Πώς μπορείς να βάψεις τα αβγά σου με φυσικά υλικά;

Ερμιόνη Σαρρή
Πώς μπορείς να βάψεις τα αβγά σου με φυσικά υλικά;

Τη Μ. Πέμπτη η παράδοση θέλει να βάφουμε τα πασχαλινά μας αβγά. Και ενώ εμείς μπορεί σαν κορίτσια να μεγαλώσαμε με τα κλασσικά κόκκινα αβγά, άντε κίτρινα ή πράσινα και να τα λατρέψαμε, τώρα πια ζητάμε κάτι πιο πρωτότυπο.Μερικές από εμάς προτιμάμε και τις φυσικές βαφές για αυτό σκεφτήκαμε να σου δώσουμε όλες τις πιθανές λύσεις.

Υλικά από τη... φύση:

2ef9883e5e84f09d846e9cbbffb24657

Κόκκινο λάχανο

Κόβουμε πολύ καλά το λάχανο, καθώς θα χρειαστούμε ένα φλιτζάνι λάχανο για κάθε φλιτζάνι νερού. Τα ρίχνουμε μέσα στο νερό και περιμένουμε μέχρι να βράσει. Ύστερα, αφήνουμε το χρωματισμένο νερό περίπου 20-30 λεπτά να κρυώσει και βυθίζουμε τα αυγά μέσα. Τα αφήνουμε για αρκετή ώρα. Όσο περισσότερο, τόσο καλύτερο.

Πάπρικα

Για κάθε δύο φλιτζάνια νερού, ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα 2 κ.σ πάπρικα. Τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά περίπου και ύστερα προσθέτουμε 1 κ.σ ξίδι. Μόλις κρυώσει και πάλι το κόκκινο νερό, τοποθετούμε πολύ προσεκτικά τα αυγά μέσα και τα αφήνουμε μέχρι να πάρουν το ανάλογο χρώμα.

Κρεμμύδι

Τοποθετούμε τις φλούδες του κρεμμυδιού μέσα στην κατσαρόλα με το νερό. Για κάθε φλιτζάνι νερού, θα χρειαστούμε αντίστοιχα ένα με φλούδες. Τις αφήνουμε να βράσουν 10 λεπτά περίπου και έπειτα ρίχνουμε 3 κ.σ ξίδι. Μόλις σβήσουμε τη φωτιά και κρυώσει το μείγμα, τοποθετούμε ξανά τα αυγά μέσα στην κατσαρόλα.

Παντζάρια

Ακολουθούμε ξανά την ίδια διαδικασία έχοντας στο μυαλό μας πως, για κάθε ρίζα χρειαζόμαστε 1 φλιτζάνι νερό για βράσιμο.

Κουρκουμάς

Χρειαζόμαστε 1 κ.σ κουρκουμά για κάθε φλιτζάνι και ακολουθούμε την παραπάνω διαδικασία, όπως στα άλλα φυσικά υλικά. Δεν ξεχνάμε να προσθέσουμε το ξίδι μόλις το νερό βράσει.

Μήπως δε θυμάσαι και τη διαδικασία για το βάψιμο; Μην αγχώνεσαι καθώς παρακάτω θα σου δώσουμε λεπτομερώς κάθε στάδιο που πρέπει να ακολουθήσεις!

Διαδικασία:

1.Αφήνουμε το αυγά εκτός ψυγείου για 2-3 ώρες περίπου, ώστε να πάρουν θερμοκρασία δωματίου. Μία τυχόν απότομη αλλαγή από το κρύο στο ζεστό, θα τους προκαλέσει ρωγμές κατά το βράσιμο ίσως και... σπάσιμο.

2. Γεμίζουμε μία μεγάλη κατσαρόλα με νερό και τοποθετούμε στον πάτο της μία λευκή πετσέτα. Το τέχνασμα αυτό θα μας σώσει από απώλειες, καθώς η πετσέτα θα απορροφήσεις τους κραδασμούς και τα αυγά θα είναι πιο ασφαλή κατά το βράσιμο. Τα τοποθετούμε αρκετά προσεκτικά στο πάτο της κατσαρόλας και περιμένουμε μέχρι το νερό να βράσει.

3. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει ρίχνουμε 1 κ.σ ξύδι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε τα αυγά μέσα για περίπου 15-20 λεπτά.

4. Όταν είναι έτοιμα, τα βγάζουμε πολύ προσεκτικά από την κατσαρόλα και αδειάζουμε το νερό. Αφήνουμε τα αυγά να κρυώσουν περίπου 30-60 λεπτά πάνω σε μία πετσέτα και ετοιμάζουμε τη βαφή.

5. Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες της βαφής και τοποθετούμε τα αυγά ένα ένα και πάλι μέσα στην κατσαρόλα. Τα αφήνουμε όσο απαιτείται και τα αφαιρούμε με ένα μεγάλο κουτάλι. Κάθε αυγό πρέπει να το βγάλουμε μόνο του και να τα ακουμπήσουμε όλα μαζί πάνω σε ένα απορροφητικό χαρτί.

6. Μόλις η βαφή στεγνώσει, τοποθετούμε λίγο ελαιόλαδο πάνω σε ένα βαμβάκι και τα γυαλίζουμε.

Τα αβγά μας είναι έτοιμ