Πώς να κερδίσετε χρόνο στη δουλειά

Πώς να κερδίσετε χρόνο στη δουλειά

Μερικοί απλοί τρόποι για να μην υποκύπτετε στους εθισμούς του διαδικτύου και να κρατάτε ένα «σφιχτό» πρόγραμμα εργασίας.

Για μερικούς από εμάς, είναι δύσκολο να φανταστούμε μια μέρα χωρίς email και chats, πόσο μάλλον χωρίς social networks, άμεσους συνδέσμους δηλαδή με φίλους, που μας κάνουν να ξεχνιόμαστε λίγο από τον φόρτο εργασίας και να χαλαρώνουμε. Παρ' όλα αυτά, το να αφήνουμε το chat ανοιχτό όλη μέρα, μπορεί να γίνει ένας τεράστιος περισπασμός που θα εμποδίζει τη κανονική ροή εργασίας μας και θα μας κάνει να χάνουμε πολύτιμο χρόνο.

Οι παρακάτω τρεις απλές συμβουλές θα σας βοηθήσουν να βάλετε τάξη στο πρόγραμμα της δουλειάς σας και να μην παρασύρεστε από τους πειρασμούς του διαδικτύου, αρκεί να τις ακολουθήσετε με συνέπεια.

1.Σιγάστε όλους τους ήχους ειδοποίησης: Βάλτε όλα τα mail και τα chats σας στην επιλογή «mute». Έτσι δεν θα μπαίνετε στον πειρασμό να ανοίγετε ότι συνομιλία σας έρχεται και σταδιακά θα μπορέσετε να ελέγξετε το βαθμό «εθισμού» σας σε αυτά τα προγράμματα.

2.Φτιάξτε ένα ωρολόγιο πρόγραμμα ιντερνετικής χαλάρωσης: Σχεδόν το 99% των mail και των chats που λαμβάνετε, δεν χρειάζεται άμεση απάντηση. Παρ' όλα αυτά, όλοι έχουμε την ανάγκη να απαντήσουμε αμέσως. Αντί γι' αυτό, βάλτε ένα πρόγραμμα στον εαυτό σας και θέστε συγκεκριμένες ώρες που θα ανοίγετε τα mail σας και θα ασχολείστε με διαδικτυακές λειτουργίες εκτός εργασίας. Για παράδειγμα: 10.30, 13.00, 15.00, 18.00 κλπ. Έτσι όχι μόνο θα κάνετε μικρά ευχάριστα διαλείμματα από τη δουλειά, αλλά κυρίως θα εξοικονομείτε σημαντικό χρόνο εργασίας.

3.Αξιολογήστε τον χρόνο που θα σας πάρει να απαντήσετε σε ένα mail από το να πάρετε τηλέφωνο: Μπορεί να σας είναι δύσκολο να το πιστέψετε, αλλά μερικές φορές το να απαντήσετε σε ένα mail είναι πολύ πιο χρονοβόρο από το να κάνετε την ίδια δουλειά παίρνοντας τηλέφωνο. Στα mails, η μια απάντηση οδηγεί στην άλλη, μπρος και πίσω, μπρος και πίσω, και πολλές φορές μπορεί να πάρει ώρα μέχρι να καταλήξετε στο αποτέλεσμα. Ενώ, αν απλώς σηκώσετε το ακουστικό και πάρετε ένα τηλέφωνο, θα μπορέσετε να λύσετε το όποιο θέμα απευθείας και σε λιγότερο χρονικό διάστημα.