Βούτυρο από ξηρούς καρπούς: Πώς θα το φτιάξεις και πόσες θερμίδες κρύβει

Πατούλια Κατερίνα
Βούτυρο από ξηρούς καρπούς: Πώς θα το φτιάξεις και πόσες θερμίδες κρύβει

Εσύ επιλέγεις τον καρπό που σου αρέσει κι εμείς σου λέμε πώς να το φτιάξεις και πόσες θερμίδες θα πάρεις.

Φιστικοβούτυρο

Είναι το πιο γνωστό και διαδεδομένο βούτυρο από ξηρούς καρπούς και η αλήθεια είναι πως έχει παρεξηγηθεί αρκετά για τις θερμίδες του (575 στα 100 γραμμάρια). Αν σκεφτείς πως ένα κουταλάκι του γλυκού δεν κρύβει πάνω από 15-20 γραμμάρια, οι θερμίδες μειώνονται δραματικά και σε αυτό πρέπει να προσθέσεις πως ανά γραμμάριο το φιστικοβούτυρο θα σε τροφοδοτήσει με όσο φολικό οξύ θα έπαιρνες από ένα μπρόκολο και περισσότερο σίδηρο από μια μπριζόλα μόσχου.

Βούτυρο αμυγδάλου:

Καλή πηγή φυτικών ινών, ασβεστίου, βιταμίνης Ε και πρωτεΐνης, το βούτυρο αμυγδάλου βοηθά να ανακοπεί η όρεξή σου για περισσότερο και έχει 650 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.

Βούτυρο καρυδιού:

Με 650 θερμίδες στα 100 γραμμάρια, το βούτυρο καρυδιών αποτελεί την καλύτερη πηγή Ω-3 λιπαρών οξέων από πηγή που δεν είναι ψάρι ή κρέας. Η εναλλακτική του κάσιους βουτύρου, έχει λιγότερες μεν θερμίδες (585 στα 100 γρ) αλλά και πιο πολύ σίδηρο και από το φιστικοβούτυρο.

Φουντουκοβούτυρο:

Πλούσιο σε βιταμίνη Ε (θα σου χαρίσει πάνω από το 50% της προτεινόμενης ημερήσιας πρόσληψης) και θα ενισχύσει και την πρόσληψη φολικού οξέως και βιοτίνης που ενισχύει και τα μαλλιά.

Υλικά για ένα φλιτζάνι:

225 γραμμάρια καρποί ψημένοι και αλατισμένοι της αρεσκείας σου και μέλι προαιρετικά

Βάζεις στο μπλέντερ τους καρπούς μέχρι να γίνουν spread και αποθηκεύεις σε βάζο. Αραιώνεις με ελαιόλαδο ή έλαιο αμυγδάλου ή καρύδας αν θες πιο αραιό το μείγμα.