Ένα διαφορετικό μάθημα Pilates

Ένα διαφορετικό μάθημα Pilates

Η Νίκη Κάρτσωνα ακολούθησε τις οδηγίες της γυμνάστριας Χριστίνας Πανταζοπούλου και εμείς την απαθανατίσαμε σε ένα μάθημα pilates που μας έμαθε τα πάντα γύρω από την εκπληκτική αυτή άσκηση.

Η μέθοδος Pilates άρχισε να δημιουργείται στα τέλη του 1920 σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Αγγλία από τον Joseph Hubertus Pilates. Ο ίδιος, ανήσυχο πνεύμα και απόλυτα αφοσιωμένος στην αναζήτηση της καλής φυσικής κατάστασης, άρχισε να εργάζεται σαν νοσοκόμος και να εφαρμόζει τις ιδέες του, από τότε ακόμα, σε κατάκοιτους στρατιώτες.

Πήρε ελατήρια από τα στρώματα των κρεβατιών και σχοινιά και άρχισε να δημιουργεί κάτι περίεργα κρεβάτια τα οποία αργότερα ονόμασε Reformer και Cadillac . H μέθοδος θεωρείται αυτοβιογραφική και συνέχισε να εξελίσσεται έως και το 1967 όπου και ο εμπνευστής της απεβίωσε σε ηλικία 87 ετών. Σπουδαίο ρόλο έπαιξε και η γυναίκα του Clara Pilates, νοσοκόμα στο επάγγελμα. Είναι αυτή που έδωσε την επιστημονική υπόσταση στην μέθοδο και όλοι την θυμούνται για την μεταδοτικότητα και το αποτελεσματικό άγγιγμά της στους ασκούμενους.

Η μέθοδος πλέον αριθμεί 500 ασκήσεις σε όργανα και έδαφος και έχει απίστευτα αποτελέσματα και οφέλη. Όλες οι ασκήσεις έχουν σαν στόχο την βελτίωση της στάσης του σώματος μέσα από την ενδυνάμωση των μυών του κορμού. Μοιάζει λίγο με κλασικό χορό λίγο με σύγχρονο, με ενόργανη, έχει και επιρροές από yoga. Είναι ευέλικτη μέθοδος και μπορεί να εφαρμοστεί από όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας και φυσικής κατάστασης.

Ο ίδιος ο Joe έλεγε ότι «σε 10 μαθήματα αρχίζεις να αισθάνεσαι την διαφορά, σε 20 μαθήματα αρχίζουν να βλέπουν και οι άλλοι την διαφορά και σε 30 μαθήματα έχεις ένα τελείως διαφορετικό σώμα».

Εμείς πήγαμε μαζί με την καλή μας διευθύντρια Νίκη Κάρτσωνα στο γυμναστήριο της συνεργάτιδας του Queen.gr, Χριστίνας Πανταζοπούλου, την βάλαμε στο «Κρεβάτι του Προκρούστη» όπως το αποκαλέσαμε όταν το πρωτοείδαμε, και την αφήσαμε στα έμπειρα χέρια της Χριστίνας για να δούμε με τα ίδια μας τα μάτια πως εξασκούσε την τεχνική του ο Joseph Hubertus Pilates στα 20s και πόσο έχει εξελιχθεί μέχρι σήμερα.

Κι αν με την πρώτη ματιά το κρεβάτι του pilates μας φάνηκε παράξενο, πολύπλοκο και ενδεχομένως επίπονο, βλέποντας την Νίκη να εκτελεί τις ασκήσεις με άνεση και ανεβασμένη διάθεση, όχι μόνο το καταδιασκεδάσαμε αλλά ζηλέψαμε και πήραμε σειρά στο «μαγικό» κρεβάτι για να νιώσουμε αυτή τη μοναδική εμπειρία. Και πιστέψτε μας, θα μπορούσαμε να το κάνουμε κάθε μέρα!