Return, Recycle, Replace: 5 items που δεν ήξερες ότι ανακυκλώνονται!

112 SHARES

Και σίγουρα δεν πάει ο νους σου!

Βιώσιμη μόδα, οικολογικά ταξίδια, zero waste lifestyle, «πράσινες» μετακινήσεις και φυσικά, ανακύκλωση. Μία ματιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι αρκετή για να σε πείσει ότι εν έτει 2020, η ανθρωπότητα κινείται σε πιο eco friendly ρυθμούς.

Ένα από τα πιο βασικά και σημαντικά eco trends των τελευταίων ετών, λοιπόν, είναι η ανακύκλωση. Πιθανότατα κάνεις ήδη ανακύκλωση. Αλήθεια όμως, είσαι σίγουρη πως γνωρίζεις τα πάντα σχετικά με τη συγκεκριμένη διαδικασία; Αρκεί να αναλογιστείς ότι ένας τόνος πλαστικού κάνει περίπου 500 χρόνια να αποδομηθεί και μπορεί να παράξει 732 κιλά τοξικών αερίων, για να αντιληφθείς τη σημασία της ανακύκλωσης!

Αν θέλεις να γίνεις expert στην ανακύκλωση και να αποκτήσεις ένα πραγματικά eco friendly lifestyle, συνέχισε να διαβάζεις. Στη λίστα που ακολουθείς θα ανακαλύψεις πέντε αντικείμενα τα οποία δεν ήξερες πως μπορείς να ανακυκλώσεις -και αξίζει να κάνεις ASAP!

#1 Τα αθλητικά παπούτσια που έχεις «λιώσει»

Πόσα ζευγάρια από παλιά αθλητικά παπούτσια βρίσκονται καταχωνιασμένα στο πατάρι ή την αποθήκη του σπιτιού σου διότι απλούστατα, δυσκολεύεσαι να πάρεις την απόφαση να τα πετάξεις; Αλήθεια όμως, ήξερες πως μπορείς να τα ανακυκλώσεις; Αν η κατάσταση στην οποία βρίσκονται, δεν σου επιτρέπει να τα δωρίσεις σε άτομα που ενδεχομένως τα έχουν ανάγκη, μπορείς να απευθυνθείς σε διάφορα καταστήματα με αθλητικά είδη για να τα πας για ανακύκλωση και να κάνεις κάτι καλό για τον πλανήτη.

22211111

#2 Οι ηλεκτρονικές συσκευές θερμαινόμενου καπνού και ατμίσματος

Κι όμως, όπως μπορείς να ανακυκλώσεις κάθε ηλεκτρονική συσκευή, έτσι μπορείς να πας για ανακύκλωση τα ηλεκτρονικά τσιγάρα σου (συσκευές ατμού ή θερμαινόμενου καπνού) που ενδεχομένως χρησιμοποιείς -και μάλιστα, να βγεις κερδισμένη. Σίγουρα αξίζει να γνωρίζεις πως από τις 5 Ιουνίου μέχρι και τα τέλη Σεπτέμβρη, έχεις τη δυνατότητα να πας την παλιά σου συσκευή ηλεκτρονικού τσιγάρου-όποια και αν είναι η μάρκα της- στα καταστήματα NOBACCO σε όλη τη χώρα, για ανακύκλωση και βγες κερδισμένη. Το ίδιο ακριβώς μπορείς να κάνεις και με τα χρησιμοποιημένα pods του Vype ePen3 σου! Χάρη στη δράση που πραγματοποιούν η ΒRITISH AMERICAN TOBACCO και η NOBACCO σε συνεργασία με την ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΑΕ, θα κάνεις κάτι καλό για τον πλανήτη, ενώ μπορείς να αποκτήσεις μια συσκευή θέρμανσης καπνού glo™ ή συσκευή ατμίσματος Vype ePen 3.  

Αρκεί απλώς να αναφέρουμε ότι μόνο το 2019, η αντίστοιχη ενέργεια της BRITISH AMERICAN TOBACCO και της NOBACCO κατάφερε να συγκεντρώσει και να ανακυκλώσει με τον σωστό τρόπο 5.000 συσκευές καπνού και ατμίσματος! Μην αφήνεις, λοιπόν, τις παλιές σου συσκευές θέρμανσης καπνού ή ατμίσματος στα συρτάρια της κουζίνας. Φρόντισε να τις ανακυκλώσεις και να τους δώσεις νέα ζωή. Return, Recycle, Replace!

recycle

Must know: Το 2019 σε ολόκληρο τον πλανήτη παράχθηκαν 50 εκατ. τόνοι ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων, όπως smartphones και συσκευές ατμίσματος! Δυστυχώς, κάθε χρόνο ανακυκλώνεται μόνο το 20% των παγκόσμιων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων και μόνο 67 χώρες έχουν νομοθεσία για την περιβαλλοντικά σωστή διαχείρισή τους. Τα καλά νέα είναι όμως, ότι μία από αυτές τις χώρες είναι και η Ελλάδα! Για την ακρίβεια, η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών στη χώρα μας έχει ιδιαίτερα θετική πορεία, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σταθερά μέσα στις 10 πρώτες θέσεις ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ!

ee

#4 Οι φελλοί από τα αγαπημένα σου κρασιά

Την επόμενη φορά που θα ανοίξεις ένα μπουκάλι κρασί στο σπίτι, μην πετάξεις στα σκουπίδια τον φελλό του. Διότι οι φελλοί περιλαμβάνονται στη λίστα με τα καθημερινά αντικείμενα που μπορείς -και αξίζει- να ανακυκλώσεις. Μπορείς να δημιουργήσεις με αυτούς όμορφες, DIY χειροτεχνίες για να διακοσμήσεις το σπίτι σου ή απλά, να τους δώσεις για ανακύκλωση. Ό,τι και αν επιλέξεις να κάνεις, κράτησε τους μακριά από τους απλούς κάδους απορριμμάτων.

aporrimatwnnn

#5 Ώρα να πεις «αντίο» στα παλιά σου CD

Κάποτε ένιωθες ότι δεν μπορούσες να ζήσεις χωρίς αυτά. Τώρα γνωρίζεις ότι δεν τα χρειάζεσαι. Μπορείς να κρατήσεις κάποια από τα CD της Britney Spears ή των Backstreet Boys που άκουγες στην εφηβεία σου ως αναμνηστικά, όμως ενδεχομένως ήρθε η ώρα να αποχωριστείς τα υπόλοιπα. Ποιος είναι ο λόγος να πιάνουν χώρο στο σπίτι σου, όταν δεν μπορείς να τα ακούς; Υπάρχουν συγκεκριμένες εταιρείες στις οποίες μπορείς να απευθυνθείς για να μάθεις πού και πώς θα ανακυκλώσεις τα παλιά σου CD. Ένα googlάρισμα θα σε βοηθήσει -και σε αυτή την περίπτωση- να τις ανακαλύψεις.

anakalypseis

#5 Οι πολύχρωμες κηρομπογιές

Είτε είσαι μητέρα, είτε θεία, νονά ή μεγάλη αδερφή, σίγουρα υπάρχει ένα παιδάκι στον στενό οικογενειακό ή φιλικό σου κύκλο που χρησιμοποιεί κηρομπογιές. Όπως πολλά άλλα αντικείμενα, λοιπόν, έτσι και οι παλιές κηρομπογιές, μπορούν να ανακυκλωθούν. Η διαδικασία για να τις ανακυκλώσεις μόνη σου είναι απλή -στην περίπτωση που δεν θέλεις να στραφείς σε κάποιο ειδικό πρόγραμμα ανακύκλωσης. Συγκεκριμένα, θα συγκεντρώσεις τις παλιές κηρομπογιές, θα αφαιρέσεις τα περιτυλίγματά τους και θα τις σπάσεις σε μικρά κομμάτια. Στη συνέχεια θα τις τοποθετήσεις σε ένα μικρό ταψάκι ή κατσαρολάκι, το οποίο και θα τοποθετήσεις στον φούρνο, στους 100 βαθμούς Κελσίου και για περίπου 15 λεπτά. Μόλις οι κηρομπογιές λιώσουν, θα τοποθετήσεις το μείγμα σε ειδικά φορμάκια για να ετοιμάσεις πολύχρωμες δημιουργίες που οι μικροί σου φίλοι ή και εσύ, θα μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε ξανά.

ksananaa

Μην χάνεις χρόνο, λοιπόν. Προσπάθησε να αποκτήσεις και εσύ περισσότερο eco friendly συνήθειες το 2020, κάνοντας την αρχή με την ανακύκλωση. Επισκέψου σήμερα κιόλας ένα από τα καταστήματα της NOBACCO βρες τους ειδικά διαμορφωμένους κάδους ανακύκλωσης συσκευών καπνού, άφησε την παλιά σου συσκευή και τα χρησιμοποιημένα pods του Vype ePen 3 σου, βοήθησε τον πλανήτη και βγες κερδισμένη. Return, Recycle, Replace. Τόσο απλά!

112 SHARES
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ