Στα όρη στ’ άγρια βουνά

Στα όρη στ’ άγρια βουνά

Αρχιτεκτονική που κόβει την ανάσα μέσα στα βουνά του Aspen.

Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα σπίτι που είναι «extreme» από κάθε άποψη, τόσο από σχεδιασμό και τοποθεσία όσο και από εσωτερικό σχεδιασμό και διακόσμηση. Και πως όχι άλλωστε, όταν βρίσκεται στα 2.800μ. σε μία από τις πιο εντυπωσιακές βουνοκορφές του Colorado και η αρχιτεκτονική φίρμα που το ανέλαβε (Voorsanger Architects PC) ήθελε να του δώσει κάτι από την άγρια ομορφιά του τοπίου.

Η κατοικία αυτή λοιπόν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα σαλέ, αλλά σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα –και φυσικά με ιδιαίτερα «αξεσουάρ». Η ξεχωριστή σκεπή του «διπλώνει» σε ένα εντυπωσιακό σχέδιο, ένας παραδοσιακός πέτρινος τοίχος χωρίζει το σπίτι σε ανατολική και δυτική πτέρυγα και μεγάλες τζαμαρίες πλημμυρίζουν τους εσωτερικούς χώρους με φως και κάνουν τα βουνά μόνιμο «κάτοικο» των δωματίων.

Εκτός από το να εμπνέεται όμως από τη φύση, το υπέροχο αυτό σπίτι φροντίζει και για την προστασία της. Εξήντα (60) ανανεώσιμα γεωθερμικά πηγάδια παράγουν θερμότητα και τροφοδοτούν με αυτή τον εξωτερικό διάδρομο, την πισίνα και το σπίτι, ανεξάρτητα από τις άλλες πηγές ενέργειας.