Πώς θα κρατήσουμε το σπίτι μας καθαρό;

Πώς θα κρατήσουμε το σπίτι μας καθαρό;

Με συνέπεια και οργάνωση!

Καμιά φορά πεθαίνουμε στις δουλειές του σπιτιού και πάλι κάθε προσπάθεια μοιάζει μάταιη. Όλα καταρρέουν και λερόνονται μέσα σε μόνο λίγα λεπτά, κάνοντας το τοπίο να δείχνει σα να μην περάσαμε ποτέ από πάνω του με... καλές διαθέσεις!
Μυστικό που θα το κάνει να καθαρίζεται μόνο του ή να μένει καθαρό δεν υπάρχει. Υπέρχουν όμως μικρά, βασικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να το κρατήσουμε σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση. Και λέγοντας «όσο το δυνατόν», εννοούμε πως αν υπάρχουν παιδιά, άντρας ή κεριερίστα γυναίκα στο σπίτι, πολύ δύσκολα θα λάμπει και τα μοσχοβολά 24 ώρες το 24 ωρο. Τι θα κάνετε, λοιπόν;

Σε πρώτο στάδιο, φροντίστε να απαλλαγείτε από όσα δεν χρειάζεστε σε καθημερινή βάση βάζοντάς τα σε κάποιο ντουλάπι ή στην αποθήκη. Όταν θα τα χρειαστείτε απλά θα τα ανασύρετε. Τα απαραίτητα για την καθημερινή ζωή της οικογένειας πρέπει να έχουν μια συγκεκριμένη θέση. Η σιδερώστρα και η ηλεκτρική σκούπα μέσα σε κάποιο ντουλάπι ή πίσω από μια συγκεκριμένη πόρτα. Τα πιάτα και τα ποτήρια στο ντουλάπι τους ή στο πλυντήριο των πιάτων μέχρι να πλυθούν. Τα φορεμένα ρούχα σε μια κρεμάστρα.

Δεν πειράζει αν υπάρχει λίγη σκόνη πάνω στα έπιπλα αλλά όχι κάτι που θυμίζει τη Σαχάρα. Αν ανοίγουμε παράθυρα θα μπει σκόνη αναπόφευκτα. Αυτό που δίνει σ' ένα σπίτι την αίσθηση της καθαριότητας είναι ο καθαρός αέρας. Φροντίζετε να αερίζετε συχνά τους χώρους ακόμα και το χειμώνα. Κεριά με ελαφρό άρωμα, ένα μπολ με ποτ πουρί πάνω στο τραπέζι ή ένα δοχείο με αιθέρια έλαια αραιωμένα σε νερό πάνω στο καλοριφέρ θα εξαλείψουν τις δυσάρεστες μυρωδιές του φαγητού, του τσιγάρου ή της κλεισούρας. Αν στο σπίτι υπάρχουν καπνιστές δεν είναι κακή ιδέα να αφήνετε αναμμένο τον απορροφητήρα της κουζίνας στη χαμηλή σκάλα ακόμα και τις ώρες που δεν μαγειρεύετε για να αποφύγετε τα νέφη πίσσας στο σπίτι, που αργά ή γρήγορα θα κιτρινίσουν τους τοίχους σας.

woman-cleaning-house



Μια φορά την εβδομάδα κάντε μια γερή καθαριότητα φροντίζοντας να μην αμελήσετε τους χώρους κάτω από καναπέδες και κρεβάτια. Στο ενδιάμεσο ένα πρόχειρο, γρήγορο σκούπισμα και σφουγγάρισμα θα φρεσκάρει τους χώρους χωρίς να σας φάει ολόκληρη τη μέρα. Χρησιμοποιείτε καθαριστικά με ευχάριστο άρωμα μιας και δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από τη μυρωδιά της χλωρίνης που περισσότερο δυσφορία φέρνει και πονοκέφαλο παρά αίσθηση καθαριότητας. Οι νέες γενιές απορρυπαντικών κρατούν τα ωφέλη της δίνοντας στο χώρο ένα ευχάριστο άρωμα. Αν καπνίζετε, καλό είναι να ψεκάζετε το καλύμματα του καναπέ και τις κουρτίνες με μία μίξη μαλακτικού και νερού που θα κρατάτε σε βαποριζατέρ. Ένα μικρό, υπέροχο τιπ που μπορείτε να χρησιμοποιείτε και στα ρούχα της ντουλάπας σας!

Το μπανιο είναι ο χώρος που χρησιμοποιείται και λερώνεται απ' όλους μέσα στο σπίτι και συνάμα ο χώρος που πρέπει για λόγους υγιεινής να είναι ο πιο καθαρός! Φροντίστε κάθε βράδυ, όταν όλοι θα έχουν κάνει το μπάνιο τους, θα έχουν πλύνει τα δόντια τους κτλ, να φρεσκάρετε τον νιπτήρα αν χρειάζεται και την λεκάνη της τουαλέτας. Η μεγάλη καθαριότητα του μπάνιου μπορεί έτσι να περιοριστεί σε μια φορά την εβδομάδα.

Είναι φυσικό να υπάρχουν άπλυτα πιάτα και ποτήρια. Το σημαντικό είναι να μην είναι παρατημένα εδώ κι εκεί. Φροντίστε να εκπαιδεύσετε όλους μέσα στο σπίτι να βάζουν το άπλυτο πιάτο και ποτήρι τους στον νεροχύτη ή το πλυντήριο, καθαρίζετε τις εστίες τις κουζίνες καθώς μαγειρεύετε και φροντίστε να είναι άδειοι και καθαροί οι πάγκοι της κουζίνας και η εικόνα της θα δίνει συνεχώς την αίσθηση της καθαριότητας ακόμα και μετά από μια δύσκολη μέρα.

Η καθαριότητα τελικά είναι θέμα συντήρησης, μπείτε λοιπόν σε προγραμματισμό και βάλτε τους δικούς σας να σας ακολουθήσουν. Έτσι η καθημερινή ζωή στο σπίτι θα είναι πιο εύκολη και ευχάριστη για όλους.