Τι να τρως αν κάνεις διατροφή χωρίς κρέας και γαλακτοκομικά

Πατούλια Κατερίνα
Τι να τρως αν κάνεις διατροφή χωρίς κρέας και γαλακτοκομικά

Η ειδικός εξηγεί πως θα ενισχύσεις την διατροφή σου αν δεν τρως κρέας

H Δέσποινα Μαρσέλου, κλινικός διαιτολόγος με ειδίκευση στα αυτοάνοσα νοσήματα, σου εξηγεί τι πρέπει να τρως κι εσύ, που αυτή τη στιγμή ακολουθείς μια διατροφή χωρίς κρέας.
Στόχος είναι να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου με ποκιλία και πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά σαν να τρως το ουράνιο τόξο.

Γλυκοπατάτα, κόκκινες πιπεριές, μπρόκολο, καρότο, σπανάκι, κατεψυγμένα μούρα, μήλα, λαχανίδα είναι καλές επιλογές ενώ και τα φλαβονοειδή παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία από λοιμώξεις του ανώτατου αναπνευστικού.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά με έμφαση στο βασιλικό και στη ρόκα αλλά και στο μπρόκολο.

Το νιτρικό οξύ που εμπεριέχεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά μπορεί και ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος. Παλαιότερη έρευνα έδειξε ότι μπορεί να εμποδίζει την αναπαραγωγή ιών όπως αυτός του SARS. Αν και δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία να επιβεβαιώνουν την δράση αυτή, κανείς δεν έχασε τρώγοντας λαχανικά οπότε συνδύασέ τα με μπαλσάμικο για καλύτερη δράση!

Έπειτα, δώσε μια ευκαιρία στο τουρσί, τα όσπρια και τα προϊόντα ολικής άλεσης που είναι απαραίτητα για το μικροβίωμα του εντέρου μιας και τα βακτήρια του εντέρου για να προβούν σε ζύμωση και με αυτό τον τρόπο να υποστηρίξουν τον ανοσοποιητικό μας, χρειάζονται ποικιλία φυτικών ινών

Όσον αφορά τα μπαχαρικά, η κουρκουμίνη και ο κρόκος κοζάνης ως ρόφημα ή πασπαλισμένα στα φαγητά έχουν ισχυρή δράση.

Τέλος κατανάλωσε πράσινο τσάι και σούπες με βάση τα λαχανικά!

Τι τρώει η ειδικός: Το δικό της εξατομικευμένο διαιτολόγιο για τις ανάγκες του δικού της οργανισμού
Πρωινό: 300 ml smoothie με κατεψυγμένα φρούτα του δάσους και μελάσα, κανέλα
Ενδιάμεσα: Καρύδια, αμύγδαλα, σταφίδες και πράσινο τσάι
Μεσημέρι: Όσπρια συνδυαστικά με πράσινα φυλλώδη λαχανικά καιένα κομμένο πορτοκάλι και ποικιλία καρπών (λιναρόσπορος, σπόρους κάνναβης) και βότανα (θυμάρι, ρίγανη, κουρκουμά και πιπέρι)
Απόγευμα: Χουρμάδες και μαύρη σοκολάτα 100% κακάο
Βραδινό: Σούπα με πολλά μπαχαρικά και με ποικιλία λαχανικών αντί για ρύζι, δοκίμασε για παράδειγμα το κεχρί
Προ ύπνου: Τσάι πράσινο ή τσάι με κουρκουμά.

Ευχαριστούμε τη Δέσποινα Μαρσέλου, κλινικός διαιτολόγος με ειδίκευση στα αυτοάνοσα νοσήματα, BSc, ΜSc, PgD (www.notanordinarymum.gr)