Lifebuoy: Ένα σαπούνι με παράξενο όνομα και μία μεγάλη ανθρωπιστική ιστορία

Lifebuoy: Ένα σαπούνι με παράξενο όνομα και μία μεγάλη ανθρωπιστική ιστορία

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το 2020 ήταν μία παράξενη και δύσκολη χρονιά για όλους, κατά τη διάρκεια της οποίας, πήραμε μερικά σημαντικά μαθήματα -και κάποια από αυτά, τα μεταδώσαμε και στα παιδιά μας.

Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώσαμε, αποτέλεσαν την αφορμή να στρέψουμε την προσοχή των μικρών μας σε τρόπους με τους οποίους μπορούν να προφυλάξουν την υγεία τους εν μέσω πανδημίας, αλλά και στην πολύτιμη σημασία του τακτικού και σχολαστικού πλυσίματος των χεριών. Η αλήθεια είναι πως υπήρξαμε ιδιαίτερα… ευρηματικές, μέχρι να καταφέρουμε να κάνουμε το πλύσιμο των χεριών ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των παιδιών μας, όμως παρά τις προσπάθειές μας, υπάρχουν ακόμη φορές που τα παιδιά παραβλέπουν σκόπιμα αυτή τη συνήθεια, διότι βαριούνται ή απλώς, την ξεχνούν.
Κακά τα ψέματα! Είναι μεγάλο «στοίχημα» για κάθε μαμά, να μπορέσει να εξηγήσει σε ένα μικρό παιδί τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει το πλύσιμο των χεριών, ειδικότερα την περίοδο που διανύουμε. Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε, λοιπόν, είναι να συστήσουμε από την αρχή στα παιδιά αυτή τη συνήθεια, μέσα από μία ιστορία, η οποία θα τα παρακινήσει και θα τα κάνει να ανυπομονούν για τη στιγμή που θα πλύνουν τα χέρια τους. Πώς θα το καταφέρουμε; Συνδυάζοντας το πλύσιμο των χεριών με την ιστορία του δημοφιλέστερου σαπουνιού όλων των εποχών, δηλαδή της θρυλικής κόκκινης «μπάρας» Lifebuoy, η οποία εδώ και 127 χρόνια έχει σώσει εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές, βελτιώνοντας τις συνήθειες μας και συνεχίζοντας το διαχρονικό όραμα του δημιουργού της, για έναν κόσμο καθαριότητας και υγείας.

Μία φορά και έναν καιρό ήταν ένα… σαπούνι «σωσίβιο»

Η ιστορία του Lifebuoy ξεκινάει πολύ πίσω, στη Βρετανία της βικτωριανής εποχής, όταν ο Άγγλος εφευρέτης και ανθρωπιστής Ουίλιαμ Χέσκεθ Λέβερ, θέλησε να δώσει μία αποτελεσματική λύση στους ανθρώπους, οι οποίοι κινδύνευαν από την επιθετική εξάπλωση της χολέρας. Έτσι, κατασκεύασε το πρώτο «σαπούνι με αποστολή», ένα καινοτόμο και οικονομικό αντιβακτηριδιακό προϊόν για το πλύσιμο των χεριών, το οποίο έμελλε να καθιερωθεί ως σήμα κατατεθέν της υγιεινής και της καθαριότητας. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Λέβερ, σκοπός του ήταν να καταστήσει την καθαριότητα έναν «κοινό τόπο» για όλους, ένα «καταφύγιο» που θα προστάτευε τους ανθρώπους από την απειλή της χολέρας. Προσαρμόζοντας, λοιπόν, αυτή την αφήγηση σε ένα συναρπαστικό «παραμύθι» ή κάνοντας έναν παραλληλισμό με την σημερινή πραγματικότητα, θα έχεις την ευκαιρία να εξηγήσεις στο μικρό σου τη σημασία του πλυσίματος των χεριών, ενώ συγχρόνως, θα έχεις την προσοχή του απόλυτα στραμμένη επάνω σου.

Διαβάστε περισσότερα στο Mothersblog.gr