Κινόα: Γιατί θεωρείται διατροφικός θησαυρός;

Ερμιόνη Σαρρή
Κινόα: Γιατί θεωρείται διατροφικός θησαυρός;

Με άλλα λόγια γιατί πρέπει να ξεκινήσεις να τρως κινόα;

Το τελευταίο διάστημα πολλά superfoods έχουν κατακλύσει την ελληνική αγορά. Θα τα έχεις ακούσει και εσύ, αν δεν τα έχεις ήδη δοκιμάσει... Ένα από αυτά είναι η κινόα, δημητριακό χωρίς γλουτένη με πολλά οφέλη τόσο για την υγεία σου όσο και για την γραμμή σου. Τα Ηνωμένα Έθνη ονόμασαν το έτος 2013 ως «η Διεθνής χρονιά της κινόα» και όχι άδικα αφού το δημητριακό αυτό έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και περιέχει και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα, κάνοντάς το πλήρη τροφή.

Αν κι εσύ θες να εντάξεις την κινόα στο καθημερινό σου διαιτολόγιο αλλά δεν ξέρεις πώς, μάθε πως η κινόα όταν ψηθεί είναι μαλακή και τραγανή και η γεύση της θυμίζει κάτι ανάμεσα σε ρύζι και ξηρούς καρπούς. Μπορείς να την προσθέσεις σε όλα σου τα κύρια γεύματα, είτε σαν δημητριακό στο πρωινό σου, είτε μέσα στην σαλάτα σου για μεσημέρι ή βράδυ. Επειδή λειτουργεί σαν «ψευδοδημητριακό» μπορεί να αποτελέσει ένα ωραίο συνοδευτικό στο γεύμα σου.

Γιατί όμως αγαπούν οι διαιτολόγοι τόσο την κινόα; Μάθε πως 1 φλιτζάνι των 185γρ. μαγειρεμένη κινόα αποδίδει 222 θερμίδες, καθώς και 8.14γρ πρωτεΐνης, 3.4γρ. λιπαρά από τα οποία κανένα κορεσμένο, 39.4γρ. υδατάνθρακα από τα οποία τα 5.2γρ. είναι φυτικές ίνες, 31mg ασβέστιο, 20.76mg σίδηρο, 118mg μαγνήσιο, 281mg φώσφορο, καθόλου χοληστερόλη, και μικρή ποσότητα ωμέγα λιπαρών οξέων. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι βοηθάει τόσο στην ρύθμιση του μεταβολισμού σου και των επιπέδων του σακχάρου, όσο στην καλύτερη λειτουργεία του εντέρου σου μέσω των βιταμινών του συμπλέγματος Β και των φυτικών ινών. Ακόμα αποτελεί μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης για χορτοφάγους και για όσους θέλουν να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος καθώς είναι μια ιδανική επιλογή για όσους έχουν δυσανεξία στην γλουτένη.

Εκτός από τα παραπάνω περιέχει μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών όπως τα φλαβονοειδή συμπεριλαμβανομένων της κερκετίνης και της καμφερόλης που είναι γνωστά για τις αντικαρκινικές και αντικαταθλιπτικές τους ιδιότητες. Έρευνες έχουν δείξει πως και μια μικρή κατανάλωση της κινόα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, για καρκίνο του εντέρου και να βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να μειώσει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων.

Λίγη προσοχή χρειάζεται η κατανάλωση της μόνο από άτομα που παρουσιάζουν ρευματισμούς, αρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα και πέτρες στα νεφρά γιατί μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή τους .

Και τώρα η μεγάλη απορία. Πώς να την μαγειρέψεις. Ακολούθησε την διαδικασία σα να φτιάχνεις πλιγούρι. Δηλαδή βάλε στην κατσαρόλα 2 φλ. κινόα και 4 φλυτζάνια νερό και μόλις πάρει βράση, χαμήλωσε την φωτιά και βάλε το καπάκι. Θα την βράσεις για 15-20 λεπτά ακόμα και είναι έτοιμη να σερβιριστεί. Καλή απόλαυση!!!!

Διάβασε επίσης:

Θες να χάσεις 3 κιλά σε μια εβδομάδα; Και όμως μπορείς

Καρτσωνάκη Χριστίνα

Bsc, MscΚλινικη διαιτολογος διατροφολόγος- Health & Wellness Coach ( diet coach)

Μόνιμος συνεργάτης στο κέντρο χορού και ψυχολογίας dance your soul