Τι εδέσματα περιλαμβάνει το γιορτινό σου τραπέζι, να σου πω ποιο κρασί να διαλέξεις!

Τι εδέσματα περιλαμβάνει το γιορτινό σου τραπέζι, να σου πω ποιο κρασί να διαλέξεις!

Μην έχοντας οργανώσει ξανά μία ανάλογη περίσταση, είναι λογικό να μην γνωρίζεις ποιες είναι οι ιδανικότερες φιάλες για να συμπεριλάβεις στην κάβα και το τραπέζι σου.

Φέτος, έπειτα από ώριμη και πολυήμερη σκέψη, το πήρες απόφαση: Θα τολμήσεις να οργανώσεις ένα γιορτινό τραπέζι σπίτι σου! Ομολογουμένως, όταν πήρες τη συγκεκριμένη απόφαση, δεν είχες στο νου σου και τον… μαραθώνιο που σε περίμενε στη συνέχεια. Στην αρχή έπρεπε να ετοιμάσεις τη λίστα με τους καλεσμένους. Μετά από προσθαφαιρέσεις, τελικά κατάφερες να «βγάλεις» έναν ενδεικτικό αριθμό για τα πιάτα που θα χρειαστεί να ετοιμάσεις. Σειρά είχαν οι συνταγές! Αφού συγκέντρωσες, λοιπόν, τις προτιμήσεις και τις… αλλεργίες όλων σε μία δεύτερη λίστα, το μόνο που έλειπε ήταν τα tips και οι έμπειρες σημειώσεις της μαμάς σου. Τι μένει; Το ποτό φυσικά. Το δεύτερο πιο σημαντικό συστατικό για ένα αξέχαστο δείπνο, μετά το φαγητό.

Μην έχοντας οργανώσει ξανά μία ανάλογη περίσταση, είναι λογικό να μην γνωρίζεις ποιες είναι οι ιδανικότερες φιάλες για να συμπεριλάβεις στην κάβα και το τραπέζι σου. Ακριβώς για αυτό είμαστε εμείς εδώ, για να σου κάνουμε ένα μίνι ταχύρρυθμο σεμινάριο… οινογνωσίας, ώστε να ξέρεις ακριβώς ποιες είναι οι ιδανικές ετικέτες που θα αναδείξουν στο έπακρο τα πιάτα σου.

Σε κάθε περίπτωση, να ξέρεις πως τα Ελληνικά Κελλάρια, διαθέτουν μία εξαιρετικά ευρεία γκάμα κρασιών, με ετικέτες που ικανοποιούν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς γευσιγνώστες!

«Λευκό» κρέας και γλυκόξινες γεύσεις

Ψάρι, κοτόπουλο, αντιφατικές γλυκόξινες γεύσεις που παραπέμπουν στα βάθη της ανατολής, εάν αποφάσισες να ακολουθήσεις απρόσμενα γευστικά «μονοπάτια» στο πρώτο σου γιορτινό τραπέζι και να δώσεις ένα extra twist στις γεύσεις των καλεσμένων σου, ένας λευκός ξηρός οίνος, όπως το Μοσχάτο Άσπρο του ΕΟΣ Σάμου, διαθέτει την ιδανική οξύτητα για να «ανεβάσει» στο μέγιστο την απόλαυση των πιάτων σου. Με τα αναπάντεχα φρουτώδη και ανθικά χαρακτηριστικά που αφήνει στη μύτη και το στόμα, δεν είναι τυχαίο πως αποτελεί μία από τις πιο ευπώλητες ετικέτες των Ελληνικών Κελλαριών. Αν όντως το επιλέξεις, να ξέρεις πως η κατάλληλη θερμοκρασία για να το σερβίρεις, είναι οι 8 με 10 °C.

888

Παραδοσιακό κόκκινο για παραδοσιακά πιάτα

Εάν επέλεξες να συμπεριλάβεις στο γιορτινό σου τραπέζι κλασικές χριστουγεννιάτικες συνταγές, όπως είναι το χοιρινό στη γάστρα, το κρέας στη σχάρα ή παραδοσιακά πιάτα με κόκκινες σάλτσες, η επιλογή του κρασιού είναι μονόδρομος. Το κόκκινο κρασί είναι η καταλληλότερη επιλογή σε αυτή την περίπτωση, με την ποικιλία Cabernet Sauvignon, της σειράς Μελισσόμαντρα-Καλλιγά, να ξεχωρίζει από οποιαδήποτε άλλη. Η «γεμάτη» γεύση της, η ιδιαίτερη επίγευση και το διακριτικό άρωμα βανίλιας, την καθιστούν εξαιρετικό ταίριασμα για τα πιάτα που αναφέρθηκαν παραπάνω. Μία δεύτερη επιλογή είναι βέβαια και ο ερυθρός οίνος Αγιωργίτικο Νεμέας, της σειράς Ποικιλιακά Λουλούδια-Flowers, το οποίο σερβίρεται στους 15 με 18°C, και συνοδεύει άνετα από ένα ποικίλο πλατό αλλαντικών και τυριών.

Μία γλυκιά πανδαισία για το… τέλος

Σκοπεύεις μετά το κυρίως γεύμα να βγάλεις κάποιο γλυκό; Έναν κουραμπιέ; Μία δίπλα; Ένα μελομακάρονο; Τότε πρέπει να γνωρίζεις πως ακόμη και το γλυκό, θέλει το δικό του κρασί, το οποίο στην προκειμένη είναι το δημοφιλές κρασί Samos Vin Doux από τον ΕΟΣ Σάμου. Με το χρυσαφένιο του χρώμα, το οποίο είναι παράγωγο της ποικιλίας μικρόρωγο μοσχάτου Σάμου, γαργαλάει τον ουρανίσκο μας με μία φρέσκια αίσθηση αρωμάτων από μαρμελάδα βερίκοκο, ώριμο πεπόνι και καραμέλα βουτύρου. Ό,τι πρέπει δηλαδή για να κλείσετε… γλυκά την εορταστική μάζωξη με τους φίλους σου!

filoussss

Κακά τα ψέματα, η προετοιμασία ενός εορταστικού δείπνου δεν είναι μία εύκολη υπόθεση, ακόμη και για τις πιο έμπειρες οικοδέσποινες. Παρόλα αυτά, ακολουθώντας τις συμβουλές μας και ζητώντας την πολύτιμη βοήθεια της μαμάς ή της κολλητής σου στο μαγείρεμα, να είσαι σίγουρη πως όλα θα κυλήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!