούνται από μπλε χρώμα, όμως αυτό δεν είναι υποχρεωτικό. Μπορείς επίσης να κάνεις mix τα χρώματα για να κάνεις πιο έντονους και εντυπωσιακούς χρωματισμούς.

Το αποτέλεσμα

Τα ακανόνιστα σχήματα μοιάζουν μαγικά! Κατά τη διάρκεια των αιώνων, οι τεχνίτες έχουν αναπτύξει πολλές μεθόδους. Στο «arashi», το ύφασμα είναι τυλιγμένο γύρω από έναν πόλο προκειμένου να δημιουργηθεί ένα διαγραμμισμένο σχέδιο που μοιάζει με δυνατή βροχή. Στο «itajime», το ύφασμα είναι διπλωμένο (σε στυλ ακορντεόν) και στη συνέχεια κρατείται στη θέση του με δύο ανθεκτικά κομμάτια ξύλου για να καταλήξει στη συνέχεια σε γεωμετρικά πλέγματα.

Αυτά είναι μερικά από τα πιο δημοφιλή στυλ, και υπάρχουν και άλλες τεχνικές όπως αυτές. Νιώσε ελεύθερη να δοκιμάσεις διαφορετικά κομμάτια υφάσματος, το ύφος των πτυχών και την αραίωση της βαφής. Απλά να θυμάσαι πως οι φυσικές ίνες, όπως το βαμβάκι, το λινό, το μετάξι και το μαλλί, απορροφούν καλύτερα τη βαφή. Όσο περισσότερο βυθίζεις το υλικό στο χρώμα, τόσο πιο πολλά «νερά» θα κάνει. Είσαι έτοιμη να το δοκιμάσεις;

Αν ναι, μπορείς να πειραματιστείς ακολουθώντας τις οδηγίες στο video που ακολουθεί: