Παράθυρο στον ορίζοντα

Παράθυρο στον ορίζοντα

Ποιος θέλει κάτι περισσότερο από το να ξυπνά και να βλέπει τη θάλασσα; Ή έστω μια υπέροχη λίμνη;

Αν ποτέ αποκτήσουμε οικόπεδο δίπλα σε μια ατελείωτη λίμνη τριγυρισμένη από λόφους και ουρανό, τότε σίγουρα θα διαλέξουμε τους Olson Sundberg Kundig Allen Architects για να φτιάξουν το τέλειο, σύγχρονο εξοχικό των ονείρων μας. Οι πιθανότητες να γίνει αυτό είναι κάπως αστείες, αλλά όλοι μπορούμε να ονειρευόμαστε, σωστά;

Το συγκεκριμένο σπίτι-δημιούργημα της ταλαντούχας αυτής ομάδας αρχιτεκτόνων ονομάζεται Chicken Poit Cabin και βρίσκεται στις όχθες μιας λίμνης στο Βόρειο Idaho, και οι δημιουργοί του το περιγράφουν ως «ένα μικρό κουτί με ένα τεράστιο παράθυρο που ανοίγει τη θέα στο τριγύρω τοπίο». Και είναι ακριβώς αυτό.

Η πρόσοψη του σπιτιού είναι ολόκληρη ένα μεγαλοπρεπές παράθυρο 9μ.x6μ., το οποίο ανοίγει προς τα πάνω, όπως οι πόρτες στα γκαράζ, με ένα παραδοσιακό, ρουστίκ χερούλι. Τα υλικά που έχουν επιλεχθεί για την κατασκευή του σπιτιού, τσιμέντο, ατσάλι και κόντρα πλακέ, είναι σκόπιμα μισοτελειωμένα, ώστε να δίνουν στο σπίτι ένα αυθεντικό άγγιγμα και μια πιο παραδοσιακή αίσθηση, η οποία ωστόσο συνδυάζεται άψογα με στοιχεία βιομηχανικού σχεδιασμού.

Στο εσωτερικό, ξύλα γεμάτα κόμπους και πατώματα από ανάγλυφο τσιμέντο συμπληρώνονται από «γυμνούς», πλίθινους τοίχους και ένας παμπάλαιος υδραυλικός σωλήνας έχει μετατραπεί σε τζάκι που στολίζει το κέντρο του σαλονιού. Τέλος οι αρχιτέκτονες έχουν φροντίσει να σχεδιάσουν ολόκληρο το σπίτι γύρω από το τεράστιο παράθυρο, έτσι ώστε κάθε δωμάτιο να έχει πρόσβαση στην εκπληκτική θέα.