Όταν πλένεις τα πιάτα, χρησιμοποιείς ζεστό ή κρύο νερό; Πρόσεξε, το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό

Όταν πλένεις τα πιάτα, χρησιμοποιείς ζεστό ή κρύο νερό; Πρόσεξε, το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό

Μια από τις δουλειές στο σπίτι που δεν μπορούμε να αναβάλουμε και που είναι πρακτικά υποχρεωτική είναι το πλύσιμο των πιάτων. Εσείς πώς το κάνεις;

Ο τρόπος είναι σημαντικός, ακόμα και στο πλύσιμο των πιάτων, γιατί ανάλογα με το τι χρησιμοποιείς (κρύο η ζεστό νερό), το αποτέλεσμα θα είναι περισσότερο ή λιγότερο αποτελεσματικό. Σε αυτό το άρθρο θέλουμε να σας εξηγήσουμε τι συμβαίνει αν πλένεις τα πιάτα με ζεστό ή κρύο νερό.

Είναι καλύτερο να πλένουμε τα πιάτα με κρύο νερό ή με ζεστό νερό;

Αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι η θερμοκρασία του νερού παίζει καθοριστικό ρόλο στο πλύσιμο των πιάτων.

plisimopiaton.jpg

Πλένεις τα πιάτα με ζεστό ή κρύο νερό;

Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να χρησιμοποιούν κρύο νερό για να εξοικονομήσουν χρήματα από τον λογαριασμό του νερού ή επειδή πιστεύουν ότι το ζεστό και το κρύο νερό είναι το ίδιο. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Η καλύτερη επιλογή για το πλύσιμο των πιάτων είναι η χρήση ζεστού νερού, κατά προτίμηση πάνω από 45 βαθμούς. Αυτή η θερμοκρασία είναι υψηλή για τα γυμνά χέρια, ωστόσο, είναι αυτή που επιτρέπει να διαλυθεί καλά το λίπος και η βρωμιά που έχει κολλήσει σε λίγα δευτερόλεπτα.

Το ζεστό νερό εξαλείφει ορισμένα βακτήρια που υπάρχουν στα πιάτα και επιτρέπει ένα πιο αποτελεσματικό ξέπλυμα. Οι υψηλές θερμοκρασίες εξαλείφουν καλύτερα και σε λιγότερο χρόνο τα υπολείμματα απορρυπαντικού. Επιπλέον, ευνοεί ένα ταχύτερο στέγνωμα χωρίς τη δημιουργία λεκέδων. Εν ολίγοις, είναι σίγουρα η σωστή επιλογή.

Με κρύο νερό θα πρέπει να τρίβεις τα πιάτα πολύ πιο δυνατά και για πολύ περισσότερο χρόνο για να επιτύχεις το ίδιο αποτέλεσμα με το ζεστό νερό.

Συμβουλές για το πλύσιμο των πιάτων στο χέρι

Πριν αρχίσεις να πλένεις τα πιάτα στο νεροχύτη της κουζίνας, είναι καλύτερο να αφαιρέσεις όλα τα υπολείμματα φαγητού και να τα πετάξεις στα απορρίμματα.

Στη συνέχεια, αν υπάρχουν πιάτα ή κατσαρόλες με ξεραμένα υπολείμματα, τότε είναι καλύτερο να βυθίσεις τα πιάτα σε ζεστό νερό για λίγα λεπτά. Έπειτα, μπορείς να πλύνεις τα πιάτα σε στάσιμο νερό με απορρυπαντικό και σφουγγάρι, αλλά να τα ξεπλύνεις με τρεχούμενο νερό.

Η σειρά με την οποία προχωράς είναι επίσης σημαντική: πρέπει να ξεκινήσεις από τα πιο καθαρά πιάτα (όπως τα ποτήρια και τα μαχαιροπίρουνα, για παράδειγμα) και να τελειώσεις με τις κατσαρόλες και τα τηγάνια, που είναι συνήθως τα πιο βρώμικα.

Φυσικά, πρέπει πάντα να φοράς γάντια για να προστατεύεις το δέρμα σου από τις υψηλές θερμοκρασίες και τα απορρυπαντικά.

Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν και μερικές προφυλάξεις για να εξοικονομήσεις νερό.

Το πλύσιμο των πιάτων γεμίζοντας τον νεροχύτη ή μια λεκάνη είναι ήδη ένα πρώτο βήμα. Στη συνέχεια, είναι καλύτερο να προχωράς σε μικρές ομάδες πιάτων, ώστε να μην αφήνεις το νερό να τρέχει για πολύ ώρα.

Απόφυγε να αλλάζεις το νερό αν το απορρυπαντικό είναι ακόμα αποτελεσματικό και αφαίρεσε καλά τα υπολείμματα τροφίμων πριν από το πλύσιμο, ίσως με απορροφητικό χαρτί.

Συμπερασματικά, τώρα γνωρίζουμε ότι το ζεστό νερό είναι καλύτερο από το κρύο και ότι υπάρχουν πολύτιμες προφυλάξεις που πρέπει να ακολουθούμε τόσο για να εξοικονομήσουμε χρόνο όσο και για να εξοικονομήσουμε νερό και, κατά συνέπεια, χρήματα στον λογαριασμό.

Η σεζόν έχει αλλάξει και αυτήν τη στιγμή το πλύσιμο των πουλόβερ μας αφορά όλους

Λούφα-ρισμα στην κουζίνα: έτσι θα κάνεις το πλύσιμο των πιάτων, «οικολογικό» παιχνιδάκι

Η νέα έρευνα για την υγιεινή της πετσέτας μπάνιου και κάθε πότε πρέπει να μπαίνει στο πλυντήριο