Ένας μικρός γαλάζιος μικρόκοσμος στο Rotterdam

Ένας μικρός γαλάζιος μικρόκοσμος στο Rotterdam

Πως η απλή ιδέα ενός δώματος μπορεί να πάρει μια εντελώς διαφορετική διάσταση.

Οι περισσότερες προεκτάσεις κτιρίων σε ταράτσες, τα λεγόμενα και «δώματα», γίνονται για δύο λόγους. Ο ένας είναι η ανάγκη για περισσότερο χώρο. Ο άλλος, η ανάγκη για τον άνθρωπο να ζει και να εργάζεται πάνω από τις στέγες της πόλης, πιο κοντά στον ουρανό από τους υπόλοιπους.

Το συγκεκριμένο κτίσμα στο Rotterdam, βέβαια, το λες κάτι παραπάνω από ένα απλό δώμα. Οι Ολλανδοί αρχιτέκτονες της φίρμας MVRDV δημιούργησαν αυτή την προέκταση της κατοικίας πάνω σε ένα ήδη διατηρητέο σπίτι και ατελιέ, με τέτοιο τρόπο ώστε να μοιάζει σαν μια μπλε κορόνα να στολίζει το κτίριο. Το χρώμα, φυσικά, δεν επιλέχθηκε τυχαία, καθώς η συγκεκριμένη απόχρωση του γαλάζιου όχι μόνο ηρεμεί και γαληνεύει το πνεύμα, αλλά σου δίνει την αίσθηση πως περικυκλώνεσαι από ουρανό.

Τα δωμάτια έχουν σχεδιαστεί ως ξεχωριστά σπιτάκια, δημιουργώντας την κατάλληλη ιδιωτικότητα για κάθε μέλος της οικογένειας, και η πρόσβαση σε αυτά γίνεται με δύο μεγάλες, χτιστές, ελικοειδείς σκάλες που ξεκινούν από το κεντρικό σπίτι. Κοιτάζοντας το όλο δημιούργημα συνολικά, φαίνεται σαν στην ταράτσα του σπιτιού της οικογένειας να έχει χτιστεί ένα κανονικό χωριό, σε μικρογραφία μεν, αλλά με όλα τα κλασικά χαρακτηριστικά (σπιτάκια, μικρές πλατείες και μονοπάτια). Κάτι σαν ένα παραμυθένιο παράλληλο σύμπαν, δηλαδή, αποκλειστικά για αυτούς, αν και μόλις μερικά μέτρα πάνω από τη γη και τον υπόλοιπο κόσμο.

Διαβάστε επίσης:

Μετατρέποντας μια ταράτσα σε (εξωπραγματικό) σπίτι

Πεφταστέρι: Κι όμως πρόκειται για σπίτι κανονικότατο!

Ένα loft φτιαγμένο από καθαρό παριζιάνικο αέρα

DPG Network