Ο Δημήτρης Κατριβέσης κάνει το τοματάκι Σαντορίνης γλειφιτζούρι Bloody Mary με φόντο την Καλντέρα

Νέλλη Καλαμαρά
Ο Δημήτρης Κατριβέσης κάνει το τοματάκι Σαντορίνης γλειφιτζούρι Bloody Mary με φόντο την Καλντέρα

Στο Mavro Restaurant του πολύ νέου Kivotos Santorini οι ανατρεπτικές γεύσεις του Δημήτρη Κατριβέση και το διάσημο πλέον tradinnovation του στεφανώνονται από την πιο υποβλητική θέα στην Καλντέρα.

Κάθε καλοκαίρι η Σαντορίνη και η Μύκονος μας δίνουν τα πιο hot γαστρονομικά νέα, με τα μεγαλύτερα ονόματα της αθηναϊκής -και όχι μόνο- γευστικής σκηνής να βάζουν πλώρη για τους δύο πιο δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς των Κυκλάδων, αλλά και της χώρας μας. Ειδικά πέρσι, η Σαντορίνη μονοπώλησε σχεδόν το ενδιαφέρον μας, με τρία Michelin-starred εστιατόρια της Αθήνας να αποκτούν «αδελφάκια» στο νησί του ηφαιστείου, και έδειξε ξεκάθαρα την πρόθεσή της να εξελιχθεί σε έναν μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα γαστρονομικό προορισμό. Σε αυτό το πλαίσιο προσωπικά δεν εντυπωσιάζομαι καθόλου που ο Δημήτρης Κατριβέσης αποφάσισε να αγκυροβολήσει στο ομορφότερο ηφαιστειακό νησί και να αναλάβει το Mavro Restaurant εντός του πολύ εντυπωσιακού Kivotos Santorini, αφού ο πάντα ανατρεπτικός και πρωτοπόρος σεφ ανήκει χωρίς αμφιβολία στους A-listers δημιουργούς της σύγχρονης ελληνικής γαστρονομικής σκηνής.

Ισχυρή «βροχή» από αστέρια Michelin αναμένεται αυτό το καλοκαίρι στην Κρήτη!

Dhmhtrhs-Katribeshs.jpg

Τον Δημήτρη Κατριβέση τον γνωρίζω πια πολλά χρόνια και τον εκτιμώ βαθύτατα για πολλά πράγματα, αλλά πρωτίστως για τη μαγική δημιουργική ιδιότητα που διαθέτει να είναι συνάμα πολύπλοκος και απλός, θορυβώδης και ήσυχος, καινοτόμος και παραδοσιακός ακόμη και μέσα στο ίδιο πιάτο. Το διάσημο πλέον tradinnovation του (tradition + innovation), το μαγειρικό «κίνημα» στο οποίο μας σύστησε τα τελευταία χρόνια στην Τήνο, είναι για εμένα ο τέλειος καθρέπτης του ταλαντούχου δημιουργού, ο οποίος περπατάει με άνεση πάνω στη λεπτή κόκκινη γραμμή που χωρίζει -ή που ενώνει αν θες- την παράδοση και την καινοτομία.

Summer loading: τα καλύτερα resorts ανοίγουν τις πόρτες τους και μαζί φέρνουν υπέροχα νέα

IMG_20230514_182812_472.jpg

Αρκετά όμως με τα εισαγωγικά και τα θεωρητικά, γιατί με ξέρεις μπορώ να γράφω για πάντα, οπότε ας περάσουμε στο προκείμενο. Το πολυτελές και άκρως εντυπωσιακό ξενοδοχείο Kivotos Santorini έκανε πέρσι το επίσημο opening του στο Ημεροβίγλι, σε ένα πολύ προνομιακό σημείο ψηλά στο Ημεροβίγλι, γεγονός που του προσφέρει πανοραμική και απρόσκοπτη θέα σε ολόκληρη την Καλντέρα. Σκάρος, Θηρασιά, Παλαιά και Νέα Καμένη, Οία και φυσικά άπλετο απέραντο γαλάζιο απλώνονται στα πόδια των επισκεπτών του ξενοδοχείου, είτε βρίσκονται στη μαγική βεράντα του Mavro Restaurant είτε στις μόλις 10 ultra-luxury σουίτες του. Χαρακτηριστικό του ξενοδοχείου είναι η total black αρχιτεκτονική του, που αντιτίθεται μεν στο λευκό καμβά της "γειτονιάς" του, αλλά ταυτόχρονα εναρμονίζεται με το μαύρο της λάβας και της ηφαιστειογενούς γεωλογίας του νησιού.

https://www.instagram.com/p/CsOpm4XI-U1

Στο μαγικό «μπαλκόνι» λοιπόν του ξενοδοχείου, εκεί που θα συναντήσεις και την εντυπωσιακή πισίνα με τους γυάλινους τοίχους η οποία αλλάζει χρώματα τη νύχτα, βρίσκουμε και το νέο βασίλειο του Δημήτρη Κατριβέση: το Mavro Restaurant. Εδώ ο ταλαντούχος δημιουργός εμπνέεται φυσικά από τη λάβα, το ηφαίστειο και τη φωτιά, αλλά ταυτόχρονα και από τα ιδιαίτερα τοπικά προϊόντα της σαντορινιάς γης και σχεδιάζει πιάτα και γεύσεις που, όπως είπαμε και παραπάνω, ισορροπούν αριστοτεχνικά μεταξύ παράδοσης και καινοτομίας (tradinnovation!). Με ψάρια που φτάνουν καθημερινά από τους τοπικούς ψαράδες και κρέατα κορυφαίας ποιότητας, ο Δημήτρης παίζει με τις ανοικτές φωτιές και παραδίδει πιάτα που υπερασπίζονται το sharing και λένε ιστορίες για την ελληνική γαστρονομική κουλτούρα, αλλά πάντα με στυλ, τεχνικές και φιλοσοφία που άπτονται μίας άκρως fine dining εμπειρίας.

kivotos.jpg

Πέρα από το all-day menu, αλλά και τα ιδιαίτερα πρωινά, που επιμελείται ο σεφ, φυσικά ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσει κανείς πραγματικά την κουζίνα του Mavro και του Δημήτρη Κατριβέση είναι τα 3 degustation menus, τα οποία όμως θα είναι διαθέσιμα από τις αρχές Ιουνίου και μετά. Το Full Moon θα έχει 8 στάδια, το Half Moon 6 στάδια και το The Dark Side of the Moon, που αποτελεί το vegan degustation menu, επίσης 6 στάδια. Εμείς λοιπόν είχαμε την μοναδική ευκαιρία να απολαύσουμε ένα preview μέσα στο Μάιο και να δοκιμάσουμε πρώτοι το Full Moon menu, το οποίο ειλικρινά νομίζω πως θα συναρπάσει το κοινό, τόσο με τη δημιουργικότητα και τις τεχνικές του, όσο και με την αληθινά νόστιμη γεύση των πιάτων, που στο τέλος της ημέρας -αν μπορώ να πω την ταπεινή μου άποψη- είναι και ο αντικειμενικός σκοπός: η γευστική απόλαυση.

kivotos3.jpg

Φυσικά και δεν θα μαρτυρήσω όλα τα πιάτα, αλλά θα σου προσφέρω και εσένα ένα sneak preview, μιλώντας σου για τις γεύσεις που με ταξίδεψαν περισσότερο, τόσο από το degustation menu όσο και από το καθημερινό. Πριν όμως ξεκινήσουμε με τα πιάτα επίτρεψέ μου να σου πω δύο μόνο λόγια για τα υπέροχα cocktails, που δημιουργεί η χαρισματική Θάλεια, πάντα σε συνεργασία με τον σεφ, ώστε να μπορούμε να τα απολαύσουμε ιδανικά και με το φαγητό μας. Το εικονιζόμενο Spicy Mango με spicy ρούμι και αρωματικό φρέσκο μάνγκο ήταν ονειρεμένο, όπως και το Sea Breeze με βότκα και πεπόνι, που έκρυβε το καλοκαίρι σε ένα ποτήρι.

mavro.jpg

Στα πιάτα τώρα, από το all day menu θέλω να σου μιλήσω για τη φάβα με καρπάτσιο χταπόδι και mojo verde, ένα πραγματικό ποίημα γεύσης και ισορροπίας, το οποίο -αν ο σεφ ήθελε τη γνώμη μου- έχει άνετα θέση και σε ένα μενού γευσιγνωσίας. Από το ίδιο μενού τις καλύτερες εντυπώσεις άφησαν και οι γαρίδες που ψήθηκαν στη ρομπάτα και ήρθαν με ένα pesto risotto και αγκιναράκι Τήνου.

mavro6.jpg

Στο degu menu τώρα, καθώς η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, να πούμε για το πανέξυπνο γλειφιτζούρι Bloody Mary από τοπικό τοματάκι, που νόμιζες πως θα το πιεις στο ποτήρι, αλλά και την ευρηματική και πεντανόστιμη crème brûlée από χλωρό τυρί Σαντορίνης. Και οι δύο αυτές μπουκιές, μαζί και με άλλες ακόμη, ανήκουν στα welcome του σεφ, που στην περίπτωση του Δημήτρη είναι πάντα άκρως ανατρεπτικά.

mavro5.jpg

Εξαιρετικό για εμένα πιάτο, φρέσκο και καλοκαιρινό, αλλά και με πολλαπλά επίπεδα σε σύλληψη, ήταν το ραβιόλι από αγγούρι με τζελ από αγγούρι και σέλερι, τζελ κάπαρης, άρμα από ξύσμα lime, δυόσμο και λάδι από φύλλο συκής, που έρχεται μαζί με έναν συναρπαστικό ταραμά με yuzu και μάραθο.

kivotos _mavro.jpg

Η λευκή μελιτζάνα Σαντορίνης με miso ταχίνι, σαλάτα από φύκια της θάλασσας και λάδι κανέλας, η οποία νομίζω συναντάνται και στο vegan menu, βάζει κάτω σε νοστιμιά όλα τα κρέατα του κόσμου. Και μια και είπαμε για κρέας, η ανοικτή φωτιά στα χέρια του Δημήτρη υπακούει στωικά και βγάζει πιάτα όπως την picanha Wagyu με βούτυρο από ελληνικό καφέ και φύκι, που δεν αφήνουν περιθώριο καν να σηκώσεις το βλέμμα από το πιάτο σου μέχρι την τελευταία μπουκιά.

kivotos10.jpg

Ελπίζοντας πως δεν σε έχω κουράσει, θέλω να μου δώσεις 1-minute-read περιθώριο ακόμη για να σου πω λίγο για τις 10 μόλις σουίτες του Kivotos Santorini, που είναι εντελώς διαφορετικές από ό,τι έχεις δει μέχρι τώρα. Φυσικά και έχουν όλες απίστευτη θέα και ιδιωτικές μικρές πισίνες ή τζακούζι, μέσα στη ζεστή αγκαλιά των οποίων ονειρεύεσαι να μείνεις για πάντα και να ατενίζεις το απέραντο γαλάζιο ή το ηλιοβασίλεμα. Όμως αυτό που θέλω να σου πω για το συγκεκριμένο ξενοδοχείο δεν είναι αυτό, αφού το total black σκηνικό του κρύβει αποκλειστικά υπόσκαφα δωμάτια, σμιλευμένα στην καρδιά των βράχων της Καλντέρας, τα οποία είναι σχεδιασμένα να προσφέρουν μία απολύτως tailor-made εμπειρία διαμονής. Αυτό το επιτυγχάνουν με ειδικά συστήματα φωτισμού, ώστε να αλλάζουν χρώμα, και Sonos συστήματα ήχου, ώστε να μπορούν οι άνθρωποι του ξενοδοχείου να σε υποδεχτούν με το δωμάτιο να παίζει την αγαπημένη σου μουσική και να είναι «βαμμένο» στο αγαπημένο σου χρώμα (και όχι "στο χρώμα που μισούσες" όπως έλεγε το αγαπημένο ελληνικό άσμα).

kivotos8.jpg

Επίσης εδώ θα βρεις wine coolers, ultra-exclusive προϊόντα μπάνιου, φυσική λούφα μπάνιου (πραγματικά τα ξενοδοχεία με φυσικά σφουγγάρια ή λούφες πολύ τα αγαπώ), υπερμεγέθεις μπανιέρες και εντυπωσιακά rain showers, και ό,τι άλλο απαιτείται για μία super elevated εμπειρία διαμονής. Αλλά για να σου είμαι ειλικρινής, νομίζω πως η παραπάνω φωτογραφία μιλάει από μόνη της, τουλάχιστον για το δικό μου αγαπημένο σημείο της σουίτας No.6, της οποίας ήμουν, όπως μου είπαν, και η πρώτη επισκέπτρια!

Για να βλέπεις τα πράγματα τη στιγμή που συμβαίνουν και για backstage υλικό συντονίσου με το @kounelly στο IG.