Είναι τοξικά τα μαύρα μαγειρικά σκεύη; Όλα όσα θέλεις να ξέρεις και οι ασφαλέστερες εναλλακτικές

Είναι τοξικά τα μαύρα μαγειρικά σκεύη; Όλα όσα θέλεις να ξέρεις και οι ασφαλέστερες εναλλακτικές

«Όταν μιλάμε για μαγειρικά σκεύη, η αρχή είναι απλή: όσο πιο φυσικό, τόσο το καλύτερο», λένε οι ειδικοί

Τα μαύρα πλαστικά σκεύη κουζίνας έχουν βρεθεί πρόσφατα στο επίκεντρο μιας έντονης διαδικτυακής συζήτησης, ιδιαίτερα μέσα από διάφορα viral βίντεο στο TikTok που αφορούν στο πόσο ασφαλή είναι για την υγεία μας.

Αφορμή στάθηκε μια πρόσφατη μελέτη που υπέδειξε ότι αυτά τα σκεύη κατασκευάζονται από ανακυκλωμένα ηλεκτρονικά υλικά που ενδέχεται να περιέχουν επικίνδυνους επιβραδυντές φλόγας.

Αργότερα, βέβαια, αποκαλύφθηκε πως οι ερευνητές υπερέβαλαν στις αρχικές εκτιμήσεις, λόγω λανθασμένων υπολογισμών, παρουσιάζοντας σημαντικά υψηλότερο τον κίνδυνο τοξικότητας. Ωστόσο, σύμφωνα με τα δεδομένα από το Google Trends, η αναζήτηση για «μη τοξικά σκεύη κουζίνας» συνεχίζει να αυξάνεται.

Οι Τσέχοι δεν αγοράζουν χαρτοπετσέτες, διατηρούν την κουζίνα καθαρή με κάτι καλύτερο οικονομικότερο

Μια διόρθωση που αλλάζει τις εντυπώσεις

Όπως αναφέρθηκε, στη μελέτη υπήρχε ένα μαθηματικό λάθος που υπερεκτίμησε το όριο ασφαλούς έκθεσης στον επιβραδυντή φλόγας BDE-209 για έναν ενήλικα 60 κιλών. Το όριο δόθηκε ως 42.000 νανογραμμάρια την ημέρα, ενώ στην πραγματικότητα είναι 420.000.

Η μέση έκθεση από τα σκεύη που δοκιμάστηκαν ήταν περίπου 34.700 νανογραμμάρια την ημέρα — κοντά στο αρχικά λανθασμένο όριο.

Το περιοδικό Chemosphere δημοσίευσε διόρθωση στις 15 Δεκεμβρίου, κάνοντας τα ευρήματα λιγότερο ανησυχητικά. Επισημάνθηκε ότι, παρ’ όλη τη διόρθωση, το συμπέρασμα δεν αλλάζει: τα δοκιμασμένα ανακυκλωμένα πλαστικά περιείχαν πράγματι επιβραδυντές φλόγας.

Παρόλα αυτά, η μελέτη επιβεβαίωσε ότι τα σκεύη περιείχαν πράγματι τέτοιες ουσίες, προκαλώντας εύλογη ανησυχία στους καταναλωτές. Η αναζήτηση όρων όπως «μη τοξικά σκεύη κουζίνας» αυξάνεται σταθερά, αποδεικνύοντας ότι η ευαισθητοποίηση γύρω από την ασφάλεια των υλικών έχει πλέον περάσει στην καθημερινότητα.

Η στροφή προς το φυσικό και το ασφαλές

Η Tsvetomira Vacheva, υπεύθυνη μάρκας της εταιρείας Woodenhouse που εξειδικεύεται σε ξύλινα σκεύη, εξηγεί:

«Οι καταναλωτές ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο όχι μόνο για υγιεινές τροφές, αλλά και για τα υλικά που έρχονται σε επαφή με αυτές. Όσο πιο φυσικό το σκεύος, τόσο το καλύτερο».

Ο Δρ. Joe Zagorski, τοξικολόγος και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, επισημαίνει ότι παρόλο που η έκθεση στα πλαστικά σκεύη δεν θεωρείται άμεσα επικίνδυνη, καλό είναι να προτιμάμε υλικά που δεν υποβαθμίζονται με τη θερμότητα και είναι γνωστά για την αντοχή τους.

Μήπως η κουζίνα είναι κάτι παραπάνω από ένας χώρος που υπάρχει μόνο για να μαγειρεύουμε;

tiko-giorgadze-kdjx-ez-tds-unsplash.jpg

Οι καλύτερες εναλλακτικές

Αν επιλέξετε να αντικαταστήσετε τα μαύρα πλαστικά σκεύη σας, υπάρχουν πολλές επιλογές που είναι ασφαλείς, αποδοτικές και φιλικές προς το περιβάλλον:

1. Ξύλινα σκεύη

Φυσικά και διαχρονικά

Δεν λερώνουν, δεν αλλοιώνονται από τη θερμότητα

Προτείνεται να έχουν επιστρώσεις από βερνίκι ασφαλές για τρόφιμα

2. Μεταλλικά σκεύη

Εξαιρετικά ανθεκτικά

Ιδανικά για το ψήσιμο ή το μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες

Η κλασική σπάτουλα ψαριού είναι ιδανική και για αυγά ή τηγανίτες

3. Σκεύη από σιλικόνη

Αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες

Δεν απελευθερώνουν τοξίνες

Είναι εύκαμπτα, πολύχρωμα και κατάλληλα για το πλυντήριο πιάτων

Η εκπρόσωπος της Anyday, Danielle Walsh, τονίζει:

«Η σιλικόνη είναι ασφαλής, πρακτική και προσθέτει χρώμα στην κουζίνα. Και τα ξύλινα κουτάλια είναι αναντικατάστατα — έχω τουλάχιστον δέκα!»

Τροφή για σκέψη

Αν και η αρχική ανησυχία για τα μαύρα πλαστικά σκεύη αποδείχθηκε υπερβολική, παραμένει γεγονός ότι περιέχουν συστατικά που δεν είναι ιδανικά για συνεχή χρήση με ζεστά τρόφιμα. Η στροφή σε φυσικά υλικά δεν είναι μόνο μια τάση – είναι μια ουσιαστική επιλογή για την υγεία μας και το περιβάλλον.

Η κουζίνα μας είναι ο χώρος όπου φροντίζουμε τους ανθρώπους μας – ας τον εξοπλίσουμε με υλικά που κάνουν το ίδιο.