Πόσο συχνά πρέπει να πλένουμε τις μαξιλαροθήκες και ποιος είναι ο πιο σωστός τρόπος;

Ιωάννα Τζανή
Πόσο συχνά πρέπει να πλένουμε τις μαξιλαροθήκες και ποιος είναι ο πιο σωστός τρόπος;

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το σωστό πλύσιμο των μαξιλαροθηκών.

Οι μαξιλαροθήκες λερώνονται αρκετά γρήγορα. Ο λόγος; Περνούν περίπου οκτώ ώρες τη νύχτα εκτεθειμένες σε οτιδήποτε, από τις κρέμες ή το περισσευούμενο μακιγιάζ που έχουμε στο δέρμα μας μέχρι το τριχωτό της κεφαλής μας και τα προϊόντα που βάζουμε στα μαλλιά μας.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Mary Gagliardi, επιστήμονας και ειδικός στον καθαρισμό της Clorox, λέει ότι το συχνό πλύσιμο αυτών μαξιλαροθηκών είναι απαραίτητο.

Μαξιλαροθήκες για πέταμα; Όχι αν ξέρεις πώς θα τις χρησιμοποιήσεις... αλλιώς

#1. Πρέπει να πλένουμε τις μαξιλαροθήκες κάθε εβδομάδα

Σύμφωνα με την Gagliardi, ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να πλένεις τις μαξιλαροθήκες σου κάθε φορά που πλένεις τα υπόλοιπα σεντόνια, κάτι που πρέπει να κάνεις τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. «Μερικοί άνθρωποι μπορεί να θέλουν να πλένουν τις μαξιλαροθήκες τους εάν ιδρώνουν ενώ κοιμούνται, έχουν λιπαρά μαλλιά ή δέρμα, ή ξαπλώνουν με μακιγιάζ», εξηγεί, προσθέτοντας: «Οκτώ ώρες επί επτά ημέρες ισοδυναμούν με 56 ώρες χρήσης - ακόμα κι αν δεν ιδρώνεις ή έχεις λιπαρά μαλλιά, αυτό είναι αρκετό για να χρειαστεί να τις πλύνεις με τα υπόλοιπα σεντόνια».

#2. Το ύφασμα μιας μαξιλαροθήκης δεν πρέπει να επηρεάζει το πρόγραμμα πλυσίματός της

Η Gagliardi σημειώνει ότι τα περισσότερα υφάσματα απαιτούν την ίδια εβδομαδιαία προσοχή, επομένως το ύφασμα της μαξιλαροθήκης δεν είναι καθοριστικός παράγοντας για το πλύσιμο. «Το θέμα είναι ότι οι μαξιλαροθήκες που χρησιμοποιούνται για τον ύπνο πρέπει να πλένονται τακτικά, έτσι ώστε οι κρέμες, ο ιδρώτας και το μακιγιάζ να μη συσσωρεύονται και να αφαιρούνται δύσκολα. Τα σατέν σεντόνια πρέπει να πλένονται εξίσου συχνά με το βαμβακερό περκάλι ή τα βαμβακερά φανελένια σεντόνια», λέει.

#3. Χρησιμοποίησε τον σωστό κύκλο πλύσης και το κατάλληλο απορρυπαντικό

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείς τον σωστό κύκλο πλυντηρίου και το κατάλληλο απορρυπαντικό για τα κλινοσκεπάσματα, λέει η Gagliardi. Αυτό, προσθέτει, είναι το σημείο που οι περισσότερες από εμάς υστερούμε. «Οι άνθρωποι συχνά ζητούν συμβουλές για μαξιλαροθήκες που απλά δεν καθαρίζονται και αποδεικνύεται ότι πλένονται σε κρύο νερό και δεν χρησιμοποιούν το κατάλληλο λευκαντικό μαζί με το απορρυπαντικό τους. Οι μαξιλαροθήκες πρέπει να καθαρίζονται πολύ σχολαστικά, οπότε η χρήση ζεστού νερού, ο κύκλος βαρέως τύπου για μεγαλύτερη ανάδευση, ένα καλό απορρυπαντικό με ένζυμα και η κατάλληλη χλωρίνη για το ύφασμα και το χρώμα θα κάνουν τεράστια διαφορά», εξηγεί.