Ο διατροφολόγος εξήγησε το λάθος που κάνουν οι μαμάδες με το φαγητό στο σχολείο

Ο διατροφολόγος εξήγησε το λάθος που κάνουν οι μαμάδες με το φαγητό στο σχολείο

«Με ρωτάνε πολλές μαμάδες τι να τρώνε τα παιδιά στο σχολείο. Ας δούμε επιλογές αλλά και τις συχνότερες παγίδες»,  τόνισε ο Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Νίκος Καφετζόπουλος στη σελίδα του στο Facebook.

Ξεκίνησε το σχολείο, μπήκαν ξανά και τα ταπεράκια στη ζωή της μέσης Ελληνίδας μητέρας.

Τι θα βάλουμε σήμερα στο ταπεράκι; Ποια λάθη κάνουμε και ποιες είναι οι παγίδες; Ο ειδικός Νίκος Καφετζόπουλος δίνει τις δικές του συμβουλές προς τους γονείς για να γίνει η διατροφή των παιδιών στο σχολείο πιο υγιεινή.

Ας ξεκινήσουμε από το πρωινό.

Το πρωινό αποτελεί σημαντικό γεύμα για τους μαθητές ΑΛΛΑ δεν χρειάζεται να αγχωθείτε να το κάνετε πριν φύγετε από το σπίτι σας.

Μπορεί κάλλιστα να καταναλωθεί σε ένα από τα διαλλείματα. Πολλά παιδάκια τρώνε ένα τεράστιο μπολ με δημητριακά (αχ αυτά τα δημητριακά), τρώνε και μια τυρόπιτα στο σχολείο με αποτέλεσμα να έχουν καταναλώσει ήδη 1000 θερμίδες πριν το μεσημεριανό!

Άρα: τρώμε ένα πρωινό, ή σπίτι ή στο σχολείο.

Μαζί με 1-2 φρουτάκια και είμαστε καλυμμένοι.

Τι μπορεί να περιλαμβάνει ένα υγιεινό πρωινό;

Τοστ με ένα καλό ψωμί ολικής & τυρί, φρυγανιές ολικης με τυράκι ή αυγό, γιαούρτι με φρέσκα / αποξηραμένα φρούτα, αυγά, σταφιδόψωμο με λίγο τυρί, τορτίγια με διαφορετική γέμιση κάθε φορά, ξηροί καρποί μαζί με αποξηραμένα φρούτα είναι καλές επιλογές.

Φτιάξτε το, αλλά μην το αθωώνετε επειδη βάλατε ελαιόλαδο αντί για βούτυρο, 500 θερμίδες το κομμάτι είναι πάλι! Όταν βαριούνται προσπαθήστε να εναλλάσσετε τα υλικά που χρησιμοποιείτε, ακόμα και το είδος του ψωμιού, έτσι ώστε να υπάρχει ποικιλία.

Αποφύγετε να δώσετε τυποποιημένα τρόφιμα όπως πατατάκια, κρουασάν, τσουρέκι και γενικά τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και τρανς λιπαρά.

Όσον αφορά τα σνακ: Τα σνακ ΔΕΝ είναι υποχρεωτικά!

Τρώμε σνακ αν είμαστε πραγματικά πεινασμένοι και αν νιώθουμε πτώση ενέργειας. Προσοχη μικροί και μεγάλοι γιατί ακόμα και σε "υγιεινά" τρόφιμα όπως οι μπάρες και τα κριτσίνια, οι θερμίδες φτάνουν τις 500 ανά 100 γρ. 500 θερμίδες έχουν, όχι ένα αλλά δυο τοστ!

Πολύ σημαντικός τελος είναι ο ρόλος της ενυδάτωσης.

Βλέπουμε πολύ συχνά τα παιδιά, ειδικά τα κορίτσια που αποφεύγουν τις τουαλέτες, να πίνουν ελάχιστο νερό, ίσως και καθόλου! Καλό είναι τα παιδάκια να πίνουν τουλάχιστον 1 λίτρο ( 2 μπουκαλάκια) μέχρι να σχολάσουν.

Μη ξεχνάμε ότι η πιο συχνή αιτία κόπωσης και πτώσης της σωματικής / πνευματικής ενέργειας είναι η αφυδάτωση.

Το μήνυμα για την παιδική παχυσαρκία μετά τη δεύτερη καραντίνα πρέπει να μας αφυπνήσει

Τι πρέπει να κάνω ως γονιός, σύμφωνα με τον ειδικό, για να υιοθετήσουν και τα παιδιά μια υγιεινή διατροφή

1) Αποτελώ πρότυπο στη διατροφή και στην άσκηση, 2) Προσφέρω έξυπνες και υγιεινές επιλογές. Π.χ. θέλεις μπανάνα ή γιαούρτι;

3) Επιδιώκω να τρώμε οικογενειακά στο τραπέζι όλοι μαζί το ίδιο φαγητό σε ήρεμο περιβάλλον,

4) ΔΕΝ επιβραβεύω ή τιμωρώ με τρόφιμα!

5) Εκθέτω συχνά το παιδί στα επιθυμητά τρόφιμα και αυξάνω τη διαθεσιμότητα φρούτων και λαχανικών στο σπίτι.

6) Δίνουμε έμφαση στα βραχυπρόθεσμα οφέλη και όχι στα μακροπρόθεσμα. «Είναι καλό για την υγεία σου ή κάνει καλό στην καρδιά» δεν συγκινεί ένα παιδί. Δοκιμάζουμε καλύτερα ότι το κάνει πιο γρήγορο ή πιο δυνατό ή πιο όμορφο!

7) Εμπιστευόμαστε τα σήματα όρεξης του παιδιού.

«Καθάρισε το πιάτο σου» είναι λάθος εντολή! Τα υγιή παιδιά τρώνε όταν πεινάνε και σταματάνε όταν χορταίνουν. Ακολουθούν τα δικά τους εσωτερικά μηνύματα για το πόσο θα φάνε και δεν πρέπει να τα αναγκάζουμε να τρώνε πέρα από το σημείο κορεσμού.

«Το να διδάξουμε τα παιδιά μας να λειτουργούν με βάση τη πείνα τους και τον κορεσμό τους θα τα βοηθήσει να έχουν μια φυσιολογική σχέση με το φαγητό. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά όλων των ηλικιών τρώνε περισσότερο όταν τους σερβίρονται μεγάλες μερίδες», καταλήγει ο ειδικός.

Νίκος Καφετζόπουλος
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Nutribase Nutrition
www.nutribase.gr