Το τζάκι που έχει το δικό του σπίτι

Το τζάκι που έχει το δικό του σπίτι

Στην Νορβηγία ξέρουν να εκτιμούν τη ζέστη, γι' αυτό κι ένα σπίτι αποκλειστικά φτιαγμένο για το τζάκι δεν είναι παρά μια ακόμα «καθημερινή» κατασκευή.

Βρίσκεται στην περιοχή (πάρτε ανάσα) Skjaermveien Barnehage στο Trondheim της Νορβηγίας και αν βρισκόταν στην Ελλάδα θα ήταν το αγαπημένο σημείο της γιαγιάς μας.

Αυτό το μικρό αρχιτεκτονικό δημιούργημα, όμως, έχει πιο μεγαλεπήβολα σχέδια. Σχεδιάστηκε για να γίνει το σημείο συγκέντρωσης της οικογένειας όπου θα μαζεύονται όλοι για να λένε ιστορίες, αστεία και παραμύθια, ακριβώς όπως γινόταν από την απαρχή της ανθρωπότητας, όταν μαζεύονταν όλοι γύρω από μια μεγάλη φωτιά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ωστόσο, αυτό γίνεται με πολύ περισσότερο στυλ και σύγχρονη λογική.

Έχει διαστάσεις 5.2x4.5 μέτρα και είναι κατασκευασμένο από 80 στρώματα κομματιών από κορμούς πεύκων, τα οποία έχουν στοιβαχθεί χαλαρά σχηματίζοντας αυτή την ιδιαίτερη καλύβα, παρέχοντας έτσι εξαιρετικό εξαερισμό στον χώρο. Τα ξύλα συγκεντρώνονται σε κωνικό σχήμα μέχρι την κορυφή ώστε να δημιουργήσουν μια μεγάλη καμινάδα, ενώ στο εσωτερικό δεσπόζει το τζάκι που βρίσκεται στο κέντρο του δωματίου και περιτριγυρίζεται από λαξευμένα, καμπυλωτά καθίσματα από ξύλο.