Terroirist: Ένα walk-in κελάρι και γεύσεις από τον Άγγελο Λάντο στο νέο wine bar του Χαλανδρίου

Νέλλη Καλαμαρά

Ένα νέο wine bar (και λίγο resto) μόλις άνοιξε σε μία παλιά μονοκατοικία στο Χαλάνδρι, όπου ο ελληνικός αμπελώνας έχει την τιμητική του και τα πιάτα φέρουν την υπογραφή του πολυβραβευμένου Άγγελου Λάντου.

Γενικά το Χαλάνδρι έχει αρχίσει να μας δίνει πολύ όμορφες και έξυπνες, αν θες τη γνώμη μου, αφίξεις (βλ. το opening του Enkelt που τόσο θόρυβο έκανε μέσα στη σεζόν), κάτι που εν μέρει οφείλεται στην «ενηλικίωση» της περιοχής και των ανθρώπων της. Τι εννοώ; Όπως εμείς που μεγαλώσαμε εκεί, έχουμε πλέον διαφορετικές ανάγκες, έτσι και η περιοχή έχει πλέον να υπηρετήσει ένα πιο ενήλικο κοινό. Το Terroirist είναι δημιούργημα των Δημοσθένη και Γιάννη Γεωργίου (παλιοί μας γνώριμοι από το άκρως επιτυχημένο Penny Lane, αλλά και το 9B Home Bar παλαιότερα) που μαζί με τον Δαμιανό Ασημένιο κατέλαβαν μία κλασσική χαλανδριώτικη μονοκατοικία του ’60 και τη μεταμόρφωσαν σε ένα πανέμορφο wine bar, το Terroirist, όπου η wine list ανήκει στη Χρύσα Γιατρά και η επιμέλεια του μενού στον Άγγελο Λαντό.

Ο Δημήτρης Κατριβέσης κάνει το τοματάκι Σαντορίνης γλειφιτζούρι Bloody Mary με φόντο την Καλντέρα

«Για να σου είμαι ειλικρινής το project προέκυψε περισσότερο από τις δικές μας τις ανάγκες. Μετά το γραφείο όλοι θέλουμε να πάμε να πάμε να πιούμε κάπου ένα ποτό ή ένα κρασί, αλλά και να τσιμπήσουμε κάτι, αλλά δεν θέλουμε να πάμε να κάτσουμε σε εστιατόριο, αλλά ούτε και σε αμιγώς μπαρ. Θέλουμε έναν συνδυασμό που να μας κάνει να νιώθουμε άνετε και να περάσουμε όμορφα και χαλαρά», μου εξηγεί ο Δημοσθένης, ενώ καθόμαστε σε ένα από τα υπερυψωμένα τραπέζια-πάσα του νέου χώρου και απολαμβάνουμε ένα προσεκτικά επιλεγμένο ποτήρι κρασί.

Summer loading: τα καλύτερα resorts ανοίγουν τις πόρτες τους και μαζί φέρνουν υπέροχα νέα

Τη μεταμόρφωση της μονοκατοικίας ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο Nine Design (βλ. The Clumsies, The Dalliance House, Barsol, Odori κλπ) και, αν μου επιτρέπεις να πω τη γνώμη μου, έκανε φανταστική δουλειά, αφού κάπως συνδύασε το industrial στοιχείο με ρετρό και vintage λεπτομέρειες με τρόπο τέτοιο ώστε να νιώθεις πως μπαίνεις πραγματικά στο σπίτι σου. Η μεγάλη μπάρα με τις ξύλινες καρέκλες και τα πιο υπερυψωμένα τραπέζια είναι ιδανικά για όσους αγαπούν να κάθονται στο μπαρ (όπως εγώ), ενώ η μικρή και χαριτωμένη αυλή με τα καναπεδάκια, τα τραπεζάκια και το χαμηλό φωτισμό είμαι σίγουρη πως θα γίνει place to be το καλοκαίρι που έρχεται.

Highlight το walk-in κελάρι, από όπου μπορείς όχι μόνο να διαλέξεις το κρασί που θα απολαύσεις εντός του Terroirist, αλλά και να αγοράσεις κρασί για το σπίτι ή για δώρο, πάντα με τη βοήθεια των ειδικών του του μαγαζιού. Μάλιστα τα παιδιά ετοιμάζονται να ξεκινήσουν και κάποια διαδραστικά workshops, όπου θα μπορούμε να μάθουμε περισσότερα για το κρασί και ιδίως για τον ελληνικό αμπελώνα και τις ιδιαίτερες ποικιλίες του.

Να πούμε πως αυτή τη στιγμή βρίσκεις στο Terroirist πάνω από 80 ετικέτες, οι οποίες μέσα στο επόμενο διάστημα πρόκειται να φτάσουν τις 120, οι μισές και πλέον των οποίων σερβίρονται και σε ποτήρι. Η έμφαση βρίσκεται ξεκάθαρα στον ελληνικό αμπελώνα, με περίπου το 80% των ετικετών να έρχεται από εκεί, και μάλιστα με προσπάθεια για συνεργασία και προβολή μικρών τοπικών οινοποιείων, ώστε ο κόσμος να μπορεί να μυηθεί και σε όχι τόσο γνωστές ή και σε up-and-coming ελληνικές ποικιλίες, χωρίς φυσικά να λείπουν από τη λίστα τα iconic ελληνικά και διεθνή κρασιά. Τη λίστα όπως είπαμε επιμελείται η γνωστή για την αγάπη της και στη στήριξή της στον ελληνικό αμπελώνα και εξαιρετική sommelier Χρύσα Γιατρά.

Το φαγητό τώρα στο Terroirist, το οποίο όπως είπαμε είναι «παιδί» του πολυβραβευμένου σεφ Άγγελου Λάντου (γνωστού σε όλους μας από τα 2 αστέρια Michelin που είχε διατηρήσει για χρόνια στη Σπονδή) και εκτελείται σε καθημερινή βάση στην ημι-ανοικτή κουζίνα από τον πολύ καλό Άκη Καψιμάλη, είναι περισσότερο συνοδευτικό του κρασιού. Αυτό δεν σημαίνει κάτι παραπάνω από το γεγονός πως είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να ταιριάζει και να αναδεικνύει το κρασί δίπλα στο οποίο θα τοποθετηθεί. Τα πιάτα είναι νόστιμα, ισορροπημένα και επίσης δείχνουν μία αγάπη στα τοπικά υλικά. Προσωπικά εξαιρετική αρχή θεώρησα το χειροποίητο ζεστό ψωμί, σε προζυμένιο και τετράσπορο, που έρχεται μαζί με ένα βούτυρο καλά χτυπημένο με τομάτα και harissa, χωρίς να είναι καυτερό.

Επίσης πολύ καλό βρήκα το σεβίτσε τσιπούρας με μία δροσερή γρανίτα από lime και δυόσμο, που ανήκει στο καλοκαιρινό μενού και πολύ όμορφα πήγαινε με τα κάπως εξωτικά αρώματα της Κυδωνίτσας που βρισκόταν στα ποτήρια μας.

Στην ίδια γευστική φιλοσοφία και το καρπάτσιο γαρίδας με τζελ εσπεριδοειδών, φινόκιο και πόμελο (εσπεριδοειδές του γένους των κίτρων). Γενικά το θαλασσινό πολύ όμορφα και ευγενικά το δουλεύουν στην κουζίνα, και με το καλοκαίρι να έρχεται νομίζω πολύ θα τους πάνε αυτού του είδους τα πιάτα, που απολαμβάνεις τόσο ευχάριστα όταν αρχίζουν να ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες.

Last but not least, απόλυτο must-taste ό,τι εποχή και να βρεθείς στα κομψά τραπέζια του Terroirist είναι το τραχανότο με τραχανά Ζέας, ζουμερά κεφτεδάκια κοτόπουλου και αρσενικό Νάξου. Ένα πιάτο πεντανόστιμο που είναι ακριβώς όσο χρειάζεται comfort και ακριβώς όσο χρειάζεται κομψό, ώστε να μπορεί να σε ικανοποιεί χωρίς να σου σκεπάζει το κρασί.

Στα γλυκά μου είπαν πως έρχεται μία νέα αρκετά ηχηρή συνεργασία, την οποία δεν μπορώ να αποκαλύψω ακόμη, αλλά από το υπάρχον μενού, ο μπακλαβας με κρέμα από φιστικί, καραμελωμένο φύλλο κρούστας και παγωτό κανέλα που δοκίμασα, πάρα πολύ μου άρεσε και στον συστήνω ανεπιφύλακτα.

Info: Θουκυδίδου 12, Χαλάνδρι, 216 0046388

Για να βλέπεις τα πράγματα τη στιγμή που συμβαίνουν και για backstage υλικό συντονίσου με το @kounelly στο IG.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης