Τα Ασύρτικα των Κυκλάδων δίνουν ραντεβού με τον σεφ Γκίκα Ξενάκη στη Σίφνο για μία μόνο βραδιά
Στο ολοκαίνουριο Stamna Sifnos Ασύρτικα από κάθε γωνιά των Κυκλάδων ενώνονται με τα πιάτα του Γκίκα Ξενάκη στις 30 Αυγούστου στο πλαίσιο του νέου concept Almyra.
Στις 30 Αυγούστου, το Pilōs του Stamna Sifnos και ο Chef Γκίκας Ξενάκης παρουσιάζουν το Almyra, μια γαστρονομική βραδιά αφιερωμένη στη συνάντηση της θαλασσινής κουζίνας με το Ασύρτικο των Κυκλάδων. Κάθε pairing ακολουθεί την εξέλιξη του μενού, αναδεικνύοντας τη σχέση ανάμεσα στις γεύσεις της θάλασσας και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της ποικιλίας.
Ένα φεστιβάλ κρασιού έρχεται να μας συστήσει στον μεσσηνιακό τόπο και πολιτισμό
Η γαστρονομική βραδιά αντλεί το όνομά της από την αλμύρα της θάλασσας, ένα στοιχείο άρρηκτα συνδεδεμένο με το Αιγαίο και τη νησιωτική κουζίνα. Το Almyra γίνεται η αφετηρία για ένα μενού που στρέφεται στις πρώτες ύλες και τις γεύσεις του τόπου, μέσα από τη σύγχρονη ματιά του Chef Γκίκα Ξενάκη.
Καλοκαιρινά γευστικά ταξίδια σε Αντίπαρο, Πάρο, Χαλκιδική, Σαντορίνη και Κίμωλο
Το δείπνο ξεκινά με τον ημίπαστο κολιό, τον φρέσκο αχινό και τα χτένια, σε συνδυασμούς που δίνουν από την αρχή έντονο νησιωτικό χαρακτήρα. Τα Ασύρτικα από την Πάρο και τη Σύρο συνοδεύουν τα πρώτα πιάτα, αναδεικνύοντας κάθε φορά μια άλλη πλευρά της ποικιλίας.
Στη συνέχεια, το μπαρμπούνι και το φαγκρί φέρνουν πιο γήινες γεύσεις και πιο σύνθετους συνδυασμούς. Τα πιάτα συνοδεύονται από Ασύρτικα από τη Σίκινο και τη Σαντορίνη, ενώ το δείπνο ολοκληρώνεται με ένα επιδόρπιο με σύκο, πικρή σοκολάτα και ελληνικό καφέ.
Το Ασύρτικο αποκτά διαφορετικό χαρακτήρα ανάλογα με τον τόπο όπου καλλιεργείται. Τα πετρώδη και ηφαιστειακά εδάφη, οι δυνατοί άνεμοι και οι βροχοπτώσεις αφήνουν το δικό τους αποτύπωμα στα κρασιά, από πιο φρέσκες και ορυκτές εκφράσεις έως πιο ώριμες και δομημένες εκδοχές της ποικιλίας.
Για το Almyra, η επιλογή περνά από τέσσερις κυκλαδίτικους αμπελώνες, με κρασιά από το Οινοποιείο Μωραΐτη στην Πάρο, το Οινοποιείο Χατζάκη στη Σύρο, το Κτήμα Μάναλη στη Σίκινο και το Estate Argyros στη Σαντορίνη με τον κάθε παραγωγός να προσεγγίζει την ποικιλία με τον δικό του τρόπο, αναδεικνύοντας ξεχωριστές όψεις του τόπου και του αμπελώνα.
Παράλληλα, οι μέθοδοι οινοποίησης και ωρίμανσης διευρύνουν το εύρος της επιλογής, από κρασιά χωρίς χρήση βαρελιού έως ετικέτες με παραμονή σε οινολάσπες ή δρύινο βαρέλι. Το Almyra έρχεται να εμπλουτίσει την ταυτότητα του Pilōs, δημιουργώντας στη Σίφνο ένα σημείο συνάντησης για τη μαγειρική του Chef Γκίκα Ξενάκη και οινοποιεία από τέσσερα νησιά των Κυκλάδων.
Για να βλέπεις τα πράγματα τη στιγμή που συμβαίνουν και για backstage υλικό συντονίσου με το @kounelly στο IG.
