Κι όμως αυτά ρούχα στην ντουλάπα σου δεν χρειάζονται καθαριστήριο

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Κι όμως αυτά ρούχα στην ντουλάπα σου δεν χρειάζονται καθαριστήριο

Μάθε πώς θα διατηρήσεις τα ρούχα σου σαν καινούρια, ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών.

Κάθε φορά που ψωνίζουμε ένα καινούριο ρούχο σκεφτόμαστε 3 πράγματα: την εμφάνιση, την ποιότητα και τη διάρκειά του στον χρόνο. Κακά τα ψέματα, όταν επενδύουμε τα χρήματά μας σ' ένα ακριβό item, θέλουμε να διαρκέσει...για πάντα!

Και μπορεί το «για πάντα» να είναι υπερβολή, εντούτοις η επιθυμία μας είναι να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάρκεια για να το ευχαριστηθούμε (αλλά και για να κάνουμε απόσβεση των χρημάτων μας). Αν οι κατασκευαστές εξασφαλίζουν ποιότητα, εμείς μπορούμε να εξασφαλίσουμε διάρκεια. Πώς; Μα φυσικά με το να τα φροντίζουμε και ναι, υπάρχει τρόπος για να τα διατηρήσουμε μέσα στα χρόνια σαν καινούρια.

Κεφάλαιο πλύσιμο: ο νούμερο 1 παράγοντας για την φροντίδα των ρούχων μας. Μπορεί να γνωρίζουμε πως το στεγνό καθάρισμα σε ένα καθαριστήριο είναι η ιδανικότερη λύση για να διατηρήσουν το χρώμα και την ύφανσή τους σαν καινούρια, ορισμένα items όμως στην πραγματικότητα είναι καλύτερα να πλένονται στο πλυντήριο ή στο χέρι.

royxa1

Αυτά είναι τα είδη ένδυσης που δεν πρέπει ποτέ να τα πηγαίνεις στο καθαριστήριο.

Φυσικά, υπάρχουν μερικά υλικά που απαιτούν σχεδόν πάντα στεγνό καθάρισμα. Δέρμα και μετάξι, καθώς και υλικά με πούλιες ή στρας που μπορούν εύκολα να αποκολληθούν στο πλύσιμο. Όμως, άλλα υλικά και είδη ένδυσης μπορεί να καταστρέφονται λόγω των σκληρών χημικών που χρησιμοποιούνται στα στεγνωτήρια. Είναι πάντα καλύτερο να ελέγχεις τις ετικέτες των ρούχων σου έτσι ώστε να τα καθορίσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ποια ρούχα δε χρειάζονται στεγνό καθάρισμα

Το κασμίρ και τα μάλλινα

Όσον αφορά τα πουλόβερ, το κασμίρι και το μαλλί μπορούν να πλυθούν στο σπίτι. Το κασμίρι, ειδικότερα, δε χρειάζεται στεγνό καθάρισμα, παρά το γεγονός ότι θεωρείται πολυτελές ύφασμα. Οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται από τα καθαριστήρια είναι εξαιρετικά σκληρές στα ευαίσθητα υφάσματα και μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στις φυσικές ίνες τους. Το κασμίρι πρέπει να πλένεται στο χέρι με κρύο νερό. Για να αποφύγεις ζημιές, χρησιμοποίησε ένα ήπιο απορρυπαντικό.

Θέλεις να πλένεις τα μάλλινα ρούχα με τον ίδιο τρόπο όπως τα κασμιρένια; Το πλύσιμο στο χέρι με ένα ήπιο απορρυπαντικό είναι η ιδανική λύση.



Τα βαμβακερα και τα jeans

Ένα άλλο υλικό που δεν απαιτεί στεγνό καθάρισμα είναι το βαμβάκι. Έτσι, τα μπλουζάκια σου και τα βαμβακερά σου φορέματα, καθώς και τα jean με βάση το βαμβάκι, όλα μπορούν να πλυθούν στο σπίτι. Για καλύτερα αποτελέσματα, πλύνε τα βαμβακερά σου ρούχα σε κρύο ή ζεστό νερό με παρόμοια χρώματα. Επίσης, όταν τα πλένεις πρόσεχε πολύ το νερό που χρησιμοποιείς για να αποφύγεις τη συρρίκνωση.

royxa5

Αλήθεια, εσύ έχεις επιλέξει τα σωστά κομμάτια στις βασικές αποχρώσεις της σεζόν; Δες τα εδώ

Το jean απαιτεί επίσης ειδικά βήματα για σωστό πλύσιμο. Ενώ το ίδιο το υλικό είναι αρκετά ανθεκτικό, απαιτεί ωστόσο σωστή φροντίδα. Να θυμάσαι πως τα jeans πλένονται σε κρύο νερό και στη συνέχεια πρέπει να τα κρεμάς για να στεγνώσουν αντί να τα βάζεις στο στεγνωτήριο με τα υπόλοιπα ρούχα.