Γιατί πρέπει να βάζεις μαγειρική σόδα στα φυτά εσωτερικού χώρου;

Γεωργία Βλαχοπούλου
Γιατί πρέπει να βάζεις μαγειρική σόδα στα φυτά εσωτερικού χώρου;

Η μαγειρική σόδα είναι το μυστικό όπλο για την περιποίηση των φυτών εσωτερικού χώρου, όχι μόνο για τα πολλαπλά οφέλη της αλλά και για το χαμηλό κόστος της. 

Μπορεί να έχεις συνηθίσει να χρησιμοποιείς τη μαγειρική σόδα μόνο στην κουζίνα ή όταν θες να καθαρίσεις κάποιον λεκέ στο σπίτι, όμως ήξερες πως είναι επίσης ο σύμμαχος που έψαχνες για την μακροζωία των φυτών σου;

Κι όμως! Η μαγειρική σόδα μπορεί να βελτιώσει τα φυτά εσωτερικού χώρου και να ενισχύσει την ανάπτυξή τους, εφόσον βέβαια εφαρμοστεί σωστά.

Πώς να χρησιμοποιήσεις σωστά τη γαλαζόπετρα για διατηρηθούν υγιή τα φυτά

Βάλε αυτά τα 2 φυτά στο σπίτι και πες αντίο στη μούχλα και την υγρασία

Το φυτό που πολλοί άνθρωποι έχουν σπίτι και προσελκύει την κακή ενέργεια, σύμφωνα με το Φενγκ Σούι

Γιατί κάνει καλό στα φυτά η μαγειρική σόδα

Το διττανθρακικό νάτριο ή αλλιώς η μαγειρική σόδα, έχοντας αντιμυκητιασικές ιδιότητες, λειτουργεί ως φυσικό εμπόδιο κατά των παρασίτων και των μυκήτων, που δημιουργούνται συχνά σε υγρά και κλειστά περιβάλλοντα, όπως πολλές φορές είναι και το εσωτερικό του σπιτιού μας που φιλοξενεί τα φυτά εσωτερικού χώρου.

Η μαγειρική σόδα βοηθά επίσης, στη ρύθμιση του pH του υποστρώματος, αποτρέποντας την υπερβολική όξυνσή του, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει την απορρόφηση των βασικών θρεπτικών συστατικών.

Ανάμεσα στα βασικά πλεονεκτήματα που έχει η μαγειρική σόδα με βάση τους κηπουρούς είναι ότι μειώνει την παρουσία εντόμων, όπως οι αφίδες και τα αλευρώδη έντομα, τα οποία επηρεάζουν το χυμό και αποδυναμώνουν το φυτό.
Παράλληλα, εξουδετερώνει τις οσμές και τα βακτήρια στο έδαφος -ειδικά σε γλάστρες με συχνό πότισμα ή χωρίς καλή αποστράγγιση- και βελτιώνει τη συνολική ζωτικότητα του φυτού, εάν χρησιμοποιείται ωστόσο με φειδώ.

Πώς να εφαρμόσεις σωστά τη μαγειρική σόδα στα φυτά

Υπάρχουν διάφοροι ασφαλείς και αποτελεσματικοί τρόποι εφαρμογής της μαγειρικής σόδας στα φυτά εσωτερικού χώρου.

Για αρχή μπορείς να φτιάξεις ένα αντιμυκητιασικό σπρέι. Διάλυσε ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα σε ένα λίτρο νερό και προσθέστε μια σταγόνα ουδέτερου απορρυπαντικού. Στη συνέχεια ψέκασε με το σπρέι τα προσβεβλημένα φύλλα μία φορά την εβδομάδα, κατά προτίμηση σε ώρες που δεν υπάρχει άμεσο ηλιακό φως.

Μπορείς επίσης, να ψεκάσεις μια μικρή ποσότητα απευθείας στο χώμα του φυτού, γύρω από το στέλεχος, για να αποτραπεί η εμφάνιση μυκήτων στη βάση.

Είναι το κατακάθι του καφέ το μυστικό για έναν όμορφο κήπο; Η συμβουλή που χρειάζονται τα φυτά

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη μαγειρική σόδα είναι για να ξεπλύνεις τις γλάστρες πριν από την επαναφύτευση, απομακρύνοντας πιθανά επιβλαβή υπολείμματα.

Extra tips

Αν και η μαγειρική σόδα είναι φυσικό προϊόν και θεωρείται ασφαλής, η υπερβολική χρήση της μπορεί να διαταράξει την ισορροπία του εδάφους ή να προκαλέσει ήπια εγκαύματα στα φύλλα.

Γι' αυτό δεν θα πρέπει να την εφαρμόζεις περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα και θα πρέπει να αποφεύγεις την άμεση επαφή της με άνθη ή πολύ νεαρούς βλαστούς.
Πριν από τη γενική χρήση, δοκίμασε πρώτα σε ένα μικρό μέρος του φυτού.