Το σπίτι-origami

Το σπίτι-origami

Η ιαπωνική αρχιτεκτονική επιστρέφει δυναμικά με ένα σπίτι κομψοτέχνημα.

Καιρό είχαμε να ασχοληθούμε με τους αγαπημένους μας Ιάπωνες και την ανορθόδοξη αλλά πάντα εκπληκτική αίσθηση του design που διαθέτουν, αλλά το σπίτι που θα σας παρουσιάσουμε σήμερα σίγουρα θα αναπληρώσει τον χαμένο χρόνο.

Ο σχεδιασμός ανήκει στην ιαπωνική φίρμα Alphaville, η οποία έσπασε τα στεγανά της συμβατικής και συνηθισμένης αρχιτεκτονικής –ακόμα και της πιο σύγχρονης- και δημιούργησε ένα σπίτι που δίνει την εντύπωση πως... διπλώνει. Και όταν λέμε διπλώνει δεν εννοούμε πως κάνεις απλές «ζάρες» αλλά αναπαριστά τα κοψίματα, τις διπλώσεις και τις πτυχές των παραδοσιακών origami.

Χτισμένο σχεδόν αποκλειστικά από τσιμέντο, το ιδιαίτερο αυτό κτίσμα φιλοξενεί τρεις ορόφους στα 100τ.μ. του, αλλά φαίνεται πολύ μεγαλύτερο χάρη στην δημιουργική πρόσοψή του. Ο μινιμαλιστικός εσωτερικός χώρος είναι βαμμένος στις αποχρώσεις του καθαρού λευκού, μια σκάλα γεμάτη γωνίες διασχίζει τους ορόφους ως την κορυφή, ενώ οι «διπλωτοί» τοίχοι διαθέτουν σειρές από παράθυρα που γεμίζουν τα πολυγωνικά δωμάτια με φως, το οποίο διαθλάται από διάφορες γωνίες και δημιουργεί ένα αιθέριο περιβάλλον.