Οι συσκευές που δεν φαντάζεσαι ότι φουσκώνουν τον λογαριασμό ρεύματος

Πατούλια Κατερίνα
Οι συσκευές που δεν φαντάζεσαι ότι φουσκώνουν τον λογαριασμό ρεύματος

Πρόσεξε τις ηλεκτρικές συσκευές που δεν φαντάζεσαι αλλά κάνουν ζημιά στον λογαριασμό ρεύματός σου.

Με την τιμή της κιλοβατόρας να ανεβαίνει μέρα με τη μέρα και τον λογαριασμό από τις εταιρίες παροχής ενέργειας να φτάνει στο σπίτι και να μας προκαλεί πανικό, δεν είναι περίεργο το γεγονός πως ψάχνουμε με αγωνία να μειώσουμε το ρεύμα που καίμε και να αποδεσμευτούμε από τις συσκευές και τις συνήθειες εκείνες που μπορεί να φουσκώνουν τον λογαριασμό του ρεύματος.

Αρχικά, κάνε τη μεγάλη αλλαγή. Βάλε διακόπτη στο πολύμπριζο κάθε συσκευής ή συμπλέγματος ηλεκτρικών συσκευών που μένουν σε αναμονή και κλείνε το διακόπτη. Ξεκίνα από την τηλεόραση, την καφετιέρα, τη λάμπα άνω στο γραφείο, ακόμα και τον σταθερό υπολογιστή.

Και σίγουρα ξέρεις πως το ψυγείο και το κλιματιστικό κάνουν μεγάλη σπατάλη ενέργειας, αλλά υπάρχουν κι άλλες συσκευές που δεν σου πάει το μυαλό πόσο φουσκώνουν τον λογαριασμό σου.

Προσοχή στα μικροκύματα:

Ο φούρνος μικροκυμάτων κάνει τη μεγάλη ζημιά σε ελάχιστα λεπτά. Ακόμα και όταν δεν τον χρησιμοποιείς, τρώει αρκετή ενέργεια για το ψηφιακό του ρολόι και για να διατηρεί τα κουμπιά του stand by. Αν έχεις έναν φούρνο μικροκυμάτων αρκετά παλιό, η σπατάλη ενέργειας είναι ακόμα μεγαλύτερη και σίγουρα η ενεργειακή τους κλάση χαμηλότερη.

Βγάλε τον φορτιστή από την πρίζα

Πολλοί από εμάς έχουμε τη συνήθεια να αφήνουμε τους φορτιστές πάνω στην πρίζα, ακόμα κι όταν κινητά και λοιπά αξεσουάρ έχουν πλήρως φορτίσει ή ακόμα και χωρίς συσκευές. Βγάλε τους φορτιστές κάθε λογής από την πρίζα τη στιγμή που θα φτάσεις το 100% φόρτισης και θα σώσεις το πορτοφόλι σου.

Παιχνιδομηχανή αυτή η άτιμη

Τουλάχιστον 100 ευρώ τον χρόνο χάνεις από την παιχνιδομηχανή ή τον αποκωδικοποιητή που παραμένει στην πρίζα χωρίς διακόπτη 24 ώρες ανά ημέρα. Απενεργοποίησε τις συσκευές που δεν χρησιμοποιείς και φρόντισε ακόμα και να κατεβάσεις την ασφάλεια σε συσκευές όπως ο φούρνος (κι εκεί έχουμε ψηφιακό ρολόι) όταν φεύγεις από το σπίτι για το γραφείο.