Ο Philippe Starck «φωτίζει» ξανά το design

Ο Philippe Starck «φωτίζει» ξανά το design

Το αγαπημένο παιδί του βιομηχανικού σχεδίου που έγινε θρύλος, κάνει το θαύμα του για ακόμα μια φορά, με δύο νέα πρωτότυπα φωτιστικά.

Ο Philippe Starck, σε συνεργασία με τον Eugeni Quitllet, παρουσίασε τα δύο του νέα «παιδιά», δύο ξεχωριστά φωτιστικά που το καθένα με τον τρόπο του και τον μοναδικό του σχεδιασμό αποτελούν μια εντυπωσιακή προσθήκη στον χώρο του industrial design. Τα ονόματα αυτών «Bibliotheque Nationale» και «Net Lamp».

Η «Bibliotheque Nationale» είναι μια πολυδιάστατη λάμπα δαπέδου, η οποία διαθέτει μικρά ράφια στον κορμό της για την τοποθέτηση βιβλίων και διάφορων άλλων αντικειμένων, ενώ στη βάση της υπάρχει μια θύρα USB για την φόρτιση υπολογιστών, iPads ή smartphones. Συνδυάζει την απλότητα με την λειτουργικότητα και, παρότι απλή σαν σχέδιο, ικανοποιεί τις πιο βασικές ανάγκες του χρήστη –διάβασμα, τηλεφωνήματα, επικοινωνία, διαδίκτυο, χαλάρωση. Όπως είπε ο Quitllet «φανταστείτε μια παραμυθένια βιβλιοθήκη, όπου τα βιβλία κάνουν πιρουέτες καθώς ανεβαίνουν προς το φως».

Η «Net Lamp», είναι μια επιτραπέζια λάμπα, η οποία χρησιμεύει πως υποστηρικτικό ενός iPad ή iPhone. Το σχέδιο της λάμπας συνδυάζει μια υποστηρικτική βάση η οποία βρίσκεται στη κορυφή ενός φωτιστικού LED, ενώ ένα μικρό, κάθετο stand τοποθετημένο πίσω από τις συσκευές, τις κρατά σε ορθή θέση. Προσφέρει την απόλυτη λειτουργική ομορφιά του να επαναφορτίζεις συσκευές χωρίς αυτές να πιάνουν χώρο πάνω στο γραφείο, ενώ ταυτόχρονα μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις σαν ψηφιακές διακοσμητικές κορνίζες. Αν μάλιστα ο χρήστης τοποθετήσει ένα iPad στη «Net Lamp», μπορεί με τη χρήση ενός ασύρματου πληκτρολογίου να δημιουργήσει έναν άμεσο χώρο εργασίας. Ένα έργο που συνδυάζει φωτισμό, πληκτρολόγιο και οθόνη, καθώς φυσικά και ένα μοναδικό διακοσμητικό χώρου, σχεδόν σαν καλλιτεχνικό installation.