Η σκεπή που ταξιδεύει

Η σκεπή που ταξιδεύει

Ένα σπίτι στην εξοχή της Αγγλίας δίνει νέο νόημα στη τεχνική της «αιωρούμενης» αρχιτεκτονικής.

Η τεχνική της αιώρησης που κάνει πολλά κτίσματα να φαίνονται σαν να ίπτανται στον αέρα δεν είναι κάτι νέο σε αυτή τη στήλη, καθώς έχουμε δει δύο χαρακτηριστικά και πολύ εντυπωσιακά παραδείγματά της εδώ και εδώ.

Αυτό το σπίτι όμως στην αγγλική εξοχή, σχεδιασμένο από τους Νορβηγούς αρχιτέκτονες Jarmund/Vigsnaes Arkitekter, μεγαλώνει την κλίμακα και πάει τα μεγέθη σε νέα επίπεδα, καταφέρνοντας να κάνει μια ολόκληρη σκεπή να «πετάει».

Το ισόγειο περικλείεται από έναν ψηλό γυάλινο τοίχο, ο οποίος υποστηρίζει τον από πάνω όροφο που είναι καλυμμένος με μια έντονα κεκλιμένη στέγη από σκουρόχρωμο ξύλο, χαρακτηριστικό της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής που χαρακτήριζε κάποτε την περιοχή.

Ο γυάλινος αυτός τοίχος γεμίζει το σπίτι με φυσικό φως και προσφέρει μια σύγχρονη, διάφανη αισθητική η οποία επιτρέπει στους ιδιοκτήτες να απολαύσουν την έκταση γύρω από το σπίτι χωρίς κανένα οπτικό εμπόδιο. Η ιδιωτικότητα φυσικά δεν λείπει, καθώς όλα τα δωμάτια του πρώτου ορόφου μένουν μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα.

Το πραγματικά ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του σπιτιού όμως, είναι πως χάρη σε αυτόν τον γυάλινο τοίχο και την έντονη χρωματική αντίθεση του στιλπνού, μαύρου ξύλου με το διαφανές γυαλί, η σκεπή του σπιτιού –και όλα τα δωμάτια που στεγάζονται στον πάνω όροφο- φαίνονται σαν να πετάνε στον αέρα. Τα παράθυρα που βρίσκονται σε στρατηγικά τυχαίες θέσεις πάνω στην σκεπή ενισχύουν την παραμυθένια εικόνα του σπιτιού και η θέα προς τη θάλασσα που προσφέρουν σε κάνει να πιστεύεις πως όντως ταξιδεύεις πάνω από το έδαφος.