16/10 Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: 8 τρόποι-κλειδιά για να βελτιώσετε τη δική σας

16/10 Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: 8 τρόποι-κλειδιά για να βελτιώσετε τη δική σας

Γιατί σωστή διατροφή σημαίνει υγεία...

Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια ημέρα διατροφής, το Queen σας προτείνει οχτώ απλούς τρόπους για καλύτερη και ποιοτικότερη διατροφή.
Το «ό,τι τρως είσαι» ισχύει απόλυτα. Η εξωτερική μας εικόνα είναι ενδεικτική για το τι επιλέγουμε καθημερινά να τρώμε. Oι διατροφικές μας συνήθειες είναι πολύ σημαντικές για τη διατήρηση της υγείας του σώματος αλλά και του πνεύματός μας.


Τι σημαίνει όμως σωστή διατροφή και τι περιλαμβάνει;


Σωστή διατροφή σημαίνει τρώμε με μέτρο από όλες τις διατροφικές κατηγορίες. Οι πιο σημαντικές είναι οι ακόλουθες: λαχανικά, φρούτα, πρωτείνες, υδατάνθρακες, γαλακτοκομικά προïόντα, λιπαρά και νερό. Δεν πρέπει να αποκλείουμε καμία κατηγορία και θα πρέπει από την κάθε μια, να καταναλώνουμε ποικιλία τροφών της. Για παράδειγμα, όταν μιλάμε για πρωτείνη, δεν εννοούμε μόνο το κοτόπουλο, αλλά και το κόκκινο κρέας, τη γαλοπούλα, το σολωμό. Αντίστοιχα όταν αναφερόμαστε σε υδατάνθρακες, η ομάδα είναι ευρεία, καθώς περιλαμβάνει τα δημητριακά, το ψωμί, το ρύζι, τα μακαρόνια και πολλά άλλα. Όση περισσότερη η ποικιλία στη διατροφή μας, τόσα περισσότερα τα οφέλη για τον οργανισμό μας.


Πώς όμως θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε τη διατροφή μας απλά και αποτελεσματικά; Αυτές είναι μερικές σημαντικές συμβουλές:


1.Μάθετε να διαβάζετε τις ετικέτες των προïόντων. Σε κάποιους φαίνεται ανούσιο, αλλά πιστέψτε το δεν είναι , αφού σε κάποια προιόντα που ποτέ δε φανταζόσασταν, κρύβονται θερμίδες και κακά λιπαρά. Δώστε προσοχή σε περιεκτικότητα αλατιού, ζάχαρης, λιπαρών και υδατανθράκων, συγκρίνετε τις τροφές και μετά επιλέξτε.


2. Μπείτε στο πρόγραμμα των 5 γευμάτων. Καταλάβετε το πόσο σημαντικό είναι να μην αφήνουμε τον οργανισμό μας χωρίς τροφή για πάνω από 3-4 ώρες. Για καλύτερες καύσεις και λειτουργία του οργανισμού θα πρέπει να τον τροφοδοτούμε με υγιεινές τροφές ανά τακτά χρονικά διαστήματα.


3. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με άφθονα φρούτα και λαχανικά. Τι πιο υγειινό από αυτά; Περιέχουν βιταμίνες, φυτικές ίνες και ελάχιστα λίπη, τα οποία βοηθούν στο να νιώθουμε χορτάτοι για περισσότερο διάστημα. Τι καλύτερο snack από ένα φρούτο ή από ψιλοκομμένα αγγουράκια και καρότα;


3.Αλλάξτε τις κακές συνήθειες στο μαγείρεμα. Σταματήστε να τηγανίζετε τα φαγητά και προτιμήστε να τα ψήνετε ή να τα βράζετε. Μικρές αλλαγές, όπως το να μην επιλέγετε παχυντικά dressings στις σαλάτες και να τα αντικαταστήσετε με λίγο λαδάκι, λεμόνι ή μπαλσάμικο, θα κάνουν τη διαφορά.


4.Σταματήστε να λέτε «απαγορεύεται» στον εαυτό σας και να τον αναγκάζετε να μπαίνει σε συχνές εξαντλητικές δίαιτες. Τα αποτελέσματά του είναι παροδικά και μετά ο οργανισμός σας από αντίδραση θα ζητάει ό,τι πιο παχυντικό και απαγορευμένο υπάρχει. Μάθετε να τρώτε σωστά και να ανταμείβετε τον εαυτό σας με ένα υγεïινό γλυκάκι μια φορά την εβδομάδα.


5.Καταναλώστε πολύ νερό. Πιείτε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα. Το νερό αναζωογονεί το σώμα, προσφέρει βασικά θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό και προσφέρει αίσθημα κορεσμού, χωρίς θερμίδες.


6.Περιορίστε ή και καλύτερα κόψτε, το αλκοόλ και το κάπνισμα. Κανένα από τα δύο δεν κάνει καλό στην καρδιά σας. Ξανασκεφτείτε το.


7.Περιορίστε το κόκκινο κρέας, αποφύγετε τα έτοιμα φαγητά, τις κονσέρβες και οτιδήποτε trans. Μαγειρεύετε μόνοι σας το φαγητό σας και εμπλουτίστε τη διατροφή σας με ψάρια και γαλακτοκομικά.


8.Αποφύγετε τα αναψυκτικά και αντικαταστήστε τα με φυσικούς χυμούς και πράσινο τσάι.


Αυτές είναι μερικές απλές, αλλά χρήσιμες συμβουλές. Αν τις τηρήσετε θα παρατηρήσετε αλλαγή στο σώμα σας αλλά και στην υγεία σας. Ας γίνει κινητήριος δύναμη η σημερινή μέρα και ας συνειδητοποιήσουμε τη σημασία του να τρεφόμαστε σωστά.

Διαβάστε ακόμα:

Ποιες είναι οι 5 μαγικές τροφές που ανακουφίζουν από τους πόνους της μέσης;

Ποιές είναι οι πρωτεïνούχες τροφές που χαρίζουν ένα αδύνατο και υγιές σώμα;

Καλές και κακές θερμίδες: Μάθετε να τις διαχωρίζετε!