Καθρέφτες παντού!

Καθρέφτες παντού!

Πώς μπορούν να αναβαθμίσουν το χώρο μας;

Οι καθρέφτες, ημιουργούν την ψευδαίσθηση μεγαλύτερων διαστάσεων στον χώρο. Η παρουσία τους είναι απαραίτητη τόσο από αισθητικής και στιλιστικής άποψης, όσο και από λειτουργικής πλευράς. Ένας καθρέφτης, σε μοντέρνο ή κλασικό στιλ, προσδίδει καλαισθησία και προοπτική στον χώρο. Μια από τις πιο επιτυχημένες προτάσεις για όσους επιθυμούν να μεγαλώσουν τους χώρους του σπιτιού τους είναι η τοποθέτηση καθρεφτών από τοίχο σε τοίχο.

Για πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα επιλέξτε, αντί για κάποιο μικρό ή μεσαίο μοντέλο, έναν ολόσωμο, επιτοίχιο καθρέφτη. Η τοποθέτηση αυτού δίπλα ή κοντά στην εξώπορτα κάνει το σπίτι να φαίνεται μεγαλύτερο ξεγελώντας το μάτι. Για το σαλόνι η γκάμα είναι πλούσια σε σχέδια, στιλ, υλικά, σχήματα και μεγέθη.

Σε ένα λευκό σπίτι, ιδιαίτερα ταιριαστός για την τραπεζαρία είναι ένας μεγάλος, κρυστάλλινος καθρέφτης σε μίνιμαλ γραμμές. Στα διαμερίσματα που «παίζουν» με το άσπρο και το μαύρο μια επιλογή που συμβαδίζει με την αφαιρετική λογική και ακολουθεί τις γεωμετρικές φόρμες αποτελεί ένα μοντέλο σε τετράγωνο ή σχήμα ρόμβου, πλαισιωμένο από ξύλο σε μαύρο χρώμα.

Στις κατοικίες που ακολουθούν το κλασικό στιλ διακόσμησης, η πιο καθιερωμένη πρόταση είναι κάποια αντίκα σε μπαρόκ στιλ, που μπορεί να τοποθετηθεί στις επιτοίχιες επιφάνειες της τραπεζαρίας, πάνω από το μπουφέ, στο σαλονοκαθιστικό ή στο τζάκι. Το έθνικ στιλ διακόσμησης περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα σχεδίων, με κυρίαρχο υλικό το ξύλο. Οι καθρέφτες από την Αφρική και την Ινδία εντυπωσιάζουν με τις σκαλιστές παραστάσεις τους. Για ένα νεανικό διαμέρισμα με ποπ διάθεση, προτιμήστε κάποιο μοντέρνο μοντέλο σε έντονα χρώματα. Το κόκκινο προσδίδει ζωντάνια και το πράσινο συνδυάζεται αρμονικά με τις αποχρώσεις των φυτών.

Για την κρεβατοκάμαρα οι επιλογές είναι ακόμη περισσότερες μια και αποτελεί προσωπικό χώρο, όπου όλες οι στιλιστικές παρεμβάσεις επιτρέπονται. Αν και σύμφωνα με το φενγκ σούι, η παρουσία οποιουδήποτε καθρέφτη αντενδείκνυται, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που τον προτιμούν. Ιδιαίτερα λειτουργική πρόταση αποτελεί η τοποθέτηση καθρεφτών στο εξωτερικό μέρος των φύλλων της ντουλάπας, που προσδίδει βάθος κάνοντας το συγκεκριμένο χώρο να μοιάζει ακόμη μεγαλύτερος. Στην ίδια λογική βασίζονται και οι μεγάλων διαστάσεων καθρέφτες που πλαισιώνονται από κάποια κορνίζα. Μάλιστα είναι πιο εύχρηστοι, μια και μπορούν να μετακινηθούν σε οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού ανά πάσα στιγμή, ενώ ταυτόχρονα παίζουν και μεγαλύτερο διακοσμητικό ρόλο.

Στα κρεβάτια που διαθέτουν κεφαλάρι με ξύλινη επιφάνεια, όπου μπορεί να διακοσμηθεί με μικροαντικείμενα έχετε την ευκαιρία, αν το επιθυμείτε, να συμπεριλάβετε καθρέφτες μικρών διαστάσεων σε ροζ, λιλά, γαλάζιο ή άλλο παλ χρώμα. Μια άλλη, πιο συντηρητική πρόταση αποτελεί η τοποθέτηση κάποιας αντίκας πάνω από το μπουντουάρ. Για τους λάτρεις του καθρέφτη ένα πολύ εντυπωσιακό μοντέλο αποτελεί ένα μπουντουάρ, «ντυμένο» σε όλες τις επιφάνειες του με καθρέφτη.

Οι προτάσεις για το μπάνιο είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες. Την τελευταία λέξη της μόδας έχουν οι μεταλλικοί καθρέφτες σε κυκλικό σχήμα, που τοποθετούνται σε μετακινούμενες βέργες, ώστε ο χρήστης να έχει τη δυνατότητα μετακίνησης του συγκεκριμένου μοντέλου. Συνήθως αυτά τα κομμάτια προτιμούνται ως συμπληρωματικά μαζί με κάποιον άλλον καθρέφτη μεγαλύτερων διαστάσεων. Η πιο συνηθισμένη, λειτουργική και οικονομική πρόταση είναι η τοποθέτηση καθρεφτών στα ντουλαπάκια των επίπλων μπάνιου. Κλασικές επιλογές στον συγκεκριμένο χώρο αποτελούν οι επιτοίχιοι καθρέφτες, σε τετράγωνο ή ορθογώνιο σχήμα, που πλαισιώνονται με ξύλο.


Οσοι αγαπάτε τις αντίκες μπορείτε να βρείτε υπέροχα κομμάτια σε παλαιοπωλεία. Για τους φαν του μοντέρνου στιλ οι διακοσμητές συστήνουν καινούργιους καθρέφτες που διατίθενται στα ειδικά καταστήματα, σε μεγάλη ποικιλία. Μια οικονομική λύση αποτελούν οι κατά παραγγελία καθρέφτες. Όταν συγκεντρώσετε τα κομμάτια της αρεσκείας σας, βάλτε τα όλα μαζί σε έναν τοίχο αφήνοντας μικρές αποστάσεις μεταξύ τους. Η ιδέα αυτή δείχνει ακόμα καλύτερη, αν ο τοίχος που θα διακοσμήσετε βρίσκεται απέναντι από μια μπαλκονόπορτα ή ένα παράθυρο. Το φως στο συγκεκριμένο δωμάτιο θα αυξάνεται και οι αντανακλάσεις θα επιτρέπουν στο εξωτερικό περιβάλλον να επεκτείνεται στο δωμάτιο.