Ξύλινο πάτωμα: Mε αυτούς τους 5 τρόπους το καταστρέφεις γρηγορότερα

Μάλλον, ούτε που θα τα σκεφτόσουν!

 Το ξύλινο πάτωμα μπορεί να είναι αισθητικά όμορφο και να δίνει μια αίσθηση ζεστασιάς στο χώρο, όμως παράλληλα αποτελεί ένα δυσκολοσυντήρητο σημείο του σπιτιού, αφού είναι αρκετά ευάλωτο και χρειάζεται ειδικές συνθήκες συντήρησης. Ωστόσο, οι περισσότεροι το καταστρέφουμε καθημερινά, χωρίς να γνωρίζουμε με ποιους ακριβώς τρόπους. Δες παρακάτω μερικές από τις πιο συχνές μεθόδους που το καταστρέφεις σταδιακά και προσπάθησε να αλλάξεις τακτικές, δίνοντας έτσι στα ξύλινα πατώματα του σπιτιού σου περισσότερο χρόνο ζωής.


1.Χρησιμοποιείς σκούπα με περιστρεφόμενη βούρτσα
Η ταχύτητα που γυρίζει η βούρτσα μπορεί να δημιουργήσει γρατζουνιές στην επιφάνεια του πατώματος, όταν αυτό επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Φρόντισε να χρησιμοποιείς κανονική σκούπα και να σκουπίζεις αρκετά συχνά, αφού όταν συσσωρεύονται σκόνη και βρωμιές, μπορούν επίσης να καταστρέψουν το πάτωμα.


2.Σφουγγαρίζεις πολύ συχνά
Εκτός από την περίπτωση που το πάτωμα για κάποιο λόγο είναι πολύ βρώμικο, δεν χρειάζεται να το σφουγγαρίζεις με μεγαλύτερη συχνότητα από μια φορά το μήνα. Μπορείς να το διατηρείς καθαρό απλά σκουπίζοντάς το, ή καθαρίζοντάς το κατά τόπους αν υπάρχει κάποιος λεκές.


3.Χρησιμοποιείς συσκευές με ατμό
Προσπάθησε να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική όταν χρησιμοποιείς συσκευές καθαρισμού με ατμό, βάζοντάς τες στο χαμηλότερο επίπεδο έντασης, ενώ παράλληλα, απόφυγε να τις αφήνεις για αρκετή ώρα στο ίδιο σημείο. Αν το ξύλινό πάτωμά σου είναι παλιό και κάπως κατεστραμμένο ήδη, καλύτερα θα είναι να μην χρησιμοποιήσεις καθόλου τέτοιου είδους συσκευές.


4.Επιλέγεις λάθος χαλιά
Τα χαλάκια με σκληρό και πλαστικό υπόστρωμα ή τα σκαμπό φτιαγμένα από καουτσούκ μπορούν να θαμπώσουν τη λαμπερή όψη του πατώματός σου ή ακόμα και να ξεθωριάσουν το χρώμα του. Δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις χαλάκια που είναι το ίδιο μαλακά και στο κάτω μέρος τους και να βάλεις ένα πλαστικό υπόστρωμα, προκειμένου να μην γλιστράνε όταν περπατάς πάνω τους.


5.Τα αφήνεις να τα χτυπά ο ήλιος
Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα αντικείμενα, έτσι και με το ξύλινο πάτωμα, η έκθεσή του στον ήλιο μπορεί να αλλάξει το χρώμα του. Για να το αποφύγεις, κράτησε τις κουρτίνες κλειστές τις ώρες της ημέρας όπου ο ήλιος είναι πολύ έντονος.


6.Δεν χρησιμοποιείς με προσοχή αιχμηρά αντικείμενα
Προφανώς δεν κυριολεκτούμε, αφού τα αιχμηρά αντικείμενα δεν έχουν μεγάλη σχέση με το πάτωμα, αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που θα μπορούσαν να καταστρέψουν και να γρατζουνήσουν τις ξύλινες επιφάνειες: τα νύχια των κατοικίδιων και τα ψηλά τακούνια. Λύσε το πρόβλημα κρατώντας τα νύχια των κατοικίδιων ζώων σου καλυμμένα και αφήνοντας τα παπούτσια σου στην πόρτα.

 

Διαβάστε ακόμη:

Ένα μοναδικό «καλωσόρισμα στο σπίτι» από την ΙΚΕΑ για 550 τυχερούς!

«Συγνώμη που άργησα» : 4 tips για να μην το πείτε ποτέ ξανά!

 

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ