Πρέπει να πλένεις ξανά τη συσκευασμένη σαλάτα από το μάρκετ; Η αλήθεια είναι πως όχι

Πρέπει να πλένεις ξανά τη συσκευασμένη σαλάτα από το μάρκετ; Η αλήθεια είναι πως όχι

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις όταν αγοράζεις συσκευασμένες σαλάτες και λαχανικά. Πρέπει άραγε να τα πλένεις ή μήπως όχι;

Τα συσκευασμένα λαχανικά όπως είναι οι έτοιμες σαλάτες σε σακούλα αποτελούν μεγάλη ευκολία για μια νοικοκυρά αφού μας επιτρέπουν να φτιάξουμε ένα γεύμα σε ελάχιστο χρόνο.

Τα συγκεκριμένα προϊόντα έχουν ως στόχο να σε απαλλάξουν από το κόψιμο, τη διαλογή και τον καθαρισμό, με συστατικά όπως το σπανάκι, το μαρούλι, τα καρότα και τα φυλλώδη λαχανικά να είναι τα δημοφιλέστερα στην λίστα προτιμήσεων των καταναλωτών.

Το no1 λάθος που κάνεις με τα συσκευασμένα λαχανικά

1695278803338-594918456-salata.jpg

Ο FDA (Oργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων) αναφέρει ότι δεν υπάρχει λόγος να πλένεις τα προϊόντα σε σακούλες αφού είναι προπλυμένα και έτοιμα για κατανάλωση, έχοντας υποστεί ειδική διαδικασία πλύσης. Αντίθετα τονίζει όλα τα προϊόντα που δεν είναι συσκευασμένα σε σακούλες να υποβάλλονται σε σχολαστικό ξέπλυμα με νερό για την απομάκρυνση ρύπων και βακτηρίων.

Σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς δεν πρέπει να τα πλύνεις ξανά αφού υπάρχει μια μικρή πιθανότητα το πλύσιμο να οδηγήσει σε περιττή έκθεση βακτηρίων από τον νεροχύτη, τους πάγκους ή τα ξύλα κοπής που βρίσκονται στην κουζίνα σου.

Αναφορά από τη Διυπηρεσιακή Συνεργασία Αναλύσεων Ασφάλειας Τροφίμων επισημαίνει πως το 58% των λοιμώξεων από E. coli. προήλθαν από καλλιέργειες κηπευτικών, οι οποίες περιλαμβάνουν τα φυλλώδη λαχανικά και μπορούν να προκαλέσουν ναυτία, εμετό, διάρροια και σαλμονέλα.

Αν κρυστάλλωσε το μέλι υπάρχει τρόπος να το επαναφέρεις

«Μην ξεπλένετε τα φυλλώδη χόρτα που φέρουν την ετικέτα προπλυμένα, τριπλά πλυμένα ή έτοιμα προς κατανάλωση γιατί θα διακινδυνεύσετε την πιθανότητα επαναμόλυνσης από την κουζίνα σας», αναφέρει στο self.com η Ghaida Havern, ειδικός στην ασφάλεια τροφίμων του Michigan State University Extension.

Τα κομμένα λαχανικά τείνουν να χαλάνε μόλις εκτεθούν στο οξυγόνο καθώς χάνουν μεγάλο μέρος της περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνες και δεν είναι πια τόσο φρέσκα. Για το λόγο αυτό, τα συσκευασμένα προϊόντα συνίσταται να καταναλώνονται σε 5-6 ημέρες. Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να καταλάβεις αν κάποιο λαχανικό κοντεύει να χαλάσει είναι να ψάξεις για λευκές κηλίδες, οι οποίες δείχνουν ότι έχει απορροφήσει υγρασία.

Πηγή κεντρικής: pexels.com