Πρωινό: Ένα γεύμα-κλειδί για την ανάπτυξη του παιδιού σας!
Πέρασε ο πρώτος χρόνος και μαζί με αυτόν πέρασε και η βρεφική ηλικία του παιδιού σας. Νέα ηλικιακή περίοδος, γεμάτη, και αυτή, από πλήθος σωματικών και λειτουργικών μεταβολών. Αύξηση του βάρους, του ύψους, επιμήκυνση των οστών, ανάπτυξη μυϊκού συστήματος, ανάπτυξη συνδετικού ιστού, δοντιών και νευρικού συστήματος.
Ναι, ήρθε η ώρα για την παιδική ηλικία και η Ιωάννα Βλάχου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος BSc, μας μιλά για τις αλλαγές που συμβαίνουν σε αυτή τη νέα ηλικιακή περίοδο, οι οποίες απαιτούν και την αντίστοιχη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών!
«Τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού τους για ανάπτυξη και υγεία. Η ανάγκη αυτή γίνεται πιο επιτακτική κατά τη σχολική ηλικία, όπου πέραν της ανάπτυξης συνήθως αυξάνεται και η φυσική δραστηριότητα.
Πώς όμως θα καταφέρετε να καλύψετε τις απαιτούμενες ανάγκες τους;
Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν σίγουρα όλοι σας θα θυμηθείτε την κλασική ρήση των γονιών σας «η καλή μέρα απ' το πρωί φαίνεται»... και είχαν απόλυτο δίκιο!
Το πρωινό αποτελεί την πιο σημαντική διατροφική συνήθεια που πρέπει να αποκτήσει ένα παιδί για όλη τη διάρκεια της ζωής του! Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά τα οποία δεν προσλαμβάνουν πρωινό έχουν μειωμένη επίδοση στις εργασίες που απαιτούν συγκέντρωση και εγρήγορση, ενώ μοιάζουν πολλές φορές πιο κουρασμένα και νωχελικά. Ακόμη, μελέτη του Πανεπιστημίου Κρήτης έδειξε ότι τα παιδιά που δεν κατανάλωναν πρωινό είχαν 3 κιλά περίπου μεγαλύτερο βάρος από τα παιδιά ανάλογης ηλικίας.
Ξεκινήστε, λοιπόν, την ημέρα τους με ένα ισορροπημένο πρωινό γεύμα, το οποίο θα τους παρέχει ποικιλία θρεπτικών συστατικών, όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, και φυσικά μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες!
Μία πλήρης θρεπτική επιλογή πρωινού για τα παιδιά αποτελούν τα δημητριακά ολικής αλέσεως που προέρχονται από ολόκληρους ανεπεξέργαστους σπόρους και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε:
• Σύνθετους υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, το καλύτερο καύσιμο του ανθρώπινου οργανισμού, μιας και η αργή διάσπασή τους διατηρεί την ενέργεια στο σώμα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, με αποτέλεσμα να αποφεύγονται τα ενδιάμεσα τσιμπολογήματα και να συμβάλλουν στη ρύθμιση του σωματικού βάρους.
• Φυτικές ίνες, που προκαλούν κορεσμό, καθυστερούν το αίσθημα της πείνας, μειώνουν την απορρόφηση και αποθήκευση του λίπους και προάγουν την καλή λειτουργία του εντέρου.
• Βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την πνευματική διαύγεια και μνήμη.
• Μέταλλα (σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, φώσφορο, ασβέστιο), απαραίτητα στοιχεία για τη σωστή εγκεφαλική λειτουργία, την καλή ανάπτυξη των οστών και των δοντιών, και την ενίσχυση της φυσικής δραστηριότητας.
• Αντιοξειδωτικά (βιταμίνη Ε, σελήνιο, χαλκό) για την ενίσχυση της άμυνας του παιδικού οργανισμού.
Προσοχή! Η συσκευασία θα πρέπει να αναγράφει ότι πρόκειται για προϊόν ολικής αλέσεως, καθώς δεν σημαίνει ότι όλα τα δημητριακά σιταριού, κριθαριού, σίκαλης ή βρώμης είναι και ολικής άλεσης.
Συνδυάστε τα, λοιπόν, με ένα ποτήρι γάλα (240 ml) ή 200γρ. γιαούρτι και αυξήστε την πρόσληψη ασβεστίου των μικρών σας. Η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου κατά την παιδική και εφηβική ηλικία συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης κατά την ενήλικη ζωή.
Ακόμη, τα δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως αποτελούν την πιο γρήγορη και εύκολη επιλογή πρωινού γεύματος, καθώς ο χρόνος προετοιμασίας τους είναι σχεδόν μηδενικός. Αυτή τους η ευκολία τα καθιστά επίσης ιδανικά για το ξεκίνημα της προετοιμασίας του πρωινού γεύματος από το ίδιο το παιδί, με σκοπό την ενίσχυση και την υιοθέτηση της κατανάλωσης αυτού.
Λόγω του ότι τα παιδιά βαριούνται εύκολα την κατανάλωση των ίδιων τροφίμων, οι εταιρείες παρασκευής παιδικών δημητριακών, έχουν αναπτύξει μια πλούσια γκάμα από δημητριακά ολικής αλέσεως, με μέλι, φρούτα, σοκολάτα κ.α. Επιλέξτε τα δημητριακά της αρεσκείας τους και προσφέρετέ τους το πιο δυνατό ξεκίνημα της ημέρας με τη δύναμη που προσφέρουν τα χαρακτηριστικά της ολικής άλεσης!»
Η Ιωάννα Βλάχου, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΒSc, είναι Επιστημονική Συνεργάτης Ομάδας ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, www.logodiatrofis.gr