Δεν τρως λαχανικά επειδή δεν σου αρέσουν; Δες τι λένε οι επιστήμονες για αυτό

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Δεν τρως λαχανικά επειδή δεν σου αρέσουν; Δες τι λένε οι επιστήμονες για αυτό

Και όχι δεν το κάνεις επίτηδες

Γιατί είναι δύσκολο για μερικούς ανθρώπους να φάνε λαχανικά; Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Kentucky πιστεύουν ότι ένα συγκεκριμένο γονίδιο κάνει τις ενώσεις σε ορισμένα λαχανικά να έχουν ιδιαίτερα πικρή γεύση σε μερικούς ανθρώπους, γι’ αυτό και αποφεύγουν τα θρεπτικά, υγιή καρδιά λαχανικά όπως το μπρόκολο, τα λάχανα Βρυξελλών, το λάχανο κ.ο.κ.

Αυτά τα άτομα μπορεί επίσης να έχουν παρόμοια ευαισθησία στη μαύρη σοκολάτα, τον καφέ και την μπύρα, σύμφωνα με την Jennifer L. Smith, νοσηλεύτρια στο Πανεπιστήμιο του Kentucky School of Medicine. Οι άνθρωποι γεννιούνται με δύο αντίγραφα ενός γονιδίου γεύσης που ονομάζεται TAS2R38. Εκείνοι που κληρονομούν δύο αντίγραφα της παραλλαγής που ονομάζεται AVI δεν είναι ευαίσθητοι στην πικρία αυτών των χημικών ουσιών. Όμως, όσοι κληρονομήσουν ένα αντίγραφο του AVI και ένα αντίγραφο του PAV είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι και βρίσκουν αυτά τα τρόφιμα ιδιαίτερα πικρά.

Τα λαχανικά είναι καλές πηγές ινών, φυλλικού οξέος, καθώς και βιταμίνης C και K. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι σημαντικά για τη διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού και ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και για την υγεία της καρδιάς. Η ειδικός αναφέρει πως οι επιλογές για άτομα με αυτόν τον γονότυπο θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν το μαγείρεμα των λαχανικών.

Αυτό μπορεί να μειώσει την πικρία και επομένως να έχουν μια αποδεκτή γεύση. Διαφορετικά τα άτομα αυτά πρέπει να βρουν άλλες πηγές αυτών των θρεπτικών ουσιών που θα πρέπει να είναι αρκετά εύκολο να ακολουθήσουν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς μάλιστα είναι επίσης σημαντικό να θυμάσαι ότι οι γευστικοί κάλυκες μειώνονται στην ευαισθησία καθώς γερνάμε. Έτσι επειδή απλώς δεν σου άρεσε ένα φρούτο ή λαχανικό όταν ήσουν νέα-ος δεν σημαίνει ότι δεν θα σου αρέσει καθώς θα μεγαλώνεις.

Έρευνα