Τι μπορείς να φας όσο κάνεις detox;

Τι μπορείς να φας όσο κάνεις detox;

Την απάντηση αυτή την περίμενες καιρό τώρα.

Είτε οφείλεται σε διακοπές είτε σε ένα πολύβουο πρόγραμμα, μερικές φορές οι διατροφικές μας συνήθειες μπορούν να χρειαστούν λίγο χρονικό διάστημα για να επιστρέψουν στο «σωστό» δρόμο τους. Αυτό συμβαίνει όταν μερικοί άνθρωποι στρέφονται σε μια δίαιτα αποτοξίνωσης. Για μερικούς, μπορεί να πρόκειται για τον περιορισμό της επεξεργασμένης ζάχαρης εντελώς, ενώ άλλοι μπορεί απλά να θέλουν να μειώσουν το κρέας και άλλα ζωικά προϊόντα, το αλκοόλ ή τα ζαχαρούχα σνακ που τρώνε στις 3 το πρωί.

Για να κάνεις αποτοξίνωση δεν χρειάζεσαι οπωσδήποτε detox χυμούς ή να κάνεις ένα reset στη διατροφή σου. Μπορεί να γίνει και με πιο απλό τρόπο, όπως για παράδειγμα να εστιάσεις σε σπιτικά γεύματα με λαχανικά, φρούτα, άπαχη πρωτεΐνη, ακατέργαστα δημητριακά ολικής αλέσεως και υγιή λίπη όπως αβοκάντο, ελαιόλαδο και ξηροί καρποί. Όλα αυτά σου επιτρέπουν να επιστρέψεις στο «σωστό δρόμο».

Η ερώτηση όμως είναι τι μπορείς να φας όταν κάνεις αποτοξίνωση. Και σε αυτό θα σου απαντήσουμε.

#1. Λαχανικά

Τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτοχημικά (φυσικά απαντώμενα φυτικά χημικά) που διερευνώνται για τη δυνατότητά τους να ρυθμίζουν τις ορμόνες, να διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να αποτρέπουν βλάβες στα κύτταρα του σώματός μας. Ένας καλός κανόνας είναι να ενσωματώσεις τα λαχανικά στα περισσότερα γεύματα, γεμίζοντας τουλάχιστον το μισό από κάθε πιάτο με μια ποικιλία λαχανικών με έντονα χρώματα.

Τα λαχανικά που πιστεύεται ότι είναι ιδιαίτερα καλά για την αποτοξίνωση του ήπατος περιλαμβάνουν τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα τεύτλα, τις αγκινάρες και τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, τις λαχανίδες, το kale και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Άλλα λαχανικά για φαγητό περιλαμβάνουν σπαράγγια, καρότα, σέλινο, αγγούρια, αντίδια, γογγύλι, πράσα, μαρούλι, μπάμιες, ραπανάκια, μπιζέλια, σπανάκι, λαχανάκια, σκουός, γλυκοπατάτες και κολοκυθάκια.

#2. Φρούτα

Όπως τα λαχανικά, έτσι και τα φρούτα περιέχουν φυτοθρεπτικά συστατικά που μπορεί να παρέχουν οφέλη για την υγεία. Οι οδηγίες διατροφής USDA προτείνουν στους υγιείς ενήλικες να περιλαμβάνουν τουλάχιστον 1,5-2 φλιτζάνια μερίδες φρούτων την ημέρα. Επίλεξε ολόκληρα φρούτα (φρέσκα ή κατεψυγμένα), όπως μήλα, βερίκοκα, βατόμουρα, μύρτιλα, πεπόνι, κεράσια, κράνμπερι, γκρέιπφρουτ, σύκα, σταφύλια, γκουάβα, ακτινίδιο, lime, μούρα, μάνγκο, πεπόνι, νεκταρίνια, πορτοκάλια, παπάγια, ροδάκινα, αχλάδια, ανανά, δαμάσκηνα, ρόδι, αποξηραμένα δαμάσκηνα, σμέουρα, φράουλες, μανταρίνια και καρπούζι.

#3. Φασόλια και όσπρια

Τα φασόλια και τα όσπρια γενικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και σίδηρο. Είναι επίσης λιγότερο ακριβά από τη ζωική πρωτεΐνη.

-Ξεχώρισε κίτρινα και πράσινα μπιζέλια
-Φακές (κόκκινες, καφέ, πράσινες, κίτρινες)

#4.Υγιεινά λίπη

Κατά τη διάρκεια μιας αποτοξίνωσης, εστίασε στα λίπη από τρόφιμα όπως το αβοκάντο, τα ωμά καρύδια και τους σπόρους και το βούτυρο καρυδιών και σπόρων:

Αμύγδαλα
φιστίκι βραζιλίας
Κάσιους
Chia
Καρύδα
Σπόροι λιναριού
Φουντούκι
Σπόροι κάνναβης, ξηροί καρποί
Καρύδι macadamia
Βούτυρο καρυδιών και σπόρων, όπως ταχίνι, βούτυρο αμυγδάλου, βούτυρο καρύδι
Πέκαν
Kουκουνάρι
Φυστίκι αιγίνης
Σπόροι παπαρούνας
Κολοκύθι
Σουσάμι
Ηλιόσποροι
Καρύδια

Εάν μαγειρεύεις με λάδι, δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις υψηλής ποιότητας, ψυχρής πίεσης, μη επεξεργασμένα λάδια, όπως:

Αμυγδαλέλαιο
Λάδι αβοκάντο
Λάδι καρύδας
Λινέλαιο
Φουντούκι
Λάδι κάνναβης
Ελαιόλαδο
Λάδι κολοκύθας
Λάδια σησαμιού και ηλίανθου σε περιορισμένες ποσότητες
Λάδι καρυδιού

#5. Γαλακτοκομικά και γαλακτοκομικά υποκατάστατα

Παρόλο που στη διάρκεια αποτοξίνωσης συχνά σου προτείνουν να αφήσεις τα γαλακτοκομικά προϊόντα προσωρινά, μερικά περιλαμβάνουν πολλά προβιοτικά όπως το οργανικό γιαούρτι και το κεφίρ.

Αντί για αγελαδινό γάλα, σκέψου να δοκιμάσεις ένα από αυτά τα φυτικά γάλατα:

Γάλα αβοκάντο
Γάλα καρύδας
Γάλα σπόρων κάνναβης
Γάλα καρυδιού, όπως γάλα αμυγδάλου ή γάλα κάσιους (χωρίς ζάχαρη)
Γάλα ρυζιού (χωρίς ζάχαρη)