Xintiandi Mall: To εμπορικό κέντρο της Shanghai που μοιάζει να βρίσκεται μέσα στη φύση (photos)

2 SHARES

Η μοναδική του αρχιτεκτονική έρχεται να γίνει ένα με τη φύση!

Έχουμε συνηθίσει να περιηγούμαστε σε εμπορικά κέντρα που πάνω-κάτω διέπονται με συγκεκριμένη αισθητική και αρχιτεκτονική.

Όμως κανένα απ' όσα έχουμε επισκεφθεί μέχρι σήμερα δεν είναι σαν αυτό το εμπορικό κέντρο της Shanghai. Τι το διαφορετικό έχει; Μια ματιά στις φωτογραφίες θα σε πείσουν για τη μοναδικότητά του!

Τα εμπορικά κέντρα δεν χρειάζεται να είναι «φωτεινά, λευκά και γυαλιστερά» σύμφωνα με την AIM Architecture, η οποία έχει μετατρέψει το εμπορικό κέντρο Xintiandi στη Σαγκάη προσθέτοντας φυσικά υλικά και φυτά. Το προηγουμένως αχρησιμοποίητο αίθριο επαναπροσδιορίστηκε στο πνεύμα μιας πλατείας κήπου, με ξύλινες επιφάνειες, φυτά που κρέμονται από τα μπαλκόνια και φυσικό φως που φιλτράρεται από την οροφή και διαχέεται στον χώρο με ομοιομορφία.

Ο αρχιτέκτονας Wendy Saunders, συν-διευθυντής της AIM Architecture, δήλωσε ότι ο στόχος ήταν να φέρει τη φύση σε έναν  χώρo που είναι συνήθως πολύ αποστειρωμένος. «Η τεράστια κλίμακα και ο αριθμός των εμπορικών κέντρων στην Ασία μπορεί να είναι μεγάλη», είπε στο περιοδικό Dezeen. «Τα υλικά είναι συνήθως πολύ φωτεινά, λευκά και γυαλιστερά και δεν έχουν φυσικό αίσθημα ή περιβάλλον. Εδώ, προσπαθήσαμε να το αψηφήσουμε αυτό», είπε. «Τα υλικά επιλέχθηκαν για να ενισχύσουν την αίσθηση μιας όασης».

Η πρώτη κίνηση του AIM ήταν να ανοίξει έναν φεγγίτη που είχε καλυφθεί εν μέρει. Αυτό σημαίνει ότι το φυσικό φως μπορεί τώρα να φιλτράρεται καθώς διασπάται στο αίθριο Xintiandi από παντού. Μια ξύλινη δομή πέργκολας εγκαταστάθηκε γύρω από τους τρεις ορόφους των στοών που περιβάλλουν το αίθριο. Αυτό λειτουργεί ως δομή στήριξης για μεγάλα κουτιά φύτευσης, τα οποία είναι γεμάτα με τροπικό πράσινο.

Υπάρχουν επίσης χώροι  από δέντρα, φυλλώδη φυτά και παχύφυτα. Αυτά τα «κουτιά» είναι τοποθετημένα σε τροχίσκους, ώστε να μπορούν να μετακινούνται εύκολα αν είναι απαραίτητο. «Αρχικά θέλαμε τεράστια δέντρα μέσα στο αίθριο», είπε ο Saunders, «αλλά με το βάρος και την ανάγκη ευελιξίας για την πλατεία, ήταν λογικό να μειωθεί σε ένα πιο εύχρηστο μέγεθος».

Δες το εκπληκτικό σχεδιασμό του εμπορικού κέντρου...

2 SHARES
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ