Ιχθυοκαλλιέργεια στο λίβινγκ ρουμ

Ιχθυοκαλλιέργεια στο λίβινγκ ρουμ

Το «τερπνόν μετά του ωφελίμου» συναντά την υπερευαισθησία για το «αν ξέραμε τι τρώμε» και στρογγυλοκάθονται δίπλα στον καναπέ.

Οι «Locavores» είναι μια ομάδα που δημιουργήθηκε, το 2005, στο Σαν Φρανσίσκο και από τότε μέχρι σήμερα κατάφερε να περάσει την ονομασία της, ως αποδεκτό νεολογισμό σε όλα τα σημαντικά αμερικάνικα λεξικά. Στα ελληνικά θα τους ονομάζαμε «τοπικοβόρους», μια και η λέξη από μόνη της παρουσιάζει το μανιφέστο τους: «τρώμε μόνο βρώσιμα αγαθά που παράγονται σε ακτίνα 160 χιλιομέτρων γύρω από τον τόπο διαμονής μας». Κατά την κρίση τους, – και δεν έχουν άδικο-, αυτό επιφέρει την δραστικότερη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος των τροφών τους, επειδή φτάνουν στο τραπέζι τους χωρίς να παρεμβάλλεται μεγάλη μεταφορά τους. Επιπλέον, παρέχει στους «τοπικοβόρους» τη δυνατότητα να ελέγχουν εύκολα, (με επί τόπου αυτοψίες), το αν τηρούνται ρητά οι προδιαγραφές παραγωγής και συσκευασίας των ειδών διατροφής που καταναλώνουν.

Το εκ πρώτης όψεως παράδοξο όριο των 160 χιλιομέτρων, δεν έχει κάποια κρυφή συμβολική αξία, ή επιστημονική βάση. Είναι απλά η στρογγυλοποίηση σε χιλιόμετρα των 100 μιλίων, που έχουν προαποφασίσει ως καλοί αμερικανοί πιστοί στο βικτοριανό σύστημα μέτρησης αποστάσεων.

Διαβάστε και δείτε περισσότερα στο coolspotting.gr.