Γιατί χαλάνε τόσο γρήγορα τα μήλα και πώς θα τα κρατήσεις φρέσκα για περισσότερο

Γιατί χαλάνε τόσο γρήγορα τα μήλα και πώς θα τα κρατήσεις φρέσκα για περισσότερο

Το φρούτο που μπαίνει σε κάθε συνταγή αυτό το διάστημα, απαιτεί τις δικές του τεχνικές διατήρησης της φρεσκάδας του.

Από τις τάρτες μήλου, τις πίτες ως τα ψητά μήλα στον φούρνο και τα Pancakes μήλου, το μήλο είναι ο πρωταγωνιστής της σεζόν σε γλυκά και αλμυρά πιάτα. Φρούτο εντός του μπάτζετ κάθε νοικοκυριού, το μήλο είναι μια επιλογή που με την σωστή τεχνική, θα το διατηρήσεις φρέσκο για περισσότερο.

Αρχικά, επίλεξε σωστά τα μήλα από τη λαϊκή ή το σούπερ μάρκετ

Για να διατηρηθούν τα μήλα, πρέπει εξαρχής να είναι μήλα φρέσκα, χωρίς χτυπήματα και χωρίς να είναι μαλακά. Οι ειδικοί τονίζουν πως αυτά τα βαθουλώματα πάνω στο μήλο, μπορούν να επισπεύσουν την παραγωγή αιθυλένιου που μπορεί να κάνει τα φρούτα και λαχανικά να χαλάσουν πιο γρήγορα.

Και δεν θα χαλάσει μόνο το μήλο που έχει «χτυπήματα» αλλά και τα γειτονικά μήλα που θα επηρεαστούν από το αιθυλένιο και θα χαλάσουν κι αυτά πιο γρήγορα με τη σειρά τους.

milo.jpg

Ποια μήλα είναι καλύτερα; Τα μικρά που έχουν πιο σκληρή φλούδα κι από εκεί και πέρα τα μήλα στο χρώμα που εσύ επιθυμείς.

Τι άλλο πρέπει να κάνεις; Μην πλύνεις τα φρούτα προκαταβολικά παρά μόνο λίγο πριν τα καταναλώσεις, γιατί έτσι κι αλλιώς, βακτήρια και μικρόβια αναπτύσσονται και μέσα στο ψυγείο. Θυμήσου πως πριν την ύπαρξη του ψυγείου, οι άνθρωποι αποθήκευαν τα μήλα σε σκιερό και δροσερό σημείο του σπιτιού. Εσύ επένδυσε σε ένα ράφι του ψυγείου ειδικό για φρούτα, σε θερμοκρασία 0-4 βαθμούς κελσίου, αλλά όχι κάτω από μηδέν, γιατί θα παγώσουν υπερβολικά.

Όσον αφορά το κόλπο που κάνουν οι ψαγμένες νοικοκυρές, προτιμούν να αποθηκεύουν κάθε μήλο ξεχωριστά σε χάρτινα σακουλάκια για να μην διαχέεται το αιθυλένιο. Παράλληλα, όσο πιο σκιερό και χωρίς φως το σημείο αποθήκευσης, τόσο μεγαλύτερη η διάρκεια ζωής του μήλου. Με όλη αυτή την προετοιμασία, τα μήλα που τυπικά χαλούσαν μέσα σε μια εβδομάδα, μπορούν να μείνουν φρέσκα μέχρι και 2 μήνες.

Μπαίνουν τα μήλα στην κατάψυξη;

Ναι, μπορούν να μπουν για να βγουν εύκολα όταν θες να φτιάξεις μια τάσρτα ή μια σος ή ένα γρήγορο ψωμί. Αποθηκευσέ τα από τα κόψεις λεπτές φέτες και χωρίς η μία να είναι επάνω στην άλλη. Αφού παγώσουν για δύο ώρες, μπορείς να τις έχεις όλες μαζί σε μια σακούλα τροφίμων στην κατάψυξη για ώρα ανάγκης.