«Αστικά κεραμίδια» που φωτίζουν τη νύχτα στο Ισραήλ

«Αστικά κεραμίδια» που φωτίζουν τη νύχτα στο Ισραήλ

Μια πτυχιακή εργασία, εξελίχθηκε στο πιο εντυπωσιακό και πρωτοποριακό κτήριο της πόλης.

Η πτυχιακή εργασία του φοιτητή Meidad Marzan για το πτυχίο του στο βιομηχανικό σχέδιο από την Bezalel Academy of Art and Design του Ισραήλ, έχει τον τίτλο «Αστικά Κεραμίδια», και δεν είναι μερικές σελίδες Α4, αλλά ένα ολόκληρο κτήριο.

Το έργο αυτό συνδυάζει φωτοβολταϊκά και τεχνολογία OLED, σε μια ενιαία μονάδα η οποία εξυπηρετεί για την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας, παρέχει φωτισμό, λειτουργεί ως οθόνη ψυχαγωγίας και δημιουργεί εξωτερικούς «πίδακες» φωτός.

Το πάνελ των «Αστικών Κεραμιδιών» είναι μια κατασκευή από αλουμίνιο και ατσάλι, που περιέχει ένα φωτοβολταϊκό κύτταρο στη μία πλευρά και μια οθόνη OLED στην άλλη. Αυτά τα δύο είναι συγκεντρωμένα μαζί σε σειρές, δημιουργώντας ένα είδος τεχνολογικού συστήματος με τη μορφή περσίδων. Το σύστημα αυτό προσφέρει σχεδόν μηδενική καθαρή κατανάλωση, καθώς το φως εγκλωβίζεται από τους ηλιακούς συλλέκτες και χρησιμοποιείται για να τροφοδοτήσει την ήδη χαμηλή κατανάλωση ενέργειας των OLEDs.

Ο ίδιος ο Marzan είπε για το έργο του: «Η πόλη και τα κτήριά της είναι επικά αντικείμενα φωτός (μέσα στη νύχτα), τα οποία εκπέμπουν ενέργεια φωτός μέχρι το διάστημα, ενώ τη μέρα η πόλη απορροφά τεράστια ηλιακή ενέργεια, η οποία δεν χρησιμοποιείται καθόλου. Ο κύκλος του φωτός και του φωτισμού στον αστικό χώρο έκανε μια παρεμβατική μελέτη, η οποία μαζί με άλλες αστικές αξίες, αποτέλεσε τη βάση αυτού του έργου.

Δείτε το βίντεο παρουσίασης που ακολουθεί και θα καταλάβετε τι εννοεί ο δημιουργός.