Ρίξε αυτό το υγρό στον βραστήρα αντί για ξύδι και πες αντίο στα άλατα, όσο παράξενο κι αν φαίνεται

Ρίξε αυτό το υγρό στον βραστήρα αντί για ξύδι και πες αντίο στα άλατα, όσο παράξενο κι αν φαίνεται

Ένα έξυπνο οικιακό κόλπο που θα κάνει τον βραστήρα σου να λάμπει σαν καινούριος και θα σου εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα.

Οι συσκευές που έρχονται σε συχνή επαφή με νερό, όπως ο βραστήρας, είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στη δημιουργία αλάτων. Τα άλατα όχι μόνο μειώνουν την απόδοση της συσκευής και αυξάνουν την κατανάλωση ενέργειας, αλλά μπορούν να επηρεάσουν και τη γεύση των ροφημάτων που καταναλώνουμε καθημερινά. Ευτυχώς, υπάρχουν φυσικές και οικονομικές λύσεις που μπορούν να απομακρύνουν τα άλατα αποτελεσματικά, χωρίς τη χρήση σκληρών χημικών.

Χωρίς ξίδι και λεμόνι: Το κόλπο των υδραυλικών για να εξαφανίσεις άμεσα τα άλατα από τις βρύσες

Άλατα στον βραστήρα – γιατί εμφανίζονται;

Αν παρατηρείς συχνά λευκά υπολείμματα στον πάτο ή τα τοιχώματα του βραστήρα σου, πρόκειται για άλατα από το λεγόμενο "σκληρό νερό". Το νερό που είναι πλούσιο σε μέταλλα όπως ασβέστιο και μαγνήσιο, όταν θερμαίνεται, αφήνει πίσω του αυτά τα ανόργανα υπολείμματα. Τα άλατα όχι μόνο δείχνουν αντιαισθητικά, αλλά κάνουν και περισσότερο χρόνο να βράσει το νερό και αυξάνουν την κατανάλωση ρεύματος.

Ακόμη χειρότερα, ένας βραστήρας με άλατα έχει μικρότερη διάρκεια ζωής και μπορεί να αναπτύξει δυσάρεστες οσμές. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τον καθαρίζεις τακτικά. Και δεν χρειάζεται να καταφύγεις σε ακριβά χημικά – οι φυσικές λύσεις είναι εξίσου αποτελεσματικές και πιο φιλικές προς το περιβάλλον και την υγεία σου.

pickled-cucumbers-1520638_1280.jpg

Ο χυμός από αγγουράκια τουρσί «όπλο» απέναντι στα άλατα

Μπορεί να σου φανεί αστείο, αλλά ο χυμός από αγγουράκια τουρσί είναι εξαιρετικός για την αφαίρεση αλάτων. Αυτή η ξινή υγρή ουσία περιέχει φυσικό γαλακτικό οξύ, το οποίο διαλύει εύκολα τα ανόργανα κατάλοιπα. Είναι φθηνή, γρήγορη και απροσδόκητα αποτελεσματική λύση.

Πώς να τον χρησιμοποιείς:

  • Σούρωσε τον χυμό των τουρσιών για να αφαιρέσεις μπαχαρικά και κομματάκια.
  • Ρίξε τον χυμό στον βραστήρα και βράσε τον.
  • Άφησε το μείγμα μέσα στον βραστήρα για περίπου 30 λεπτά.
  • Χύσε το υγρό και άφησε το καπάκι ανοιχτό για να φύγει η μυρωδιά.

Για ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα, βράσε στη συνέχεια λίγο νερό με φρέσκο χυμό λεμονιού. Έτσι ο βραστήρας σου θα είναι καθαρός και θα μυρίζει φρεσκάδα. Στο τέλος, ξέπλυνέ τον καλά με καθαρό νερό.

Άλατα στη βρύση & τον καθρέφτη; Το υλικό που θα σε βοηθήσει να τα διώξεις

Κλασική λύση: Κιτρικό οξύ

Αν δεν σου αρέσουν οι έντονες μυρωδιές, μπορείς να δοκιμάσεις το δοκιμασμένο και φυσικό κιτρικό οξύ. Είναι εξίσου αποτελεσματικό με τα εμπορικά καθαριστικά για άλατα, χωρίς χημικά πρόσθετα. Και είναι πολύ οικονομικό – ένα φακελάκι κοστίζει ελάχιστα και αρκεί για πολλές χρήσεις.

Ρίξε 1–2 κουταλιές της σούπας κιτρικό οξύ στον βραστήρα, γέμισέ τον με νερό και βράσ’ το. Άφησε το υγρό να δράσει για μία ώρα και μετά άδειασέ τον και ξέπλυνέ τον καλά. Αν τα άλατα είναι πολλά, επανάλαβε τη διαδικασία.

Πες αντίο στα άλατα – για πάντα

Τα άλατα στον βραστήρα είναι ένα κοινό πρόβλημα, αλλά δεν χρειάζονται σκληρά χημικά. Οι φυσικές λύσεις, όπως τα τουρσιά, το λεμόνι ή το κιτρικό οξύ, είναι εξίσου αποτελεσματικές και πιο ασφαλείς για την υγεία και το περιβάλλον. Χρησιμοποιώντας αυτά τα μέσα τακτικά, παρατείνεις τη διάρκεια ζωής της συσκευής σου και απολαμβάνεις καθαρό, νόστιμο νερό κάθε μέρα.

Μην ξεχνάς: όσο πιο συχνά αφαιρείς τα άλατα, τόσο πιο εύκολα διατηρείς τον βραστήρα καθαρό. Ένας καθαρός βραστήρας σημαίνει όχι μόνο εξοικονόμηση χρημάτων, αλλά και καλύτερη υγεία.