Μην αγοράζεις ότι θες αλλά ότι χρειάζεσαι

Μην αγοράζεις ότι θες αλλά ότι χρειάζεσαι

Μια στοιχειώδης αρχή που τελευταία αρχίζουμε να την θυμόμαστε όλο και περισσότερο.

Οι Rolling Stones τραγουδούσαν «you can't always get what you want, but sometimes you get what you need». Κοινώς, δεν μπορείς πάντα να έχεις ότι θες, αλλά μερικές φορές παίρνεις ότι χρειάζεσαι.

Ο Mick Jagger και η παρέα του μπορεί να εννοούσαν κάτι πιο βαθύ, η κυριολεκτική έννοια όμως αυτού του στίχου είναι το μότο που πρέπει να χρησιμοποιούμε κάθε μέρα αν θέλουμε να κάνουμε οικονομία και να μη σπαταλάμε τα χρήματά μας από δω κι από εκεί.

Δεν λέμε, το να μπορούσαμε να αγοράζαμε οτιδήποτε θέλαμε και μας γυάλιζε στο μάτι θα ήταν η ιδανική επιλογή για τον καθένα από εμάς, πρακτικά όμως αυτό δεν γίνεται, ειδικά σε μια εποχή που η οικονομική κρίση μας εμποδίζει από το να αγοράσουμε ακόμα και τα βασικά πράγματα που χρειαζόμαστε. Ωστόσο, όταν βρίσκουμε λεφτά στην τσέπη μας, καλό είναι να σκεφτόμαστε προσεχτικά που θα τα ξοδέψουμε και να δίνουμε προτεραιότητα σε πράγματα που έχουμε ανάγκη και όχι σε αγορές που στη πορεία μπορεί να μετανιώσουμε.

Πρέπει να θυμάστε πάντα πως δεν υπάρχει σωστή τιμή για κάτι που δεν χρειαζόμαστε πραγματικά, γι' αυτό και η δικαιολογία «μα ήταν προσφορά» ή «το βρήκα στη μισή τιμή» για να αιτιολογήσουμε μια παράλογη αγορά, δεν στέκει ιδιαίτερα. Κάντε σωστό χειρισμό τον λεφτών σας και, αν στο τέλος σας περισσέψουν κάποια, κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας για να σας φύγει και το μαράζι. Έτσι θα καταφέρετε να έχετε και αυτό που χρειάζεστε αλλά και αυτό που θέλετε.