Πόσο νερό πρέπει να πίνεις την ημέρα, ανάλογα με τρεις σημαντικούς παράγοντες της ζωής σου

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Πόσο νερό πρέπει να πίνεις την ημέρα, ανάλογα με τρεις σημαντικούς παράγοντες της ζωής σου

Εσύ γνωρίζεις;

Από μικρό κοριτσάκι που ήσουν πάντα άκουγες την μαμά σου να σου λέει πως κάθε μέρα πρέπει να πίνεις τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα για να ενυδατώνεται σωστά το σώμα σου και ο οργανισμός σου. Βέβαια ως παιδί με τόσο παιχνίδι που έριχνες μπορεί να έπινες και παραπάνω, αλλά αυτό δεν ήταν σίγουρα κακό.

Το πόσο νερό πρέπει να πίνεις την ημέρα συνήθως εξαρτάται από το σωματικό σου βάρος, αλλά 6 με 7 ποτήρια την ημέρα είναι μία καλή ποσότητα. Είναι όμως αυτή η ποσότητα που πρέπει πίνεις καθημερινά; Επειδή λοιπόν, όλο αυτό το θέμα με το νερό είναι λίγο περίεργο, μπορείς να δεις παρακάτω πόσο ακριβώς πρέπει να πίνεις ανάλογα με κάποιους σημαντικούς παράγοντες της ζωής σου.

#1. Αν κάνεις πολύ γυμναστική

Εάν κάνεις πολύ συχνά γυμναστική, μπορείς να προσθέσεις ενάμιση με δυόμιση ποτήρια νερό στην καθημερινή καθιερωμένη ποσότητα που ήδη καταναλώνεις. Αλλά αν πίνεις πάρα πολύ νερό μπορεί να σου προκαλέσει συμπτώματα όπως στομαχικές διαταραχές, ζαλάδες κ.ο.κ. Αν πάλι το πας στο άλλο άκρο, τα επίπεδα νατρίου σου μπορεί να πέσουν πολύ χαμηλά και να προκαλέσουν υπονατριαιμία, η οποία οδηγεί σε επικίνδυνο πρήξιμο στον εγκέφαλο.

#2. Αν είσαι έγκυος
Αν περιμένεις παιδί, δεν αποτελεί και μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι η πρόσληψη υγρών θα πρέπει να αυξηθεί. Όταν είναι έγκυος οι γυναίκες πρέπει να πίνουν καθημερινά περίπου 10 ποτήρια νερό. Και αν θηλάζουν, η ποσότητα αυτή μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 13 ποτήρια νερό την ημέρα.

#3. Εάν είσαι ένας υγιής ενήλικας
Εάν βρίσκεσαι στην ηλικία των 19 ή μεγαλύτερη, οι ειδικοί αναφέρουν πως οι γυναίκες πρέπει να πίνουν εννέα ποτήρια νερό την ημέρα, ενώ οι άντρες περίπου δεκατρία. Τα παιδιά πρέπει να πίνουν φυσικά λιγότερη ποσότητα και αυτή ποικίλλει ανάλογα με την ηλικιακή τους ομάδα. Είναι επίσης σημαντικό να θυμάσαι ότι η πρόσληψη νερού δεν προέρχεται μόνο από το να πίνεις νερό, αλλά και από αυτά που τρως. Μπορείς να αυξήσεις το νερό που προσλαμβάνεις, καταναλώνοντας καθαρά, ακατέργαστα, ολόκληρα φρούτα και λαχανικά (για παράδειγμα, το καρπούζι έχει περίπου 93% νερό).