Το αιωρούμενο σπίτι

Το αιωρούμενο σπίτι

Η πλήρης ισορροπία ανάμεσα στην αρχιτεκτονική και τη φύση έρχεται μέσα από ένα σπίτι που ίπταται πάνω από το καταπράσινο έδαφος.

Αυτό το σπίτι μήκους 35μ. είναι μια μοντέρνα καλοκαιρινή κατοικία στην αγγλική εξοχή, στη περιοχή του Suffolk. Τοποθετημένη σε ένα πανέμορφο τοπίο δίπλα σε μια μικρή λίμνη, αυτή η κατασκευή ισορροπεί στη κόψη ενός μικρού λόφου με μεγάλη κλίση και η μισή από αυτή «κρέμεται» σε ύψος 5μ. από το λιβάδι. Καθώς το χτίσμα κλίνει, και μαζί του και το τοπίο, ο επισκέπτης βιώνει την εμπειρία της φύσης πρώτα από το επίπεδο της γης και έπειτα από ψηλά, σαν να βρίσκεται στη κορυφή ενός δέντρου.

Το σπίτι έχει την αρχιτεκτονική ενός κλασικού στάβλου και είναι «ντυμένο» με ανοξείδωτο χάλυβα, ενώ η εσωτερική του μόνωση αποτελείται από κόντρα πλακέ. Καθώς το πλησιάζεις, το σπίτι σου αποκαλύπτεται μόνο του. Στην αρχή φαίνεται σαν μια μικρή κατοικία για δύο άτομα, αλλά καθώς συνεχίζεις, βλέπεις ξαφνικά την πλήρη έκταση και στιβαρότητά του.

Η κατασκευή ισορροπεί σε έναν κεντρικό πυρήνα από τσιμέντο, με το κομμάτι που «κάθεται» στο έδαφος να είναι κατασκευασμένο από πιο βαριά υλικά απ' ότι αυτό που αιωρείται.
Κατά την είσοδο στο σπίτι, βλέπεις πρώτα την κουζίνα και μια μεγάλη σαλονοτραπεζαρία. Ακολουθεί μια σειρά από τέσσερα διπλά υπνοδωμάτια, το καθένα με το δικό του, ξεχωριστό, μπάνιο, ενώ στο κέντρο του σπιτιού, η σειρά των υπνοδωματίων διακόπτεται από μια κρυφή σκάλα που οδηγεί στον κήπο που βρίσκεται κάτω από το σπίτι.

Τέλος, στο τελευταίο κομμάτι του σπιτιού, αυτό που καταλήγει στο τέρμα της αιωρούμενης κατασκευής, υπάρχει ένα μεγάλο σαλόνι με τεράστια παράθυρα, δρύινο πάτωμα και μια μεγάλη ηλιακή οροφή που το λούζει με φως.

Το σπίτι αυτό είναι δημιούργημα της φίρμας Mole Architects και μπορείτε να μάθετε περισσότερα γι' αυτό στο www.mvrdv.nl