3 μυστικά για να ξαλμυρίσεις τον μπακαλιάρο γρήγορα και σωστά

Πατούλια Κατερίνα
3 μυστικά για να ξαλμυρίσεις τον μπακαλιάρο γρήγορα και σωστά

Τι πρέπει να γνωρίζεις;

O μπακαλιάρος μπορεί να έχει λιγότερα Ω3 λιπαρά οξέα σε σχέση με το σολομό αλλά είναι καλύτερη πηγή πρωτεΐνης με λίγα λιπαρά, καλή πηγή βιταμίνης Β12 ενώ περιέχει χαμηλότερα επίπεδα υδράργυρου σε σχέση με τον τόνο για παράδειγμα.

Γιατί τρώμε μπακαλιάρο την ημέρα της 25ης Μαρτίου; Αν και μέσα στην Σαρακοστή που αποτελεί πένθιμη περίοδο, η γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου είναι χαρμόσυνη, οπότε καταναλώνονται κανονικά την ημέρα αυτή παρά τη νηστεία το κρασί, το ψάρι και το λάδι.

Γιατί παστός μπακαλιάρος; Στην ραχοκοκαλιά της ηπειρωτικής Ελλάδας, τα φρέσκα ψάρια δεν ήταν εύκολο να μεταφερθούν, οπότε η λύση του παστού μπακαλιάρου προτιμούνταν.



Το σωστό ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου πρέπει να γίνει από την παραμονή της 25ης Μαρτίου, σήμερα δηλαδή.

Προτιμάμε μικρά κομμάτια μπακαλιάρου για να ξαλμυριστούν εύκολα και το πρώτο βήμα αφορά στο να ξεπλύνουμε καλά τον μπακαλιάρο. Δεν αρκεί να τον βάλουμε έτσι απλά στο νερό. Αφαιρούμε το αλάτι που περισσεύει και προχωράμε στο δεύτερο βήμα.

Βάζουμε τα κομμάτια μπακαλιάρου σε μπολ με κρύο νερό και φροντίζουμε να έχουμε μεγάλο μπολ και το νερό να καλύπτει το μπακαλιάρο μέχρι πάνω και κλείνουμε με μεμβράνη τοποθετώντας στο ψυγείο.

Βήμα τρίτο: Αλλάζουμε τακτικά το νερό με φρέσκο κρύο νερό. Κανονικά και με αλλαγή νερού κάθε 6 ώρες, ο μπακαλιάρος θέλει μια μέρα ξαλμυρίσματος.

Αν θέλεις να κάνεις ξαρμύρισμα εξπρές, άλλαξε το νερό πιο συχνά. Στο τελευταίο χέρι νερού, βάλε χλιαρό κι όχι κρύο νερό για να μαλακώσεις το ψάρι και να είναι έτοιμο για το τηγάνισμα ή το ψήσιμο.