Πώς θα καταψύξεις τις ντομάτες για να μην χρειάζεσαι κονσέρβα (video)

Πατούλια Κατερίνα
Πώς θα καταψύξεις τις ντομάτες για να μην χρειάζεσαι κονσέρβα (video)

Ντομάτες όλον τον χρόνο

H ωραία, η κατακόκκινη, η ώριμη, η πεντανόστιμη ντομάτα του καλοκαιριού που την θες απεγνωσμένα και τον χειμώνα για να φτιάξεις τις πιο ωραίες σάλτσες για το φαγητό. Τώρα λοιπόν που έχεις τις καλές ντομάτες, κατάψυξέ τις εύκολα και γρήγορα.

Πώς θα καταψύξεις ολόκληρες ντομάτες:

Όποιο είδος ντομάτας και να έχεις, σε όποιο μέγεθος και σχήμα, μπορείς να την καταψύξεις ολόκληρη, χωρίς να την ξεφλουδίσεις ή να την κόψεις.

1. Πλένεις τις ντομάτες κάτω από κρύο νερό και αφαιρείς βρωμιά και χώμα.

2. Στεγνώνεις τις ντομάτες σε ρολό κουζίνας και τις βάζεις σε αντικολλητικό χαρτί και κατόπιν στο ψυγείο μέχρι να παγώσουν επαρκώς.

3. Μόλις παγώσουν, τις μεταφέρεις σε πλαστική σακούλα αποθήκευσης τροφίμων. Τα ντοματίνια μπαίνουν και πολλά μαζί ενώ οι μεγάλες ολόκληρες ντομάτες καλύτερα να είναι μόνες τους.

4. Αν δεν έχεις σύστημα που να απομακρύνει τον αέρα από τα σακουλάκια, βάλε ένα καλαμάκι στην γωνία του σημείου που σφραγίζει η σακούλα και ρούφηξε τον αέρα που περισσεύει.

5. Τοποθέτησε τις ντομάτες στο πίσω μέρος του ψυγείου και απόλαυσέ τις για τρεις μήνες τουλάχιστον.



Πώς θα αποθηκεύσεις τις ντομάτες που είναι πολύ ώριμες:

Βράζεις νερό και τοποθετείς τις ντομάτες για εξήντα δευτερόλεπτα. Τις αφαιρείς με κουτάλι και τις βάζεις σε μπολ με πάγο και κρύο νερό.

Έτσι θα βγει εύκολα η φλούδα και θα κόψεις τις ντομάτες σε τέσσερα κομμάτια. Βάλε τις ντομάτες σε κατσαρόλα και ψήσε τις ανακατεύοντας τακτικά και πιέζοντας με κουτάλι για να λιώσουν. Ψήσε για πέντε λεπτά και βάλε το κατσαρολάκι σε πάγο και πάλι. Μόλις παγώσουν, τις βάζεις στα ειδικά σακουλάκια.

Πώς θα χρησιμοποιήσεις τις κατεψυγμένες ντομάτες: Πρώτα κάνεις απόψυξη στο ψυγείο, έπειτα, αφαιρείς την φλούδα και μετά φτιάχνεις σάλτσα, σούπα ή σαλάτα.